Linkuri accesibilitate

Spania aspirator de cupe


Cristiano Ronaldo, Kaka și Hamit Altintop
Cristiano Ronaldo, Kaka și Hamit Altintop

O certitudine deja evidentă e dominația fotbalului de club spaniol care a depus două cluburi în semifinalele Ligii Campionilor și trei în semifinalele Ligii Europa.


Semifinalele Ligii Campionilor se joacă săptămîna viitoare într-o formulă aproape complet previzibilă. Trei dintre semifinaliste sînt favorite încă de la începutul turneului. Barcelona, Real și Bayern sînt pe locul cuvenit. Singura supriză relativă e Chelsea care a urcat în semifinale după un sezon mediocru și o nouă schimbare de antrenor.

Culoarul favorabil pentru Chelsea se termină, însă, în semifinale unde așteaptă Barcelona, din nou mare favorită la titlu. Chelsea și Barcelona s-au mai întîlnit în fazele superioare ale Ligii și au făcut partide de mare echilibru și spectacol. Însă lucrurile s-au schimbat. Chelsea nu mai e echipa de acum 4-5 ani și pleacă în mod clar din poziția de outsider. Barcelona domină categoric fotbalul de club european și toată lumea își pune, de fapt, problema finalei. Meciul cu Chelsea nu e complet lipsit de interes, fie și pentru că, într-un fel, Chelsea nu are nimic de pierdut. E de așteptat ca Barcelona să facă jocul obișnuit de control prelungit iar Chelsea să încerce marea lovitură, probabil pe contraatacuri. Însă, oricare vor fi rețetele tactice, diferența de valoare e mult prea mare și Barcelona nu poate pierde calificarea în finală decît în urma unui concurs de împrejurări mult prea dramatic.

În cealaltă semifinală, Real și Bayern sînt o propunere mult diferită. Real e favorita teoretică dar Bayern nu poate fi subestimată nici un moment. Real a făcut un sezon foarte solid și, exceptînd înfrîngerile de rigoare în fața Barcelonei, n-a avut probleme serioase de rezolvat. Linia de atac e extrem de productivă, cu Ronaldo irezistibil, la al 7 hat-trick în campionatul spaniol. Bayern a avut o traiectorie mult mai ezitantă și riscă să piardă lupta pentru titlu, în campionatul german, mai ales după ce a fost învinsă de Borussia Dortmund, principala rivală. Însă oricine contează pe fluctuațiile de formă ale lui Bayern riscă o surpriză de proporții. Bayern poate juca meciurile cheie la un nivel extrem și Real e, foarte probabil, prima conștientă de această trăsătură tipic germană. Chiar dacă Real pleacă favorită, semifinala cu Bayern e deschisă și poate trimite în finală oricare din concurente.

Evident, toată lumea își dorește finala de vis și reeditarea meciului european clasic al ultimilor ani, cu Barcelona și Real într-o nouă ciocnire la vîrf. Finala se va juca la München și asta ar putea motiva încă mai mult Bayern în semifinala cu Real dar Barcelona și Real rămîn varianta cea mai probabilă.

O certitudine deja evidentă e dominația fotbalului de club spaniol care a depus două cluburi în semifinalele Ligii Campionilor și trei în semifinalele Ligii Europa. E foarte probabil ca la sfîrșitul sezonului atît Liga Campionilor cît și Liga Europa să fie cîștigate de cluburi spaniole. Ar fi o prefață foarte potrivită pentru europenele imediat următoare care încep în Polonia și Ucraina cu Spania mare favorită.
XS
SM
MD
LG