Linkuri accesibilitate

Traficul feroviar prin Transnistria va fi reluat


Vlad Filat, după negocierile cu Evgheni Şevciuk la Tiraspol, 30 martie 2012
Vlad Filat, după negocierile cu Evgheni Şevciuk la Tiraspol, 30 martie 2012

Premierul Vlad Filat despre situaţia actuală din Transnistria, stadiul negocierilor şi posibila reluarea a traficului feroviar până la 1 mai.


Emisarul special al preşedinţiei ruse pentru Transnistria, Dimitri Rogozin, va vizita Republica Moldova în a doua jumătate a acestei luni. Însăşi numirea lui a stârnit protestele Chişinăului – pentru că nu a fost consultat în prealabil. Ce va însemna Rogozin pentru soluţionarea crizei transnistrene, rămâne de văzut. Valentina Ursu a stat de vorbă cu premierul Vlad Filat despre situaţia actuală din Transnistria, despre stadiul negocierilor, despre posibila reluarea a traficului feroviar:

Europa Liberă: Aţi promis după întrevederea de la Tiraspol cu liderul transnistrean Evgheni Şevciuk că la finele acestei luni circulaţia feroviară pe segmentul transnistrean ar putea fi reluată. Va fi onorat această promisiune?

Vlad Filat: „Până la 1 mai, aşa cum ne-am înţeles, va porni prima garnitură marfară pe calea ferată. Vom fi martori şi a procedurii de administrare în acest sens.”

Europa Liberă: De ce unii lideri de opinie au înţeles că odată cu reluarea trenurilor marfare, Chişinăul oferă şi ştampila vameşilor transnistreni, prin asta recunoscând această entitate vamala din stânga Nistrului?

Vlad Filat: „Unii lideri de opinie au o deprindere mai veche în a vorbi fără a se
Ştampila va fi aplicată de vameşii Republicii Moldova ...


documenta. Într-o situaţie, vorbesc despre Râbniţa, vameşii din Serviciul vamal al Republicii Moldova vor fi în controlul mixt. Acolo vor aplica ştampila Republicii Moldova colaboratorii Serviciului vamal al Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Doar la Râbniţa sau si la Bender-Tighina?

Vlad Filat: „Şi în cazul staţiei Varniţa-2 aceeaşi procedură.”

Europa Liberă: Bine, dar acest lucru l-a spus chiar fostul preşedinte Vladimir Voronin, amintind că atunci, în 2001 când veneau comuniştii la guvernare, ei categoric au fost împotriva ca vameşii transnistreni să obţină o aşa-numită independenţă.

Vlad Filat: „Domnul Voronin este un mincinos şi scopul lui este unul nu de reintegrare a ţării dar în construcţia în continuare a zidurilor între oameni. Şi dacă e să ne referim la conflictul transnistrean, atunci situaţia pe care am primit-o ca şi moştenire în urma guvernării lui Voronin a fost una dezastruoasă. Lipsă de comunicare, probleme peste probleme. Aşa că i-aş sugera domnului Voronin cel puţin acum pe sfârşit de mandat de deputat şi în activitatea de om politic să contribuie la reintegrarea ţării şi să contribuie la consolidarea societăţii.”

Europa Liberă: Din moment ce liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a anulat această taxă vamală de 100 procente la importul produselor moldoveneşti, cine a avut de câştigat? Doar partea transnistreană?

Vlad Filat: „În primul rând s-a ajuns la o reglementare adecvată, pentru că până la această anulare în raport cu agenţii economici din regiunea transnistreană, care veneau
Anularea de către Tiraspol a taxei de 100% la produsele moldoveneşti aduce beneficii producătorilor şi consumatorilor de pe ambele maluri ale Nistrului ...

