Linkuri accesibilitate

Primul ministru s-a arătat mulţumit şi de rezultatele negocierilor de la Viena pentru reglementarea transnistreană.


Vizita lui Dimitri Rogozin, emisarul preşedinţiei ruse pentru Transnistria, în a doua zi de Paști, la Chişinău şi Tiraspol a ridicat mai multe semne de întrebare decât a adus răspunsuri. Valentina Ursu a stat de vorbă cu premierul Vlad Filat:

Europa Liberă: Câtă secretomanie şi câtă transparenţă a fost în reflectarea acestei vizite a lui Rogozin în Moldova?

Vlad Filat: „Sincer, eu nu am crezut că întâlnirea pe care am avut-o eu trebuie să fie reflectată. Eu nu mi-am propus imagine pe seama acestei vizite. Eu mi-am propus să discut probleme şi să identific în cadrul acestor întâlniri şi ulterior împreună cu colegii noştri rezolvări. Sunt probleme concrete, oamenii aşteaptă de la noi să rezolvăm aceste probleme. Şi vreau să vă spun că în continuare, atâta timp cât voi avea acest mandat, eu îmi voi face datoria având această abordare.”

Europa Liberă: În ce măsură rezultatele vizitei întreprinse de către Dmitri Rogozin la Chişinău şi Tiraspol au putut să influenţeze negocierile în formatul 5+2 de la Viena?

Vlad Filat: „Eu nu cred că această vizită a avut scop să influenţeze negocierile de la Viena în formatul 5+2.”

Europa Liberă: Şi totuşi el a venit în două posturi. Într-o postură la Chişinău, şi în alta la Tiraspol?

Vlad Filat: „Eu am discutat în calitatea lui de viceprim-ministru al Guvernului Federaţiei Ruse. Şi discuţiile au fost axate pe relaţiile noastre la nivel politic, pe dimensiunea
Nu i-am spus nimic nou, fiindcă punctul nostru de vedere a fost şi rămâne unul neschimbat: un statut special pentru regiunea transnistreană în cadrul Republicii Moldova...


economică şi desigur am discutat şi despre reglementarea conflictului transnistrean. Nu i-am spus nimic nou, fiindcă punctul nostru de vedere a fost şi rămâne unul neschimbat. Negocierile în formatul 5+2 urmează să aibă finalitate şi anume oferirea unui statut special pentru regiunea transnistreană în cadrul Republicii Moldova, stat independent, suveran şi integru.”

Europa Liberă: Şi aţi găsit disponibilă partea rusă să se implice mai activ în soluţionarea crizei transnistrene?

Vlad Filat: „Nu, eu am întâlnit altceva: înţelegere a situaţiei în care ne aflăm în relaţiile bilaterale vis-a-vis de anumite probleme care ţin de relaţiile noastre economice, în ceea ce ţine şi de livrarea gazelor naturale şi ce ţine şi de accesul produselor din Republica Moldova pe piaţa rusească. Ce ţine şi de situaţia cetăţenilor Republicii Moldova, care merg în Federaţia Rusă, ca în termen de trei zile de la intrarea pe teritoriul Federaţiei Ruse să se înregistreze la structurile care au aceste atribuţii din Federaţia Rusă. Având în vedere că asemenea reglementări nu sunt în raport cu cetăţenii Federaţiei Ruse în Republica Moldova. Cred că odată cu investirea noului Guvern de la Moscova noi vom avea finalitate în acest sens.”

Europa Liberă: Pachetul energetic pare să fie cel mai vulnerabil în relaţia economică moldo-rusă.

