Linkuri accesibilitate

SMURD - cea mai populară instituție publică din România


Doctorul Raed Arafat
Doctorul Raed Arafat

Peste 70% dintre români au încredere în subsecretarul de stat Raed Arafat.


Premierul român a laudat proiectul SMURD, Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare explicind ca succesul acestei idei dovedeste ca „se poate lucra in administatie atunci cind onestitatea si competenta isi dau mina”. Judetul Teleorman din sudul României este ultimul care a intrat in reteau SMURD, astfel ca, dupa cum spunea ministrul Sanatatii, Ladislau Ritli, acum „toate judetele Romaniei beneficiaza de servicii medicale de urgenta si de prim ajutor calificat din partea Pompieri-SMURD”.

Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare, pe scurt SMURD este probabil cea mai populara institutie publica din România, care strînge de altfel si cei mai multi bani din donatii si din redirectionarea celor doua procente din impozitul anual, bani pe care romanii ii pot da oricarei organizatii neguvernamentale.

SMURD este creatia unui palestinian venit in anii 1980 in România pentru a studia medicina si stabilit definitiv aici. La 47 de ani, Raed Arafat este subsecretar in Ministerul Sanatatii, dupa ce se pare ca a refuzat mai multe oferte politice, inclusiv aceea de a candida la Primaria Bucurestiului sau cea de fi ministru de resort. „Este nevoie de mine pe teren” le-ar fi spus Arafat celor care au vrut sa-i foloseasca notorietatea in scopuri electorale.

Potrivit unui sondaj de opinie dat publicitatii saptamina trecuta peste 70 la suta dintre români au incredere in Raed Arafat. Cu acest scor fondatorul SMURD se afla in virful tuturor clasamentelor din acest moment. Raed Arafat a facut facultatea la Cluj, dar a pus pe picioare serviciului mobil de urgenta la Targu Mures, in 1990, imediat dupa caderea comunismului. Experimentul a inceput cu sprijinul Clinii de Anestezie si Terapie Intensiva din Tirgu Mures si se baza pe transferul unui echipaj medical spitalicesc cu dotarea necesara la locul unde se afla pacientul in stare critica. Echipajul era condus de medical anestezist, Raed Arafat atunci in virsta de 26 de ani. In primul an acest serviciu de urgenta a functionat pe baza de voluntariat, cu o masina cumparata de Arafat la mina a doua din Germania si adaptata acolo cu sprijinul unui confrante. Apoi Brigada de Pompieri Mures a oferit conducatorul auto al ambulantei si spatiu pentru instruierea personalului medical. Locuitorii orasului Tirgu Mures au sustinut inca de la inceput ideea lui Arafat inclusiv cu bani.

La jumatatea anilor 1990 acest serviciu de urgenta s-a raspindit in mai multe orase din Transilvania, iar din 2005, de cind Raed Arafat a fost chemat la guvern, SMURD a devenit un sistem national. Este prima structura publica autohtona care a fost construita de jos in sus, in pofida birocratiei romanesti. In toata Romania fucntioneaza 229 de echipaje de urgenta in sistem Popmpieri-SMURD , iar pina la finele anului se va infiinta cel de-al cincilea punct de salvare aeriana la Craiova, in colaborare cu Ministerul de Interne, dupa celelalte puncte existente la Mures, Bucuresti, Iasi si Arad.
XS
SM
MD
LG