în Republica Moldova nu exista nici un fel de taxă. Lucrurile astea au venit să se echilibreze. În rezultat are să beneficieze procesul economic, asta înseamnă producătorii de pe un mal al Nistrului sau altul pot să-şi comercializeze produsele. Asta înseamnă că pe de o parte producătorii, dar în final consumatorii. În comunicarea pe care am avut-o cu dânsul la Tiraspol, îmi spunea că în piaţă s-au ieftinit foarte mult produsele alimentare, deoarece s-a spart şi acel monopol, care era asigurat de o companie, n-o să-i dau numele, în regiunea nistreană. Şi uitaţi-vă, sunt beneficii palpabile la ora actuală.”

Europa Liberă: Pe de altă parte se spune foarte clar că din moment ce există un acord trilateral, fără un compromis nu pot fi înlăturate posturile de pacificatori din zona de securitate. Va întreb dacă posturile vamale ar putea si ar trebui să fie retrase?

Vlad Filat: „E prea mult să spunem posturi vamale. Dacă este să vorbim de administrarea noastră, atunci aceste puncte de control la ora actuală încă sunt necesare, deoarece noi nu avem în administrare, spre exemplu, producătorii din regiunea transnistreană. Dar trebuie să oprim acea avalanşă de contrabandă, care vine prin regiunea transnistreană. Această discuţie am avut-o cu domnul Şevciuk, deci nu
Trebuie să oprim avalanşa de contrabandă prin regiunea transnistreană. Această discuţie am avut-o cu dl Şevciuk, nu este un secret nici pentru dânsul, nici pentru mine ...

este un secret nici pentru dânsul, nici pentru mine. Dar obiectivul nostru comun este ca să asigurăm o administrarea fiscală eficientă, în rezultatul căreia să avem concurenţă loială şi să asigurăm condiţii în care producătorii şi cei care activează în economia legală să beneficieze, dar nu contrabandiştii sau nu ştiu, cei care practică evaziunea fiscală. Deci, sunt acţiuni, pe care trebuie să le vedem în complexitatea lor şi să le vedem ca administrare în timp.”

Europa Liberă: Domnule premier, putem zice că după 20 de ani începe să încolţească încrederea între cele două maluri ale Nistrului la nivel politic şi la nivel de cetăţean?

Vlad Filat: „În sfârşit avem o comunicare bazată pe înţelegerea problemelor cu care ne confruntă. Nu doar discutăm, dar şi acţionăm, în sensul în care să îmbunătăţim puţin câte puţin viaţa oamenilor şi asta mă face să privesc cu mare încredere procesul care urmează să fie finalizat prin reglementarea conflictului transnistrean, fiind o reglementare durabilă.”

Europa Liberă: Aţi convenit cumva in cadrul dialogului cu autorităţile de la Tiraspol pe marginea problemei de a fi retrasă armata rusă de pe teritoriul Republicii Moldova? Procesul acesta a început, s-a stopat, după care e o mare pauza?

Vlad Filat: „Deci noi avem procesul de reglementare în formatul 5+2, proces în care discutăm probleme care vizează viitorul statut al regiunii transnistrene, vorbim despre paşi premergători în această perioadă de timp ceea ce ţine şi de retragerea armamentului, dar şi a contingentului militar din ţara noastră. Deci, face parte din dialogul pe care-l avem la ora actuală. Dar totodată noi nu lăsăm ca să fim în continuare ostateci ai acestui proces de reglementare în formatul 5+2. Noi beneficiem din plin de suportul partenerilor noşti şi în acelaşi timp rezolvăm probleme concrete. Cum ar fi transport, suntem într-o dinamică pozitivă vis-a-vis de restabilirea telefoniei, în sfârşit
Este necesar ca să avem şi în stânga Nistrului libertăţi asigurate pentru oameni ...


vorbim şi despre faptul că presa trebuie să fie liberă şi pe malul stâng şi nu trebuie să existe bariere. Este necesar ca să avem şi în stânga Nistrului libertăţi asigurate pentru oameni. Cei care administrează la ora actuală în regiunea transnistreană au aceeaşi viziune şi au acelaşi obiectiv.”