Vlad Filat: „Noi am moştenit o situaţie foarte complicată în ceea ce ţine în primul rând de datoriile generate în urma consumului de gaze naturale în stânga Nistrului. Vreau să vă spun că urmează să finalizăm discuţiile pentru a oferi garanţii investiţiilor în acest domeniu. Şi aici nu mă refer doar la investiţiile care vin din Federaţia Rusă. Vorbim în general despre garantarea investiţiilor. Este o solicitare din partea dânşilor şi este una firească. Investiţiile trebuie să aibă garantată securitatea. În concluzie, avem de rezolvat trei probleme: raportul de proprietate şi cum spuneam garantarea investiţiilor. Trebuie să
Avem de rezolvat trei probleme: datoriile pentru gazele naturale, relaţiile de proprietate şi garantarea investiţiilor...


avem clarificată situaţia datoriilor pentru gazele naturale livrate în Republica Moldova, indiferent că sunt livrate în stânga Nistrului sau în dreapta Nistrului. Şi în rezultat trebuie să avem un acord de livrare a gazelor naturale pe termen mediu, cu preţ care să reiasă din valoarea calorică a gazelor livrate, şi cu o formulă de calcul în baza căreia să avem un preţ pentru gazele naturale livrate real, ceea ce înseamnă în diminuare faţă de ceea ce este la ora actuală. Aceste lucruri am convenit că urmează să le rezolvăm, având la bază un acord interguvernamental, care trebuie să rezolve toate aceste probleme. Noi am început această activitate, urmează şi colegii din Federaţia Rusă, probabil iarăşi după investirea noului Guvern să participe şi ei în elaborarea acestui document şi să ajungem în situaţia în care fiind coordonat şi realizat compromisul pe toate aceste probleme pe care le-am identificat, să-l semnăm. Pentru că fără o stabilitate, o securitate efectivă energetică, o economie nu poate să se dezvolte sănătos. Pentru ca acest proces să fie plin, noi am propus ca în grupul de lucru să participe şi reprezentanţi de la Tiraspol. Încă o dată vreau să atenţionez că datoriile în cea mai mare parte vin fiind generate din stânga Nistrului. Şi mai mult decât atât: în discuţiile pe care le-am avut am spus că noi am fi foarte bucuroşi dacă în această comisie interguvernamentală moldo-rusă, şi nu doar în aceasta, să participe şi reprezentanţi din stânga Nistrului.”

Europa Liberă: Şi pentru că o altă problemă a fost abordată, preponderent la Tiraspol, referitor la inaugurarea unui consulat. Ce zice Guvernul de la Chişinău? E posibil? Nu e posibil?

Vlad Filat: „Au fost solicitări pe parcursul timpului, vreau să vă spun că şi din partea Ucrainei. Regiunea transnistreană este parte componentă a Republicii Moldova şi aşa cum avem consulate la Bălţi, la Cahul, la Ungheni, este firesc să avem consulat şi la
Este firesc să fie un consulat şi la Tiraspol. Însă până ca acest lucru să se întâmple, urmează să avem un şir de reglementări care reies din situaţia reală...


Tiraspol. Însă până ca acest lucru să se întâmple, urmează să avem un şir de reglementări care reies din situaţia reală ce ţin de asigurarea cu securitatea şi imunitate diplomatică a celor care funcţionează acolo. Deci, este un proces care urmează să-l discutăm. Solicitarea a fost auzită, urmează să gândim şi să venim cu o decizie în acest sens.”

Europa Liberă: Pentru că a mers domnul Rogozin şi a discutat şi cu pacificatorii şi a zis că ruşii vor cumpăra echipament militar pentru Transnistria. Aţi discutat cumva subiectul acesta?

Vlad Filat: „Nu am avut discuţii la acest capitol. Obiectivul nostru este cunoscut de toată lumea. Noi optăm pentru schimbarea actualului format a misiunii de pacificare şi anume transformarea acestei misiuni în una civilă, sub mandat internaţional. Ceea ce ţine de armata a 14-ea, ceea ce ţine de muniţii şi de contingentul militar, care este pentru a asigura paza acestor muniţii este evident că ele urmează a fi scoase de pe teritoriul Republicii Moldova şi retras acest contingent militar. Aceasta reiese din toate angajamentele semnate de până acum, doar că face parte dintr-un proces, pe care trebuie să-l administrăm cu mare grijă şi profesionist. Şi aşa cum am demonstrat în această perioadă de timp, dacă îţi propui obiectiv şi mergi în realizarea lui cu o abordare profesionistă, având parteneri capabili să ajute realmente, nu declarativ, în realizarea acestui obiectiv, orice este posibil.”

