Linkuri accesibilitate

Curtea Constituţională anulează „reforma” concediilor de boală


Curtea Constituţională
Curtea Constituţională

Decizia de azi a mulţumit sindicatele, dar i-a supărat pe angajatori.


Curtea Constituțională a decis astăzi că angajații trebuie să fie plătiți și în continuare pentru întregul concediu de boală, iar bugetul asigurărilor sociale să suporte mare parte a cheltuielilor. Instanța sesizată de avocatul parlamentar Aurelia Grigoriu obligă Parlamentul să anuleze legea prin care stabilea recent că salariaților care se îmbolnăvesc nu li se va plăti prima zi de boală deloc, că următoarele trei vor fi plătite de angajator și abia din a cincea zi plățile vor fi preluate de bugetul asigurărilor sociale. Relatează Lucia Diaconu:

Argumentul principal pe care l-a invocat avocatul parlamentar Aurelia Grigoriu atunci cînd a sesizat Curtea Constituţională este contradicţia dintre modificările votate anul trecut de deputaţi şi legea supremă.

„Aceste modificări care au fost adoptate referitoare la plata concediilor de boală la părerea mea nu corespundeau articolului 47 din Constituţia Republicii Moldova, care prevede dreptul cetăţenilor la asigurarea socială din bugetul de stat. Acest articol spune că cetăţenii au dreptul să fie asiguraţi social în caz de şomaj, boală, invaliditate şi altele. Aceste modificări prevedeau că prima zi de boală se plăteşte numai în caz de îmbolnăvire cu tuberculoză, SIDA, în caz de graviditate şi risc de a pierde sarcina. Adică dacă persoana s-a îmbolnăvit şi a pierdut capacitatea de muncă el nu are dreptul la asigurare socială. Eu cred că acest lucru este în totală contradicţie cu Constituţia. Acelaşi lucru consideră şi Curtea. În aşa fel, prima zi de boală se va plăti din bugetul asigurărilor sociale.”

Curtea i-a dat dreptate avocatei şi a cerut Parlamentului să ajusteze legislaţia, urmare a declarării drept neconstituţionale a modificărilor intrate în vigoare la 1 iulie 2011.

De decizia de azi au rămas mulţumite sindicatele care au criticat modificările promovate de deputaţii din Parlament la timpul acela, dar i-a supărat pe angajatori. Cît îi priveşte pe aceştia, lucrurile au rămas neschimbate. Angajatorii vor plăti în continuare a doua, a treia şi a patra zi de concediu de boală al salariatului. Leonid Cerescu, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Patronatelor, ne-a explicat ce motive să fie nemulţumiţi au angajatorii.

„Acestea sînt cheltuieli suplimentare pentru angajator. În cazul în care acesta are cheltuieli suplimentare în afară de măsurile care s-au impus în acest an, vorbesc despre măsuri fiscale, cum ar fi impozitul pe venit, impozitul pentru dividende, toate acestea pînă la urmă vor intra în costul producţiei şi va fi mai costisitoare în final şi mai puţin competitive pe piaţă.”

Şeful patronatelor anticipează că urmare acestei situaţii ar avea de suferit tot salariaţii.

„Închipuiţi-vă că dumneavoastră sînteţi patronul unei firme şi aveţi un număr „x” de angajaţi dintre care un număr de persoane sistematic vă aduc aceste prejudicii, foi de boală. Fără îndoială că veţi întreprinde nişte măsuri. Eu nici nu pot să le presupun pe toate cîte vor fi la număr. Una-i cert: vor fi mai strict controlaţi aceştia, bănuiesc că vor fi cei sistematici cumva înlăturaţi din cîmpul muncii sau ajutaţi să plece. Şi atunci îmi pun întrebarea: am avut noi de cîştigat pînă la urmă ori de pierdut?”

Potrivit modificărilor de anul trecut, prima zi de concediu de boală se plăteşte de salariat, altfel spus acesta nu primea niciun ban pentru această zi în cazul în care se îmbolnăvea, alte trei de angajator, care pînă a intra modificările în vigoare plătea doar pentru o zi, iar următoarele de la bugetul asigurărilor sociale.
Previous Next

XS
SM
MD
LG