Europa Liberă:In cadrul formatului 5+2 trebuie să se pună pe masă un proiect de statut pentru regiunea de Est a Republicii Moldova. Iată că astăzi deputatul comunist Igor Dodon a revenit la acea idee de federalizare a Republicii Moldova, lucru respins categoric până acum de către autorităţile de la Chişinău.

Vlad Filat: „Urmează ca cele doua parţi Chişinăul şi Tiraspolul să propună formatului 5+2 un proiect al viitorului statut al Transnistriei. Iar ceea ce ţine de idei care sunt lansate, unele mai năstruşnice decât altele, probabil nu merită să fie comentate. Această idee la care v-aţi referit şi a fost enunţată astăzi, nu este una nouă.”

Europa Liberă: Da, ea a fost propusa acum câţiva ani de partea rusă, îmi amintesc planul Kozak, care presupunea si această federalizare.

Vlad Filat: „Nu doar. Dar şi fiind parafată această idee de către Voronin şi guvernarea comunistă de la acea etapă de timp. Deci, nu este o idee nouă, este o idee care a avut în 2003 sfârşit. De aceea dacă unii nu înţeleg că din istorie trebuie să înveţi şi să nu repeţi greşelile, pentru ei este o problemă.”

Europa Liberă: De ce nu este acceptabilă varianta federalizării?

Vlad Filat: „Noi acum nu vorbim despre federalizare. Urmează ca în cadrul constituţional să identificăm un statut care să ofere garanţii suficiente regiunii transnistrene şi o autonomie largă la capitolul administrare.”

Europa Liberă: Am înţeles că la anumite etape şi cancelariile europene insistau pe varianta federalizării Moldovei, domnule prim-ministru.

Vlad Filat: „Eu nu am întâlnit în această perioadă de timp insistenţă, eu am întâlnit în toată această perioadă de timp sprijin. Şi dacă se vine de la Chişinău cu aceste idei năstruşnice, că au mai fost idei cum ar fi să punem hotar pe Nistru şi dacă le discutam şi pe acelea la modul serios, atunci ne pierdeam în discuţii. Acum într-adevăr avem obiectiv clar, există guvernare în Republica Moldova, care şi-a asumat obiectivul de
Noi nu vorbim despre federalizare. Urmează ca în cadrul constituţional să identificăm un statut care să ofere garanţii suficiente regiunii transnistrene şi o autonomie largă la capitolul administrare ...


reintegrare a ţării şi trebuie să-l ducă la îndeplinire. Totodată indiferent de faptul că unii se află la guvernare, alţii în opoziţie, noi avem în Republica Moldova două obiective, care trebuie să fie indiscutabile – asta ţine de reintegrarea ţării şi asta ţine de integrarea europeană. Şi aici speculaţii, dorinţe de a atrage atenţia asupra propriei persoane sau propriului partid ar trebui să nu fie. Deci, interesul naţional pentru un om serios şi pentru un om care-şi iubeşte ţara trebuie să facă abstracţie de interesul îngust personal, de grup sau de partid. Şi să-şi concentreze energia, să vină să contribuie în îndeplinirea acestor obiective de interes naţional al Republicii Moldova. Nimeni nu poate să-mi spună că ţara nu trebuie să fie reintegrată. Şi iarăşi nimeni nu poate să spună, dacă vorbim de oameni serioşi, că ţara poate să fie una în dezvoltare, care să asigure oamenilor drepturile, libertăţile şi bunăstare în afara spaţiului valoric european. De aceea eu tare vreau ca temperatura pentru mulţi actori politici să fie una revenită la normalitate şi cu toţii, încă o dată - indiferent guvernarea, opoziţie, să ne concentrăm în atingerea acestor obiective. Şi dacă fiecare dintre noi va contribui va fi un aport adus nu procesului politic propriu-zis, dar un aport adus ţării. Şi cetăţenilor acestei ţări.”
XS
SM
MD
LG