Linkuri accesibilitate

Hepatita: un flagel și combaterea sa în Moldova


Constantin Spânu: 60% din îmbolnăviri datorate unor intervenții medicale.


Interlocutorul nostru de astăzi este specialistul principal în virusologie al ministerului sănătății, Constantin Spânu. Discuția a pornit de la o declarație de-a domniei sale citată de presă, anume că 60% din îmbolnăvirile cu hepatită în Moldova s-ar fi datora unor intervenții medicale – transfuzii, operații, mers la dentist și altele. În interviul acordat Lilianei Barbăroșie, dl. Spânu a ținut însă să înceapă cu progresele din domeniu.

Constantin Spânu: „Ar fi cazul să accentuăm că odată cu realizarea celor două programe naţionale de combatere a hepatitelor virale B, C şi D, Republica Moldova a obţinut rezultate destul de semnificative. Dacă în 1997-98 aveam o incidenţă undeva de 25 de cazuri de hepatită virală B la 100 de mii de locuitori şi undeva 7 cazuri de hepatită virală C, apoi pe parcursul anilor 2010-2011 acest indicator a scăzut până la 2,7-3 cazuri.

Deci, avem o descendenţă foarte bună şi aceşti indicatori sunt deja comparabili cu multe ţări din comunitatea europeană – Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă şi altele, dar rămânem în urma faţă de unele țări scandinave, eu mă refer la Danemarca, Finlanda, Norvegia, unde aceşti indicatori sunt mai joşi de 1 la 100 mii locuitori. Referitor la locul intervenţiilor medicale, aceste date sunt calificate ca orientative sau posibile. Deci, pentru intervenţiile medicale undeva aproximativ 60%, utilizarea drogurilor intravenos - undeva până la 5 %...”

Europa Liberă: Dar cât de firesc este ca prin intervenţie medicală să se transmită boala? În țările scandinave la care făceaţi referire mai sus este la fel de mare acest indicator?

Constantin Spânu:
„Am spus că pentru țările scandinave acest indicator este de 10 ori mai mic. Care sunt acei factori care favorizează? În primul rând, ar fi cazul ca în toate instituţiile, atunci când au loc manoperele parenterale, să fie întrebuinţat echipament jetabil, deci de unică folosinţă.”

Europa Liberă: Nu se utilizează peste tot?

Constantin Spânu:
„Parţial. Pentru că sunt echipamente care costă foarte scump şi atunci infrastructura instituţiilor medicale nu acoperă totalmente aceste cheltuieli. Se cere ca în toate instituţiile medicale să avem un regim bine pus la punct de dezinfecţie. Tot echipamentul, tot utilajul medical care se întrebuinţează în manoperele parenterale să fie sterilizate conform instrucţiilor care există. A treia cale ar fi să renunţăm la o parte din injecţiile care nu întotdeauna sunt justificate. Să se prefere un tratament alternativ. Şi altă cale de a reduce acest indicator este de a acoperi totalmente populaţia care poate fi vaccinată cu vaccin.”

Europa Liberă: Dar acum cam care ar fi gradul de acoperire?

Constantin Spânu:
„După realizarea celor două programe naţionale toţi copii care se nasc în prima zi de naştere primesc vaccinul contra hepatitei virale B. S-ar cere ca restul membrilor familie să fie vaccinaţi. Din lipsă de mijloace, nu am ajuns noi încă la această măsură, n-am ajuns noi încă la o acoperire totală.”

Europa Liberă: Vaccinul exclude în totalitate riscul în cazul unor intervenţii?

Constantin Spânu:
„Vaccinul protejează totalmente faţă de hepatita B şi atunci cei care sunt expuşi riscului de a face această infecţie nu o fac.”

Europa Liberă: Face Ministerul Sănătăţii eforturi ca să reducă această cifră de 60 la sută?

Constantin Spânu:
„Absolut corect: Ministerul Sănătăţii face tot ce e posibil.”

Europa Liberă: Eu insist pentru că la medic mergi de obicei ca să te tratezi. Iar această cifră pare îngrozitoare…

Constantin Spânu:
„Nu trebuie să îngrozească. Pentru că dacă facem comparaţie cu ceea ce am avut în 97-98, de la 22,4 la 100 de mii de populaţie, astăzi am ajuns la 3 la 100 de mii. Este un record foarte bun pentru serviciul medical al republicii noastre.”

Europa Liberă: Demult se vorbeşte că Republica Moldova ar fi pe primul loc în lume după indicele mortalităţii prin ciroză hepatică. S-a schimbat ceva între timp legat de asta?

Constantin Spânu:
„Avem de a face cu persoanele care până în 97-98 din păcate au fost infectate. Şi acum strângem roadele acelor gafe pe care le-am făcut până a merge la un program sofisticat, efectiv de combatere a hepatitelor virale.”

Europa Liberă: Dle Spânu, vă mulţumim.
XS
SM
MD
LG