Linkuri accesibilitate

Un bolnav de cancer din România şi-a făcut dreptate la CEDO post-mortem


Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Strasbourg.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Strasbourg.

Ştefan Panaitescu acuza autorităţile române că nu i-au oferit tratament gratuit.


Intr-o hotarare adoptata in aceasta saptamana, CEDO condamna Romania pentru incalcarea dreptului la viata al unui pacient care desi avea dreptul nu i-a fost oferit tratament si medicatie gratuita impotriva cancerului.

Intr-o plangere adresata CEDO in 2006, cu cateva luni inainte de a muri, Stefan Panaitescu, acuza autoritatile romane ca nu i-au pus la dispozitie in mod gratuit medicatia adecvata impotriva cancerului si ca, astfel, viata sa a fost scurtata.

In 2002, cu 4 ani inainte de a muri, un tribunal din Romania a decis ca Ştefan Panaitescu este indreptatit sa primeasca despagubiri deoarece a fost persecutat pe criterii entice intre 1940 si 1945, iar o parte din aceste despagubiri vor reprezenta servicii medicale si medicatie gratuita.

Insa atunci cand in 2005 a fost diagnosticat cu cancer Casa Nationala de Sanatate nu i-a aprobat gratuitatea pentru medicatia impotriva cancerului.

In noiembrie 2005 Ştefan Panaitescu a dat in judecata Casa Nationala de Sanatate solicitand respectarea hotararii judecatoresti din 2002 care ii confirma dreptul la gratuitatea medicamentelor. I s-a dat dreptate intr-o hotarare finala care a venit insa cu cateva luni inainte de moartea sa.

In hotararea din aceasta saptamana CEDO subliniaza ca potrivit hotararilor instantelor romanesti din junie 2002 si 2005 pacientul era indreptatit sa primeasca in mod prioritar asistenta medicala si medicatie gratuite si condamna Romania la plata a 20.000 de euro drept compensatie materiala si morala.

Politigraf

XS
SM
MD
LG