Europa Liberă: Domnule premier, cunoaşteţi rezultatele reuniunii negocierilor în formatul 5+2 de la Viena?

Vlad Filat: „Da, le cunosc şi vreau, folosindu-mă de această oportunitate, să mulţumesc tuturor colegilor, care au participat în acest proces nu doar în cadrul negocierilor, dar şi pentru pregătirea acestor negocieri. Să-l felicit personal pe domnul Carpov pentru rezultatul pe care l-a obţinut. Scopul pentru care s-a mers la Viena a fost realizat.”

Europa Liberă: Scopul care a fost?

Vlad Filat: „În cadrul a trei runde de negocieri s-a negociat principiile şi reglementările în negocierile pentru reglementarea conflictului transnistrean. Nu a fost uşor, vreau să vă spun. Deci, două documente au fost convenite şi semnate de către toţi participanţii, ţine de agenda, vizează etapizarea şi domeniile care vor fi în cadrul acestor negocieri.”

Europa Liberă: Tiraspolul şi Moscova au mers la această reuniune cu scopul de a pune pe picior de egalitate partea transnistreană la negocieri.

Pentru negocierile în formatul 5+2, Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii vor avea poziţie de egalitate cu toţi participanţii în proces. Este un lucru foarte bun...


Vlad Filat: „La masa de negocieri toţi participanţii vor fi egali, toţi cei şapte. Şi OSCE-ul, asta înseamnă, şi Ucraina, asta înseamnă, şi Federaţia Rusă înseamnă, şi Uniunea Europeană, şi Statele Unite ale Americii. Şi sigur, Chişinăul şi Tiraspolul. Eu cred că am realizat un obiectiv foarte important.”

Europa Liberă: Acest principiu de egalitate este valabil doar pentru discuţiile în formatul 5+2?

Vlad Filat: „Pentru negocierile în formatul 5+2. Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii vor avea poziţie de egalitate cu toţi participanţii în proces. Este un lucru foarte bun, deoarece atât Uniunea Europeană, cât şi Statele Unite ale Americii au capacitatea nu doar să contribuie la identificarea soluţiei pentru reglementarea conflictului transnistrean, dar au şi capacitatea pentru a asigura durabilitatea a însuşi procesului de reglementare, după identificarea soluţiei.”

Europa Liberă: Două promisiuni pe termen foarte scurt ale Dumneavoastră au fost: una – ca la Sfintele sărbători de Paşti cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului să circule fără nici o problemă. Şi a doua – reluarea traficului feroviar de mărfuri.

Vlad Filat: „Ceea ce ţine de circulaţia cetăţenilor – acelaşi lucru se va întâmpla şi în perioada în care avem Paştele Blajinilor. În premieră a dispărut acea listă a oficialilor din
În premieră a dispărut lista cu restricţii pentru oficialii moldoveni care doresc să circule în regiunea transnistreană. Asta înseamnă că şi dl Voronin poate să meargă la mormântul mamei...


Republica Moldova, care doresc să circule încă odată, să-şi vadă rudele, să meargă la morminte, ş.a.m.d. Asta înseamnă că şi domnul Voronin poate să meargă fără nici un fel de problemă să viziteze mormântul mamei. Deci, eu cred că este un lucru foarte bun. Mai mult decât atât: am demonstrat în această perioadă de timp că atunci când ajungi la o înţelegere şi sincer munceşti pentru această înţelegere, ea trebuie şi să fie îndeplinită. Noi am demonstrat acest lucru. Mai mult decât atât: în data de 26 aprilie va fi pus în aplicare acel protocol, pe care l-am semnat în vederea reluării transportului marfar pe calea ferată.”

Europa Liberă: O vizită la Moscova vă propuneţi să efectuaţi?

Vlad Filat: „Deocamdată nu am planificat o vizită. Urmează să mă văd la sfârşit de lună mai cu premierul Guvernului Federaţiei Ruse. Va fi întâlnirea şefilor guvernelor statelor CSI.”

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG