Linkuri accesibilitate

Chişinăul îşi apostrofează ambasadorul de la Moscova (EvZ)


Calin Popescu Tăriceanu despre traseism (revista 22)


Evenimentul zilei citeaza reactia Miniterului Afacerilor Externe de la Chisinau fata de declaratia ambasadorului moldovean la Moscova cum ca nu ar fi oportuna retragerea trupelor rusesti din Transnistria. Cotidianul romanesc se bazeaza pe o relatare a corespondentului Agerpres in Republica Moldova si, in afara de pozitia ministerului amintit, ofera amanunte despre angajamentul pe care Rusia si l-a luat de a se retrage din regiunea separatista. De asemenea, despre cele 20.000 pana la 40.000 de tone de armament care se presupune ca s-ar gasi in depozitele transnistrene, sub paza unui contingent de 1500 de soldati rusi. Evenimentul zilei mai spune ca stationarea Armatei a 14-a in Transnistria este unul dintre obstacolele majore in rezolvarea conflictului din regiune.

Editorialul aceluiasi ziar discuta decizia conducerii Partidului National Liberal de a-l schimba din functia de sef al organizatiei de Bucuresti pe cel mai bine plasat dintre oamenii partidului: Andrei Chiliman, primarul sectorului 1. Silviu Sergiu crede ca este o greseala grava de strategie. La Bucuresti, Uniunea Social liberala este cotata cu 55% intentie de vot, iar din acest scor, 40% este atribuit PNL-ului, care datoreaza mult cotei de popularitate a lui Andrei Chiliman. Editorialistul pomeneste din nou despre rolul presedintelui PNL Crin Antonescu in aceasta decizie riscanta, care ar putea duce, spune el, la un esec electoral pentru USL.

In saptamanalul 22, fostul presedinte al liberalilor Calin Popescu Tariceanu ii acorda un interviu Andreei Pora. Jurnalista doreste sa stie parerea fostului premier despre traseism – adica trecerea alesilor de la un partid la altul, de regula dinspre putere spre opozitie in preajma alegerilor. In mod surprinzator, Tariceanu face distinctie intre traseisti si traseisti. Recent demisionatul de la democrat-liberali Sorin Frunzaverde a fost primit cu bratele deschise si cu o functie de vicepresedinte la liberali. El n-ar fi un traseist. Aceasta emblema cu conotatie negativa in plan moral ar trebui rezervata numai celor care au parasit mai demult partidul. In speta, fosti liberali si actuali democrat-liberali prestanta, precum Valeriu Stoica sau Teodor Stolojan. De fapt, Tariceanu nu doreste interzicerea prin lege a trecerii alesilor de la un partid la altul. Domnia sa nu e de acord nici cu pactul fiscal adoptat la nivel european si la care Romania a aderat. Masurile de austeritate nu s-ar potrivi Romaniei – ar fi dovedit-o, considera domnia sa, esecul programului de austeritate propus guvernului de la Bucuresti de Fondul Monetar International. In interviul acordat revistei 22, Calin Popescu Tariceanu evita sa dezaprobe asocierea PNL cu Partidul Conservator condus de fostul securist, Dan Voiculescu, si nu are o problema decat in principiu cu prezenta pe listele de candidati a unor urmariti penal sau aflati in ancheta.

Presa continua sa se ocupe si azi de sansele infiintarii unui nou partid de dreapta, sub conducerea actualului premier independent Mihai Razvan Ungureanu. Romania libera contabilizeaza intr-o analiza cateva potentiale adeziuni de rasunet din PDL, din zona reformistilor: Monica Macovei, Cristian Preda, Sever Voinescu. Sunt pomenite insa si atitudini mai retinute, precum cea a lui Teodor Stolojan si respectiv Traian Ungureanu.
XS
SM
MD
LG