Linkuri accesibilitate

Ce aduce nou vizita vicepremierului rus şi emisarului Kremlinului pentru Transnistria în relaţia moldo-rusă?


Emisarul preşedinţiei ruse pentru Transnistria, Dimitri Rogozin face prima sa vizită la Chişinău si Tiraspol. S-a întâlnit cu ministrul economiei Valeriu Lazăr, cu preşedintele Nicolae Timofti şi cu premierul Vlad Filat. Cu toate acestea, vizita, programată în timpul Sărbătorilor de Paşte, este cât se poate de discretă. Mai mult, se poate vorbi de dedublarea demnitarului rus: la Chişinău, Rogozin este în calitate de copreşedinte al comisiei de cooperare economică moldo-rusă, la Tiraspol se duce în calitate de emisar al preşedinţiei ruse pentru Transnistria. Mai multe de la Valentina Ursu:

Europa Liberă l-a întrebat pe politologul Bogdan Ţîrdea de ce emisarul rus Dmitri Rogozin a preferat să vină în Republica Moldova în a doua zi de Paşti. Bogdan Ţîrdea sugerează că ar fi două explicaţii:

Bogdan Ţîrdea: „Una - cea tehnică, fiindcă de Paşti nu prea avea sens să te întâlneşti, fiindcă toţi politicienii sunt în vacanţă, sărbătoresc într-un singur cuvânt. E şi normal. Dar pe de altă parte, sunt de acord cum formulaţi întrebarea, fiindcă în zilele de Paşti scad tensiunile, oamenii sunt mai pacifişti, mai toleranţi, mai iertători şi deci mai constructivi şi mai negociabili. Respectiv, pentru Rogozin această primă întâlnire este un fel de tatonare a terenului, unde el se va strădui să apară în ipostază de un individ, care vine şi cu anumite oferte şi compromisuri. Cred că după aceasta, în funcţie de situaţie vor fi şi expresii şi poziţii mai dure.”

La Chişinău viceprim-ministrul Rusiei, Dmitri Rogozin, s-a întâlnit cu preşedintele ţării Nicolae Timofti, cu premierul Vlad Filat, cu vicepremierul Valeriu Lazăr şi cu liderul comuniştilor Vladimir Voronin. Potrivit lui Rogozin, nu există subiecte, care nu s-ar afla în vizorul Comisiei interguvernamentale moldo-ruse, care-şi va intensifica activitatea în cel mai scurt timp, a precizat oaspetele rus.

L-am întrebat pe comentatorul politic Oazu Nantoi ce aduce nou această vizită în relaţiile dintre Chişinău şi Moscova.

Oazu Nantoi: „E greu de spus. Pe de o parte, inaugurarea lui Vladimir Putin va avea loc la 7 mai şi după aceea urmează, cel puţin formal, formarea Guvernului Federaţiei Ruse. Şi din această cauză s-a declarat astăzi în cadrul breafing-ului că şedinţa comisiei interguvernamentale va avea loc în vară. Pe de altă parte, Republica Moldova are un şir de probleme cronice legate de relaţiile cu Federaţia Rusă, începând cu prezenţa militară ilegală a Federaţiei Ruse în raioanele de Est ale Republicii Moldova şi terminând probabil cu problemele extrem de grave acumulate în sectorul energetic al ţării, ceea ce constituie o ameninţare gravă şi directă la adresa securităţii naţionale. E greu de presupus ce s-a discutat în realitate. Dar atunci când Federaţia Rusă vorbeşte despre proiecte energetice comune, dacă ne uităm la comportamentul Gazprom-ului şi al Federaţiei Ruse în alte părţi ale Europei, noi vedem că Gazprom-ul promovează o politică expansionistă. Republica Moldova fiind extrem de vulnerabilă în raport cu Federaţia Rusă, noi putem să ne pomenim cu nişte proiecte atât de năstruşnice, încât nouă ne va rămâne Tricolorul şi Piaţa Marii Adunări Naţionale, iar restul totul va aparţine Gazprom-ului, dacă ne gândim la aceea că guvernările noastre timp de peste 20 de ani cu nepăsare au tratat problema atât a conflictului din raioanele de Est, precum şi cea legată de acest conflict, problema acumulării datoriilor astronomice faţă de Gazprom... De aceea rămâne de văzut ce va fi la Tiraspol.”

La Tiraspol reprezentantul special al preşedintelui Federaţiei Ruse în regiunea transnistreană, Dmitri Rogozin, va avea o misiune deloc uşoară, crede analistul Bogdan Ţîrdea: „La Tiraspol el va aduce poziţia Kremlinului. El va da anumite recomandări, ca să nu zic indicaţii, el va pune anumite condiţii pentru sprijinul financiar, politic şi diplomatic al Moscovei.”

Europa Liberă: Interesant dacă la Viena, în cadrul reuniunii oficiale în formatul 5+2 Tiraspolul va insista să obţină statut de parte cu drepturi egale la masa de negocieri?

Bogdan Ţîrdea: „Desigur că da, fiindcă aceasta face parte din paradigma generală a politicii externe a Tiraspolului. Noi avem statut de subiect egal la negocieri, acest statut este consolidat prin memorandumul din 1996, unde este scris că noi formăm un stat comun şi unde este fortificată ideea de membru cu drepturi egale. Plus aceasta e şi poziţie a Moscovei în situaţia dată. Şi respectiv Tiraspolul evident că va merge mai departe de pe poziţiile confederative, în cel mai rău caz pentru sine, sau de pe poziţii de statut de stat independent. Chişinăul acum exprimă nu doar propria poziţie, dar şi poziţia Occidentului. Respectiv Chişinăul nici nu are acum marja de libertate, să spunem între ghilimele, ca să-şi poată permite asemenea cedări. Deci, volens-nolens Chişinăul care este finanţat de Occident, are sprijin politic şi diplomatic, va trebui să reflecte poziţia Occidentului. În concluzie vom avea două poziţii reconcibiabile – una a Transnistriei, care exprimă poziţia Rusiei, şi a doua a Chişinăului, care exprimă şi poziţia Occidentului şi pe a sa proprie. Şi respectiv aceste negocieri nu cred că vor avea succese sau salturi calitative.”

Europa Liberă: Vor mai dura mult şi bine.

Bogdan Ţîrdea: „Vor dura mult şi bine. Pentru noi e important că cel puţin se soluţionează problemele de ordin cotidian. În sensul mişcării trenurilor, mişcării libere a mărfurilor, contactele telefonice, recunoaşterea diplomelor, posibilitatea businessului comun, desfăşurarea operaţiunilor de business, etc. iată aceasta este important – să ne mişcăm. Fiindcă blocadele acestea reciproce şi poziţiile astea crispate desigur că aduc pierderi economice, în primul rând.”

Vicepremierul rus a venit în Republica Moldova însoţit de o delegaţie impunătoare, printre care şi reprezentanţi ai mediului de afaceri. Numărul reprezentanţilor mass media este de aproape 20 de persoane. Demnitarul de la Moscova a fost întâlnit la Aeroport de către membrii Ligii tineretului rus, care au salutat prezenţa acestuia în Moldova. În această seară Dmitri Rogozin merge la Tiraspol, unde va rămâne să petreacă şi noaptea. Acolo el se va vedea cu liderul regiunii, Evgheni Şevciuk, dar şi cu mai mulţi cetăţeni ai Federaţiei Ruse. Dmitri Rogozin va părăsi Republica Moldova în a doua jumătate a zilei de mâine.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG