Linkuri accesibilitate

Scepticism față de șansele misiunii de observatori ONU în Siria


Soldații sirieni patrulînd vineri în suburbiile Damascului
Soldații sirieni patrulînd vineri în suburbiile Damascului

Este puțin probabil ca ostilitățile să poată fi curmate grație prezenței observatorilor.


Consiliul de Securitate ONU a decis sa trimita echipe de observatori pentru monitorizarea situatiei din Siria. Care sint sansele acestei misiuni? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

In Siria, violentele continua. Opozitia acuza fortele guvernamentale ca nu pun capat atacurilor si represiunii. Regimul invinuieste rebeli inarmati ca ignora acordul de incetare a focului, mediat de fostul secretar general ONU, Kofi Annan. Nici una dintre aceste alegatii nu poate fi verificata independent, din cauza restrictiilor impuse in Siria in privinta circulatiei informatiilor.

Pe acest fond sosesc in Siria citiva observatori ONU, care vor fi urmati de pina la 250 de persoane, cu o misiune extrem de dificila. Aceasta este de a monitoriza respectarea incetarii focului si aplicarea planului in sase puncte, elaborat sub indrumarea lui Annan. Intre aceste prevederi se numara eliberarea de detinuti, facilitarea ajutorului umanitar si accesului ziaristilor precum si autorizarea demonstratiilor pasnice.

Se spera ca actuala misiune va avea mai mult succes decit precedenta, a Ligii Arabe care a redactat un raport descurajator fara sa obtina rezultate concrete. Natiunile Unite au mai mare experienta in activitati de monitorizare, dar chiar si asa este putin probabil ca ostilitatile sa poata fi curmate, in conditiile in care e greu de crezut ca intre regim, care a reprimat brutal protestele si elementele dizidente poate exista o reconciliere, in conditiile mentinerii la putere a presedintelui Assad.

Observatorii sint de asemenea sceptici ca monitorii vor putea actiona independent, de pe acum autoritatile de la Damasc dorind sa participe la ceea ce fac. Purtatoarea de cuvint a guvernului sirian a declarat ca acesta nu poate raspunde de siguranta observatorilor decit daca se implica in tot ceea ce acestia intreprind, pe teren. Ea a mai spus ca Siria isi rezerva dreptul sa respinga anumiti observatori, pe criterii de nationalitate.

Fortele insurgente privesc cu scepticism planul Annan, dar s-au angajat sa coopereze, in speranta ca echipele de monitorizare vor reusi sa reduca violentele. Intr-o recenta vizita in tabere cu refugiati sirieni, senatorii americani John McCain si Joseph Lieberman si-au exprimat scepticismul cu privire la eficacitatea planului Annan si au cerut inarmarea insurgentilor care lupta impotriva lui Assad.
XS
SM
MD
LG