Linkuri accesibilitate

Este o constatare mai veche – medicii se tem de jurnaliști


Jurnalul unei săptămâni cu Petru Chițanu.

S-a născut la data de 7 iulie 1981 în oraşul Actiubinsk, Republica Kazahstan. La vârsta de doi ani a revenit cu familia în satul de baştină al tatălui, satul Orac, raionul Leova, Republica Moldova. A absolvit Academia de Studii Economice din Republica Moldova. În perioada 2003-2007 a activat în calitate de director economic al Grupului de Presa Flux. A fost coordonator de proiect PNUD Moldova unde în perioada 2007-2008 a editat ziarul „Dreptul Meu”. Din 2006 este directorul Agenției de publicitate Megaprodex. În prezent este preşedinte al Asociației pentru Informare Publică Publicmedia şi administratorul clubului Prosănătate.

Luni

Dimineața m-am sculat greu și chiar un pic oboist. E o stare cu care deja m-am obișnuit după weekenduri. Încerc să mă adun, sar un pic în sus, mimez un fel de gimnastică și alerg la frigider să văd ce găsesc ca să mănînc. Micul dejun pentru mine poate fi și două feluri de mîncare. Chiar dacă uneori dimineața nu am chef să mănînc, mă impun, deoarece de cele mai dese ori în timpul zilei uit să mănînc și seara ajung înfometat și fac a foame. De dimineața am fixată o înîlnire cu dl. Ministru al Sănătății, Andrei Usatîi și merg direct la Minister. Cînd am intrat în anticameră am constatat că nu sunt singurul care dorește să intre la dumnealui. În zadar am încercat să-i explic secretarei că „Vezi doamnă, eu am ora fixată”, dar mi s-a spus foarte delicat că este multă lume care așteaptă de la 8.30. Alte opțiuni nu am avut. M-am așezat cumințel pe un scăunel ca să-mi aștept rândul. Norocul meu a fost că de la geamul din anticamera dlui ministru se deschide o priveliște foarte calmantă dintr-un părculeț din spatele clădirii ministerului. De la minister am ieșit mulțumit și chiar un pic entuziasmat. În mai puțin de 15 minute am pus la punct cu dl ministru toate detaliilw protocolare ale Galei Premiilor în Sănătate. Constat că am ratat o întâlnire cu o persoană. M-am scuzat exemplar, cu toate că nu îmi place să fac asta. Culmea a fost că justificarea mea a sunat cam stupid: „Am fost la dl. Usatîi și nu am reușit să ajung la dvs.” Mâine avem Gala. Merg direct la hotel să coordonăm toate detaliile cu sala. Parascovia, fata de la vânzări este foarte bună în meseria ei. Nici acum nu îmi vine să cred ca am ales sala lor. Potrivit scenariului inițial, locația respectivă nu se potrivea, în schimb ne-a dat un preț foarte bun... La 15.10 trebuie să ajung la JurnalTV să povestesc despre evenimentul de mâine. A fost plăcut sa fiu oaspetele Mariei Marian. La oficiu constat că nu avem toate confirmările de la invitați. Chiar dacă Doinița noastră a trimis invitațiile în plic prin Poșta Moldovei, prin e-mail și a sunat la toți trei sute de invitați, solicitându-le să confirme prezența...ei bine, nu toți s-au grăbit să o facă. Avem numai 73 de confirmări. Nu avem de ales, punem mâna pe telefoane…Până la patru dimineața am cizelat cu colega mea scenariul pentru Gala Premiilor în Sănătate.

Marți

După gismeteo, azi ar trebui să avem cea mai friguroasă zi din aprilie. Dimineața, chiar dacă este destul de răcoare pe la ora 9.00 când ies din casă soarele pare a fi destul de îndrăzneț, ceea ce bucură. Astăzi, 10 aprilie avem prima ediție a Galei Premiilor în Sănătate. Așteptăm aproape trei sute de invitați. Deși am dormit mai puțin de 4 ore, sunt în formă, probabil din cauza adrenalinei din sânge. De dimineață îmi pregătesc discursul. De fapt este foarte tehnic, trebuie să anunț categoriile noi de premii pentru următoarea ediție și conform scenariului am la dispoziție nu mai mult de trei minute. Telefonul nu mai tace. Foarte multe sunete, invitații încearcă să afle mai multe detalii, ceea ce nu este deloc rău. Spre seară totul este pregătit, oricum sunt destul de încordat. Din cauza că am stat într-un ambuteiaj pe str. Eminescu ajung la Hotel la ora 18.00. Am fost foarte surprins să constat că sala era aproape plină. De regulă la genul acesta de evenimente lumea întârzie cel puțin cu o oră. Constat că medicii sunt cei mai punctuali. Evenimentul s-a desfășurat conform scenariului. Sunetul nu ne-a dat de gol și fără falsă modestie pot să zic că a fost de nota 10. Dl academician, Timofei Moșneaga a avut un discurs foarte emoționant. Mărturisesc că demult nu am mai încercat asemenea senzații – toată lumea s-a ridicat în picioare și am aplaudat cu toții din inimă. M-am gândit că trebuie să muncești foarte mult pe parcursul vieții ca sa ajungi la fel ca domnul Moșneaga. Am avut noroc că discursul meu nu a urmat imediat după premierea dlui academician Timofei Moșneaga. Oricum vocea mi-a tremurat un pic în timpul discursului. Când am ieșit de la eveniment am simțit...ce am simțit? Slavă Domnului că totul a fost bine!

