Linkuri accesibilitate

Protestul lui Șein, opoziția rusă și Kremlinul


Intervenție a poliției la protestele de la Astrahan

Regiunile Rusiei par să devină un câmp de bătălie tot mai important între opoziție și Kremlin.


Greva foamei împotriva fraudelor electorale declarată de un pretendent la primăria orașului rus Astrahan a revitalizat protestele opoziției ruse împotriva Kremlinului. Lideri ai opoziției de la Moscova vizitează orașul de pe Volga și-și îndeamnă suporterii să facă la fel în sprijinul grevistului Oleg Șein. Relatarea corespondentului Europei Libere de la Moscova, Tom Balmforth este rezumată de Alexandru Eftode:

Linia frontului în confruntările dintre puterea de la Kremlin și firava opoziție rusă trece astăzi prin delta Volgăi, prin orașul sudic Astrahan, unde fostul deputat al Dumei de Stat, Oleg Șein a intrat în a 27-a zi de grevă a foamei.

În vârstă de 40 de ani, politicianul Partidului „Spravedlivaia Rossia” a slăbit cu 10 kilograme de când a început protestul față de rezultatele alegerilor din 4 martie, când a candidat la primăria orașului de jumătate de milion de oameni. Șein spune că a fost furat de voturi de către candidatul partidului puterii Rusia Unită pe care rezultatele oficiale l-au dat învingător cu 60 la sută.

La protestul lui Șein iau parte cam 20 de activiști locali. Unii n-au mâncat nici ei nimic de la 16 martie.

Nu este prima grevă a foamei în Rusia în acest sezon electoral. În orașul Lermontov din regiunea Stavropol, autoritățile au anulat alegerile în marte, când mai mulți activiști au făcut greva foamei împotriva excluderii din cursă a doi candidați ai opoziției.

Nikolai Petrov, specialist în politica regională la centrul Carnegie de la Moscova crede că autoritățile vor să evite repetarea scenariului. După părerea lui Petrov, Kremlinul n-ar vrea să rezolve problema la Astrahan așa cum a rezolvat-o la Lermontov de teamă că vor apărea tot mai multe asemenea cazuri.

La Moscova, câțiva activiști au fost reținuți marți de poliție în timp ce protestau la reprezentanța regiunii Astrahan cu lozinca „Mor oamenii”. Printre cei reținuți
Serghei Udalțov reținut marți de poliție la Moscova
Serghei Udalțov reținut marți de poliție la Moscova
se numără și Serghei Udalțov, liderul mișcării Frontul de Stânga, intrat și el în greva foamei în semn de solidaritate cu protestatarii din sud.

O altă figură proeminentă a opoziției ruse, bloggerul anti-corupție Aleksei Navalny a zburat la Astrahan marți ca să sprijine protestul la fața locului. „Trebuie să mergem cu toții”, le-a scris bloggerul suporterilor săi. „Întreaga noastră mișcare de protest nu face o para chioară dacă n-o putem transplanta acolo unde este nevoie de ea”, a îndemnat Navalny, care a creat și pagini speciale pe rețelele de socializare online Facebook și VKontakte.

Regiunile Rusiei par, așadar, să devină un câmp de bătălie tot mai important între opoziție și Kremlin. Forțele opoziției au obținut deja victorii la primăriile câtorva orașe mari. Au câștigat o treime din locurile contestate în alegeri din consiliile locale la Moscova pe 4 martie. În iunie, planifică o ripostă serioasă în alegerile pentru primăria orașului siberian Omsk și într-o serie de alegeri locale în octombrie.

La Astrahan, protestatarul principal, Oleg Șein a declarat luni că a fost rugat de guvernatorul regional să renunțe la grevă, dar că nu o va face dacă nu-i este acceptată cererea de a repeta alegerile. Intervievat de serviciul rusesc al Europei Libere, analistul politic local, Nikolai Grișin a spus că situația a intrat în impas.

„Impasul pune probleme mai ales pentru cei care protestează”, crede Grișin. Greva nu poate continua la nesfârșit pentru că pune în pericol viața greviștilor. Autoritățile, pe de altă parte, în ciuda manierei flagrante în care au organizat alegerile, tot nu pot da înapoi, iar speranța că rezultatele vor fi anulate este foarte mică. Deznodământul nu poate întârzia mult, dar care va fi acesta, spune analistul, rămâne de văzut.
XS
SM
MD
LG