Linkuri accesibilitate

ONG-iştii se tem să nu fie folosiţi doar pentru vitrina cu trofee a premierului.


Noul premier al României, Mihai Răzvan Ungureanu s-a întâlnit ieri cu reprezentanţii mai multor organizaţii neguvernamentale, cărora le-a declarat că este „un adept fără limite” al transparentei actului de guvernare, al modului în care se cheltuieşte banul public. Mai mult, premierul a cerut sprijinul ONG-urilor în lupta împotriva corupţiei, dar şi în asigurarea corectitudinii alegerilor care urmează în acest an. Mai multe de la Sabina Fati:

Dupa intilnirea cu sefii marilor companii inregistrate in Romania, noul premier Mihai Razvan Ungureanu ar vrea sa puna in practica si un sistem de colaborare cu organizatiile neguvernamentale. In urma primei intilniri, insa, cei mai multi reprezentanti ai societatii civile care au stat alaturi de primul ministru roman spun cel putin trei lucruri: in primul rind ca ar fi bine sa se puna la punct un mecanism de lucru ONG-uri-guvern, in al doilea rind lauda ideea sefului guvernului de a le cere parerea, iar in al treilea rind se tem sa nu fie folositi doar pentru vitrina cu trofee a premierului.

Mihai Razvan Ungureanu s-a declarat „un adept fara limite” al transparentei actului de guvernare si al cheltuirii banilor publici, dar atunci cind a venit vorba despre desecretizarea marilor contracte de privatizare sau de exploatare aflate in discutie in Romania si-a nuantat pozitia, precizind ca anumite chestiuni ar trebui sa ramina secrete. Discursul dual al premierului roman are loc dupa esecul privatizarii Cupru Min si al scandalului in care presa a devoalat ca evaluarea acestei intreprinderi care detine si cea mai mare rezerva de cupru din Romania a fost facuta de o firma de apartament din provincie, iar in spatele cumparatorilor se ascund oameni de afaceri din tara, care supravietuiesc pe seama relatiilor transpartinice. Toate datele care au complicat vinzarea efectiva a companiei romanesti au fost descoperite de presa, in vreme ce guvernul a scos prea putine amanunte la iveala.

Societatea Academica Romana, una dintre cele mai prestigioase organizatii neguvernamentale autohtone a fost la intilnirea cu premierul roman cu un program concret prin care propune un portal in care sa poata vedea oricine in timp real achizitiile care se fac in sistemul public, afilierea Romaniei la Initiativa Transparentei Industriilor Extractive, prin care Bucurestiul ar transmite un semnal clar investitorilor seriosi ca va accepta doar contracte transparente in acest domeniu atit de sensibil in Romania si o a treia idee care presupune infiintarea unui fond suveran cu scopul de a alimenta deficitul sistemului de pensii din exploatarea resurselor minerale, mai ales, aur si petrol, in beneficiul tutror cetatenilor, dupa un model care functioneaza de multi ani in Norvegia.

Premierul ar fi raspuns se pare evaziv acestor propuneri pentru care reprezentantii societatii civile din Romania au solutii imediate de pus in practica. E posibil, totusi, ca in acest mandat scurt si extrem de incarcat al sefului guvernului sa fie luata in seama macar una dintre idei, cea a fondului suveran despre care a vorbit si Mihai Razvan Ungureanu, dar care e difcil de pus in practica, fiindca in Romania a mai existat un astfel de fond, alimentat din privatizari, care in cele din urma a fost folosit discretionar de putere.
XS
SM
MD
LG