Miercuri

Am ieșit din casă pe la 6.30. Afară era destul de răcoare, dar frumos. Chiar regret că nu mă pot trezi în fiecare zi așa dimineața. La 7 și 10 am intrat în emisie directă la „Bună dimineața” de la Moldova 1 cu dl ministru, Andrei Usatîi. Am povestit despre Gală. Studiourile de la Moldova 1 sunt imense. Parcă sunt teleportate din trista perioadă a Uniunii Sovietice. A propos, în studioul de la „Bună Dimineața” este și acum un panou cu o inscripție în chirilică încă din acea perioadă. După emisiune d-na Gutiera Postolache a fost foarte drăguță cu noi și ne-a invitat la ea în birou la o cafeluță. Aseară, ea tot a fost la Gala Premiilor în Sănătate și am primit numai laude. După cafeluța am fugit la oficiu să redactăm Comunicatul de presă ca să reușim până la 9.00 să-l distribuim. La 15.10 am mers cu dl. profesor Igor Cemortan, câștigătorul premiului pentru activitate didactică și cu dl ministru Andrei Usatîi în emisiune la Maria Marian de la JurnalTV. Mi-a plăcut. Seara am ieșit cu colegii și partenerii Galei la un drink și am identificat punctele slabe și tari. Au fost mai multe tari.

Joi

Iubesc această zi, am putut să dorm mai mult. Aș fi dormit și mai mult, dar am promis Marinei Berzedean că la 10.00 voi fi la prezentarea Strategiei de comunicare pentru Ministerul Sănătății. S-a discutat despre problemele și soluțiile în sistemului de comunicare al Ministerului Sănătății. Este o constatare mai veche, dar în cadrul discuțiilor s-a confirmat încă o dată – medicii se tem de jurnaliști. Această stare este condiționată de faptul că jurnaliștii caută problemele din sistemul de sănătate, iar reprezentanții din interiorul sistemului percep aceasta drept rea-voința mass-mediei, ceea ce nu este o abordare corectă. Partea bună a lucrurilor este că se muncește în această direcție și sunt sigur că peste jumătate de an vor apărea și primele rezultate, astfel va crește încrederea între medici și jurnaliști. Revin la oficiu și în sfârșit pot să mă apuc și de codițele pe care le am de săptămâna trecută. Trebuie să dau în distribuție restul tirajului care a rămas la depozit al revistei Fashion VIP. Marii distribuitori de presă din Republica Moldova, cu excepția Poșta Moldovei, obțin autorizații de funcționare cu activitatea de bază – vânzarea cu amănuntul a edițiilor periodice, dar de fapt se concentrează să vândă țigări. Distribuitorii impun editorilor de presă niște condiții care îi sugrumă, astfel puținele reviste care mai sunt, trebuie să achite suplimentar bani pentru a rămâne în rețeaua de distribuție. Pentru a scoate de sub tipar o revistă, aici, la Chișinău, trebuie să fii un fel de kamikaze. Seara vorbesc pe facebook cu d-na Valentina Ursu și îmi amintește că am promis să-i dau mâine Jurnalul unei săptămâni. Deci am de scris.

Vineri

Astăzi este Vinerea Mare, înseamnă ca în Chișinău nimeni nu se mai gândește serios la muncă. Lumea este preocupată ce o să pună pe masa de Paști. Dacă îndrăznești totuși să muncești, riști să nu fii înțeles corect, ba mai mult poți să ofensezi pe cineva. Prin urmare, cel mai bine de amânat pentru săptămâna viitoare. Partea frumoasă a zilei este că am primit mai multe felicitări de la partenerii noștri, iar Valentina Luchian mi-a trimis un coș cu cozonaci și o sticlă de vin. Am o listă pentru cumpărături. Intru într-un supermarket, dar ies repede de acolo. Amân pentru mai spre seară, dacă o fac acum va trebui sa stau în rând cel puțin o oră. Din păcate la noi la Chișinău supermarket-urile s-au transformat în niște magazine elitiste, la care merge lume cu venituri mai mari. Se pare ca patronilor le convine această stare, din moment ce aceștia nu fac mari eforturi să dea prețurile în jos. Nu văd oferte de Paști. Trist.

Jurnalul unei săptămâni cu Petru Chițanu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:24 0:00
Link direct
Previous Next

XS
SM
MD
LG