Linkuri accesibilitate

„Este nevoie urgentă să se facă progrese în negocierile cu Iranul pentru că fereastra diplomației este pe cale să se închidă”


Ministrul de externe al Turciei, A. Davutoglu cu Saeed Jalili, oficialitate a Consiliului Securității Naționale din Iran
Ministrul de externe al Turciei, A. Davutoglu cu Saeed Jalili, oficialitate a Consiliului Securității Naționale din Iran

Scepticism și prudență după convorbirile de la Istanbul.


Convorbirile de la Istanbul cu privire la amenintarea nucleara iraniana s-au incheiat cu ambele parti manifestind un optimism retinut. Detalii de la corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Incercind sa prelungeasca starea de relativ optimism de dupa convorbiri, ministrul iranian de externe a declarat ca disputa intre cele doua parti poate fi solutionata rapid si usor, in cea de-a doua runda a convorbirilor. Dar oficialitati americane si experti iranieni considera ca adevarul este ceva mai complicat, ei crezind ca negocierile urmatoare vor fi dificile.

Sa reamintim ca la Istanbul s-au intilnit delagatia iraniana si reprezentanti ai unui grup de tari - Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie, Franta si Germania. Din perspectiva presedintelui Obama, deznodamintul primei runde de negocieri este o veste foarte buna, interesul politic al acestuia fiind sa evite izbucnirea unui conflict militar cu Iranul, in perioada de pina la alegerile din luna noiembrie. Dincolo de potentialul destabilizator pentru regiune, un conflict cu Iranul ar duce la cresterea pretului petrolului si pune in revers fragila redresare economica de care depinde realegerea lui Obama.

In lunile urmatoare se va vedea daca strategia administratiei Obama, combinind sanctiuni cu diplomatie, da rezultate. In plus, presedintele Obama ar dori sa faca demonstratia ca retorica incendiara de campanie a rivalilor sai republicani, unii cerind atacarea Iranului, nu este calea de urmat. Administratia prefera o solutie diplomatica.

Oficialitati din tarile participante la negocierile cu Iranul vor continua sa fie prudente, in perspectiva urmatoarei runde de convorbiri, programata la Bagdad la 23 mai, pentru a face presiune asupra regimului de la Teheran si a convinge scepticii, in principal Israelul ca puterile lumii nu sint dispuse sa accepte ipoteza unui Iran, inarmat nuclear. O oficialitate americana a spus „Nu exista nici un motiv sa credem ca vom face progresele pe care ni le dorim”, adaugind „este nevoie urgenta sa se face progrese pentru ca fereastra diplomatiei este pe cale sa se inchida”.

La rindul sau, presedintele Obama a declarat „Vom vedea in continuare daca facem progrese”. Obama a adaugat, raspunind celor sustin ca negocierile de la Istanbul dau Teheranului mai mult timp sa imbogateasca uraniu, ca aceste convorbiri nu vor fi lasate sa se prelungeasca daca se dovedesc sterile.
XS
SM
MD
LG