Linkuri accesibilitate

In dialog cu o viitoare jurnalistă: Olga Lavric.Olga Lavric: „Ceea ce citesc şi ceea ce prefer acum la moment sunt autorii ce ţin de curentul postmodernist. Recent am recitit cartea lui Mircea Cărtărescu „De ce iubim femeile”. Este un roman postmodernist, în care autorul caracterizează sau îşi povesteşte aventurile pe care le-a avut în viaţa sa cu diferite fete. Şi în special cel mai mult ce m-a impresionat şi mi-a plăcut a fost ultimul capitol al romanului în care spune autorul „de ce iubim femeile?” şi răspunsul este „pentru că sunt frumoase şi le zîmbesc copiilor cînd trec pe stradă” asta mi-a plăcut cel mai mult.”

Europa Liberă: Unii consideră că postmodernismul este un pic vulgar, tu ce părere ai?

Olga Lavric: „Dacă ne referim la cartea respectivă a lui Mircea Cărtărescu nu cred că foloseşte prea multe cuvinte licenţioase, sunt cîteva chiar le-aş putea număra, cred că două-trei cuvinte licenţioase. Dar cred că trebuie să luăm ceea ce este frumos din acest curent, din ceea ce scriu autorii acestui curent. pentru că la sigur dacă veţi citi această carte o să vedeţi cît de frumos este descrisă femeia.”

Europa Liberă: În opinia ta ce este frumos în postmodernism?

Olga Lavric: „Ceea ce mă atrage pe mine sunt descrierile deschise. Adică te descrie aşa cum eşti, nu se aduc înfrumuseţări din astea, cuvinte prea...; este foarte simplu şi cred că este un limbaj colocvial ca să te înţeleagă toţi.”

Europa Liberă: Tu preferi să citeşti cărţile traduse sau cărţile în original, chiar dacă ele ar fi într-o limbă străină cum ar fi engleza sau franceza?

Olga Lavric: „Îmi place să citesc cărţile în original ale autorilor sau scriitorilor englezi. Pentru că de multe ori, cînd se face o traducere la o carte este puţin distorsionat conţinutul, ceea ce mă deranjează uneori. Însă, dacă luăm, de exemplu, literatura rusă o citesc şi în traducere.”
XS
SM
MD
LG