Linkuri accesibilitate

Vernisaj pascal de binefacere


Expoziţia cu lucrări de copii e găzduită la Malldova şi e deschisă până la sfârșitul lui aprilie.


La Chişinău s-a deschis o expoziţie pascală cu vânzare „Creaţia copiilor: între tradiţie şi modernitate”, organizată de asociaţia obştească „Filocalia” care reuneşte mai multe organizaţii de binefacere. Tinerii artişti vin din Chişinău, dar şi din raioanele Ocniţa, Soroca, Ialoveni şi Drochia. Alla Ceapai a asistat la vernisaj şi relatează:

Pentru că mai suntem cuprinşi de farmecul sărbătorilor pascale, care au şi prilejuit această expoziţie, m-am oprit curioasă la o masă care găzduia o colecţie de ouă pascale încondeiate cu mărgele. De la profesoara Natalia Matei aflu că aceste lucrări au fost confecţionate de copii cu dezabilități de la un Centrul comunitar din Chişinău:

„Copiii cu dezabilități au de fapt aceleaşi interese şi necesităţi ca şi copiii cu abilităţi depline. Lucrările care noi le facem cu ei sunt lucrările din mărgele, în special ouăle încondeiate cu mărgele, facem diverse brelocuri care le putem utiliza în scopuri practice, de asemenea facem şi felicitări brodate.”



La masa de alături câteva fete îşi aranjau cu multă grijă broderiile în rame, picturile şi alte lucrări. Tinerele meşteriţe reprezentau Centrul de creaţie pentru copii şi tineri de pe lângă biserica Sf. Dumitru. Iată ce mi-a spus una dintre ele Laura Cocieru:

Laura Cocieru: „Am venit cu o felicitare şi mai multe coşuleţe.”

Europa Liberă: Ai făcut singură coşuleţele?

Laura Cocieru : „Da e foarte simplu, trebuie de luat nişte materiale speciale – pânză, nişte panglici, care sunt încleiate pe o cutie de masă plastică.”

Maria Lunic : „Copii au venit cu cele mai reuşite lucrări, felicitări, coşuleţe pentru paşti, tablouri, ei îşi exprimă toate emoţiile în aceste lucrări, dăruiesc tot ce este mai frumos . Pentru un copil nu este necesară multă filosofie, dar este ceva simplu dăruit din inimă, a ţinut să-mi spună Maria Lunic profesoară la Centrul de creaţie.

La standul pregătit de copiii de la centru de creaţie „Sf. Filaret” din Costeşti, raionul Ialoveni mi-a sărit în ochi colecţia de sculpturi în lemn, printre autorii cărora este şi Alexei Luca:

Alexei Luca: „O stână de oi cu un păstor, un ou de Paşte sculptat.”

Europa Liberă: Cât e de greu să lucrezi în lemn, cum e procesul ăsta de creaţie?

Alexei Luca: „Trebuie multă atenţie, din start să îţi planifici ce vreai să faci şi e nevoie de mult talent.”

Elevii de la liceul Ion Luca Caragiale din Orhei au venit şi ei cu ceva deosebit, o colecţie de vase din lut. Maria Farîma creatoarea mai multor căni şi suporturi pentru lumânări îmi povesteşte cum are loc procesul de creaţie în lut:

Maria Farîma: „Mai întâi noi modelăm lutul, îl facem puţin mai moale, după aia facem forma care ne trebuie în dependenţă de ceea ce vrem să confecţionăm , după ce terminăm tot lucru îl punem la cuptor şi este gata. ”

Colega Mariei, Olga Zlatan a ţinut să îmi arate cele opt lucrări ale sale pictate pe sticlă, printre care şi o icoană:

„Este Maica Domnului şi Isus Hristos, la icoană am lucrat mult, până ce s-au uscat contururile, apoi cu acuarela, am lucrat aproape cinci zile.”

Expoziţia găzduită de galeria de artă de la centrul comercial Malldova poate fi vizitată până la sfârșitul lunii aprilie. O parte din banii care vor fi adunaţi din vânzarea lucrărilor vor fi donaţi copiilor cu dizabilități.
Previous Next

XS
SM
MD
LG