Linkuri accesibilitate

În ciuda faptului că sîntem mai toţi cucernici şi oneşti de Paşti, ceva nu merge în R. Moldova. Bunăoară, de ce, fiind atît de buni, nu putem scoate ţara din sărăcie?Mărturisesc că nu am mai văzut atîta bunătate în Moldova cîtă ni s-a înfăţişat în ajunul ultimelor Sărbători de Paşti. Am văzut pe sticlă sute de oameni blajini, pioşi, altruişti, gata să-i ajute pe concetăţenii lor sărmani şi necesitoşi. Am văzut oameni care adunau bani şi cadouri pentru orfelinate, am văzut oameni care făceau terenuri de joacă pentru sate, am văzut oameni care vorbeau despre ajutorarea bătrînilor şi familiilor cu mulţi copii, am văzut oameni prosperi făcînd acte de caritate de bunăvoie. Apoi mii şi mii de oameni mergînd la biserici.

Impresia mea cea mai puternică din aceste zile e că avem aici o sumedenie de concetăţeni buni, corecţi, responsabili, evlavioşi, cumsecade. E foarte multă bunătate în Moldova, o spun fără ironie, o spun cu multă convingere. Şi dacă mai înainte îmi permiteam să ironizez declaraţia unui fost şef al statului, aceea că Moldova e „ţara oamenilor frumoşi şi harnici”, acum, după ce am văzut multe fapte bune şi acte de caritate, îmi dau seama că fostul preşedinte are perfectă dreptate. Îmi presor acum cenuşă-n cap. Recunosc cu mîna pe inimă că avem aici o mare de oameni sufletişti, care te vor ajuta negreşit în clipele dramatice.

Şi totuşi, în ciuda faptului că sîntem mai toţi cucernici şi oneşti de Paşti, ceva nu merge în Republica Moldova. Bunăoară, de ce, fiind atît de buni, nu putem scoate ţara din sărăcie? Cum se explică faptul că filantropia impresionantă din ajunul Sărbătorilor de Paşti coexistă cu evaziunea fiscală şi cu corupţia? De ce oare, fiind buni, miloşi, sufletişti, nu putem curăţa oraşele de gunoaie? De ce societatea noastră e dezagregată din zorii tranziţiei, deşi oamenii sînt atît de buni? Unde sînt de fapt cohortele de oameni buni, care invadează bisericile de Paşti, atunci cînd mitocanii aruncă chiştoace pe trotuare, cînd funcţionarii şi poliţiştii iau mită, cînd angajatorul îi dă angajatului salariul în plic?

Sau poate oamenii buni nu au de-a face cu aşa ceva? Dar asta e greu de admis de vreme ce mai toţi concetăţenii noştri sînt pătrunşi de bunătate şi evlavie.

Eu cred că asta e o enigmă pe care trebuie s-o dezlegăm negreşit. Ar trebui să înţelegem de ce bunătatea noastră proverbială - ortodoxă-mioritică- moldovenească-balcanică-exsovietică nu se converteşte într-un proiect social-economic viabil. Ce ne împiedică să ne amenajăm casa dacă sîntem întruchiparea bunătăţii?
XS
SM
MD
LG