Linkuri accesibilitate

Protecţia socială, în orice ţară, trebuie să vizeze oamenii cei mai neputincioşi şi mai săraci.


Am întîlnit deunăzi un domn care, între altele, mi-a mărturisit că e foarte supărat pe actualii guvernanţi. Domnul respectiv are un mic handicap, fapt care
i-a permis să primească mulţi ani, pe lîngă pensie, şi o compensaţie pentru plata serviciilor în comun. Nu era mare compensaţia aia – 100 de lei lunar iarna şi 30 de lei lunar vara – dar acum, după ce guvernanţii au anulat-o cu desăvîrşire, omul a fost pătruns de o mare decepţie. Omul nu înţelegea de ce statul l-a lipsit de această compensaţie cu care se obişnuise ca şi cu periuţa de dinţi.

În fond, supărarea lui poate fi înţeleasă. Există însă un detaliu care mă face să nu-i împărtăşesc sentimentele. Omul se descurcă destul de bine, locuieşte într-un apartament spaţios, are un venit mulţumitor, dacă punem la socoteală şi contribuţia rudelor. Prin urmare, se poate descurca lesne şi fără această compensaţie modestă. S-a obişnuit însă cu ea şi acum îi priveşte cu suspiciune pe conducători.

Pe mine m-au cam nedumerit recentele precizări ale ministrului Muncii şi Protecţiei Sociale, Valentina Buliga. Zicea ministrul că în Moldova cheltuielile pentru protecţia socială sînt mari, dar asistenţa socială nu are efectul scontat din cauza unor imperfecţiuni. Bunăoară, compensaţiile nominative se oferă unor categorii de persoane (cu handicap, veterani, victime ale accidentului de la Cernobîl) fără a se ţine seama de bunăstarea acestora. Rezultatul e că numai 17% din banii alocaţi pentru compensaţiile nominative ajung în familiile cele mai sărace.

Dacă stau să mă gîndesc mai bine, lucrul ăsta e de-a dreptul regretabil într-o ţară în care mai fiecare politician are grijă de protecţia socială a maselor. Iese că nu am avut prea bine grijă de oamenii necesitoşi toţi anii lungi ai tranziţiei. Or e la mintea cocoşului că un veteran sărac merită un ajutor mai mare decît veteranul cu maşină bună şi apartament spaţios. În general, protecţia socială, în orice ţară, trebuie să vizeze oamenii cei mai neputincioşi şi mai săraci. La noi însă banii se dădeau fără a se ţine cont de starea materială a beneficiarului. E foarte ciudat lucrul ăsta într-o ţară săracă, în care mereu nu ajung bani pentru proiecte sociale.

Acum, zice-se, urmează o reformă a asistenţei sociale care va direcţiona banii spre cei mai neputincioşi şi mai necesitoşi. Să sperăm că aşa va fi. Însă reforma asta nu va da roade fără o prealabilă şi temeinică documentare, fără o cunoaştere bună a stării de fapt...
XS
SM
MD
LG