Linkuri accesibilitate

...după ce o organizaţie a drepturilor omului a deschis o linie telefonică fierbinte pentru victimele torturii.


În Rusia, organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Agora, cu sediul la Moscova, a stabilit o linie telefonică pentru victimele abuzurilor şi torturii, comise în arestul poliţiei. Un exerciţiu care aduce acum la lumină cazuri, ignorate ani de zile. Relatarea corespondentului Europei Libere la Moscova Tom Balmfourth este rezumată de Ileana Giurchescu.

Elena Isaulova a avut noroc că a scăpat cu viaţa din arestul poliţiei. A fost reţinută de doi poliţişti, bătută, torturată.

Isaulova povesteşte de chinurile la care a fost supusă, cum a fost agăţată de mîiini, bătută şi ameninţată. Toate s-au întâmplat acum 6 ani, 6 ani în care toate instanţele au ignorat plîngerile Elenei Isaulova, mama a doi copii.

Acum, povestea ei a ieşit la iveală cu ajutorul reţelei naţionale telefonice, creată de organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Agora.

Se pare că în ultimul timp, a crescut remarcabil numărul celor care povestesc despre cazuri de tortură. Iar motorul pare să fie moartea, luna trecută, în arestul poliţiei din Kazan a lui Serghei Nazarov.

Ilnur Şarapov de la Agora crede că moartea lui Nazarov, despre care se relatează că ar fi fost şi sodomizat în arestul poliţiei, a provocat atâta indignare încât multe victime s-au hotărât în fine să povestească despre ce li s-a întâmplat.

Şarapov, avocat de origine tătară, a înaintat până acum 88 de plângeri în numele victimelor torturii. Şi continuă să primească noi cazuri, din toată Rusia.

Pentru Şarapov, primul semn de succes al iniţiativei este că autorităţile din patru regiuni: Sverdlovsk, Kurgansk, Moscova şi Krasnodar, au cerut organizaţiei informaţii despre comportamentul poliţiei locale.

Un purtător de cuvânt al poliţiei din Moscova a declarat că toate cazurile strânse de Agora sunt examinate.

Cum se strâng aceste cazuri: Şarapov este cel care în primă instanţă verifică autenticitatea cazului după care cere victimei să aducă documente şi dovezi. Dacă are timp, oferă personal asistenţă juridică sau înaintează cazul unuia din avocaţii Agora din provincie. Sau trimite o echipă de specialişti în provincie.

De exemplu, una din echipele de jurişti, plecată la Sverdlovsk, a înaintat nu mai puţin de 13 plângeri legate de cazuri de tortură în arestul poliţiei.

Şi încetul cu încetul apar şi dovezile că poliţia face sistematic uz de violenţă. Pentru a obţine mărturiile pe care le doreşte, precizează Şarapov, poliţia din Rusia are de îndeplinit cote lunare de arestări şi reţineri, practică ce împinge spre abuzuri.
XS
SM
MD
LG