Linkuri accesibilitate

„R. Moldova este extrem de vulnerabilă în raport cu Federaţia Rusă” (O. Nantoi/Adevărul)


Dmitri Rogozin în Transnistria (TV PRM).


În articolul „Război pentru controlul asupra Băncii de Economii (BEM)”, Ion Preaşca notează în „Adevărul” „conflictul dintre acţionarul majoritar şi cei minoritari riscă să destabilizeze singura bancă de stat. [...] În lipsa acţionarilor minoritari, acţionarul majoritar, deţinător al pachetului de 56%, adică statul, a ales un nou Consiliu de Administraţie în care patru membri reprezintă statul şi doar unul - pe acţionarii minoritari. Situaţia este considerată anormală de avocatul Victor Berlinschi, care reprezintă interesele unei companii, ce deţine 10% din acţiunile BEM şi care declară că „în lipsa acestui control, administraţia BEM şi reprezentanţii statului duc o politică de creditare extrem de riscantă, ce poate aduce banca la faliment. Rapoartele Curţii de Conturi, dar şi auditul realizat de Banca Naţională, arată o situaţie alarmantă. [...] Chiar zilele trecute BEM a dat un credit de 2,5 milioane de euro unei companii controlate de Ilan Shor, deşi nu avea acest drept”. Reprezentanţii statului n-au fost de găsit ieri pentru comentarii, mai adaugă jurnalistul.

Virginia Dumitraş scrie în „Adevărul” că „oficial, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a fost ieri în Moldova în calitatea sa de copreşedinte al comisiei mixte de cooperare economică. La Tiraspol a mers însă ca emisar special al Kremlinului pentru regiunea transnistreană ”. Dl Rogozin a declarat la Chişinău că „nu există subiecte care nu s-ar afla în vizorul comisiei interguvernamentale. Vom căuta soluţii pentru a depăşi dificultăţile din domeniul comerţului, imigraţiei etc”. Mai mulţi analişti comentează vizita lui Rogozin ca fiind una complexă, dar care n-ar trebui să alarmeze guvernanţii moldoveni. Oazu Nantoi, expert în problema transnistreană a declarat pentru „Adevărul” că „R. Moldova este extrem de vulnerabilă în raport cu Federaţia Rusă. O dovadă sunt, bunăoară, tarifele la gaz pe care le plătesc consumatorii de rând”.

Postul de televiziune TV-PMR din regiunea transnistreană oferă detalii despre vizita vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, în partea stângă a Nistrului. Ziariştii scriu că în cadrul întâlnirii dintre Rogozin şi Evghenii Şevciuk, liderul transnistrean a mulţumit oficialului rus că a găsit timp pentru a discuta problematica transnistreană şi l-a felicitat cu această misiune care „nu este simplă”. „Aici, în regiune, sunt într-adevăr multe probleme, în primul rând ale cetăţenilor ruşi şi eu am speranţa că ele vor fi rezolvate" a menţionat Şevciuk.

Pe de altă parte, Dmitri Rogozin a precizat că scopul vizitei sale este de a preciza care sunt problemele din stânga Nistrului. „Trebuie să stabilim care sunt problemele şi întrebările cu care trăieşte Trasnistria şi să înţelegem cu ce poate constribui Rusia pentru rezolvarea lor. Studiile, infrastructura şi consolidarea apărării, dar mai ales recunoaşterea Transnistriei ca şi parte a negocierilor în formatul „5+2” sunt câteva dintre scopuri”, a mai declarat Rogozin.
XS
SM
MD
LG