Linkuri accesibilitate

Comunismul troţkist reînvie în Franţa


Alexandru Călinescu
Alexandru Călinescu

Marea surpriză a campaniei electorale prezidenţiale a fost ascensiunea liderului Frontului de stînga, Jean-Luc Mélenchon.


Mai sînt zece zile pînă la primul tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa şi rezultatul e în mod cert previzibil: vor merge mai departe Nicolas Sarkozy şi François Hollande, primul avînd, în sondaje, un foarte mic avantaj faţă de al doilea. Numai că, în turul decisiv, din 6 mai, socialistul Hollande pare să fie marele favorit.

Marea surpriză a actualei campanii electorale a fost însă ascensiunea liderului Frontului de stînga, Jean-Luc Mélenchon. Frontul de stînga reuneşte, pe lîngă Partidul Comunist, mai multe grupări de inspiraţie troţkistă. La marile mitinguri organizate de Frontul de stînga mulţimea intonează „Internaţionala” şi alte cîntece revoluţionare, fluturînd sute de steaguri roşii. Retorica lui Mélenchon e pe cît de rudimentară pe atît de agresivă. El clamează necesitatea imperioasă a unei revoluţii, a unei „insurecţii cetăţeneşti”. Îl invocă pe Robespierre, invocă regimul de teroare instaurat după Revoluţia din 1789 pentru a cere răsturnarea ordinii sociale existente. Dintre contemporani, Mélenchon se simte apropiat de doi oameni politici sud-americani, Hugo Chávez şi Evo Morales care, în ţările lor, Venezuela şi Bolivia, au impus regimuri autoritare.

Programul politic al liderului Frontului de stînga este, după părerea specialiştilor, aberant. Mélenchon propune scăderea vîrstei de pensie de 60 de ani, crearea a 800.000 de posturi de funcţionari, salariul minim de 1700 de euro, naţionalizări masive, în special ale marilor companii din domeniul energetic. Oricum, statul va fi omniprezent şi va controla totul, inclusiv activitatea artistică şi cea din mass-media.

Mizînd totul pe etatizare, Mélenchon dă seama despre ura feroce pe care o poartă capitalismului. Fost troţkist în tinereţe, fost socialist (a fost chiar şi ministru la un moment dat) Mélenchon a reuşit performanţa de a readuce pe scena politică partidul comunist, care ajunsese o prezenţă fantomatică. „Comuniştii n-au sînge pe mîini, declară el, afară doar de sîngele invadatorilor împotriva cărora ei au luptat şi pe care i-au respins”. Cu astfel de idei, Jean Luc Mélenchon a ajuns să aibă 15% în sondaje. După cîte ştim despre comunism nu vi se pare, totuşi, cam mult?
Previous Next

XS
SM
MD
LG