Linkuri accesibilitate

De ce se scumpeşte benzina şi motorina?


Iurie Gotişan
Iurie Gotişan

Economistul Iurie Gotişan despre factori externi, taxe de stat şi preţuri de cartel.


Iurie Gotişan: „De regulă, preţul final al unui litru de benzină sau motorină, hai sa zicem preţul de la panou sau pompă, pe care-l vedem moi în fiecare zi, se stabileşte urmare a preţului de import. Adică cu cât acesta a fost achiziţionat de la furnizor sau de pe piaţă, ceea ce nu constituie mai mult de 60%, cheltuielile de transport, adică aducerea acestuia până la consumator, accizele, taxa pe valoare adăugată, eventual o taxă specială de drum, alte costuri financiare şi adaosul comercial. În plus, preţul este influenţat şi de alţi factori, majoritatea independenţi de activităţile companiilor petroliere. Este vorba despre variaţiile cotaţiilor internaţionale la aceste produse sau condiţiile economice la nivel local, regional şi internaţional. Mai mult, 2011 a reprezentat pentru Republica Moldova şi o creştere a nivelului de taxare, aplicat de Executiv, măsura care a vizat TVA şi accizele plătite de companii, aceasta având la rândul său şi influenţă în modificarea preţului la pompă al carburanţilor, care s-a făcut de mai multe ori în ultima perioadă. Totuşi situaţia de pe piaţa de carburanţi de la noi este destul de delicată.”

Europa Liberă: Nu o dată s-a vorbit de aceste înţelegeri de cartel. Ce se întâmplă totuşi pe piaţa petrolieră? Se face? Şi dacă da, cine face lobbyism pe această piaţă?

Iurie Gotişan: „Fiecare companie petrolieră are propriul mod de calcul a preţurilor carburanţilor la pompă, în funcţie de costurile de procesare a ţiţeiului, distribuţie şi operare ale reţelei, deoarece este normal ca fiecare companie să aibă propriul său furnizor, respectiv şi preţuri de operare. În acelaşi timp, de regulă, când se modifică preţurile practic toate companiile o fac în acelaşi ritm. În plus, avem câteva companii, care au monopolizat piaţa produselor petroliere, uneori înţelegându-se şi asupra preţurilor şi dictând şi regulile de joc. Mai multe studii chiar arată că există un nivel înalt de concentrare a pieţei. Spre exemplu, sunt două companii, care controlează mai mult de jumătate din importurile de benzină şi motorină de la noi. Or, în această situaţie este firesc să recurgi la măsuri de lobby pe această piaţă.”

Europa Liberă: Care sunt aceste două companii?

Iurie Gotişan: „Este vorba despre compania Lukoil şi Petrom Moldova. Există de fapt şi bariere, bariere pentru intrarea pe piaţă a noilor jucători. Or, nivelul înalt de concentrare a pieţii mai este explicat şi de cadrul regulator, atunci când se obţine cu dificultate licenţa pentru import şi comerţ cu ridicata. Şi mă refer la agenţii economici de talie mică. Aceştia trebuie să deţină spaţii de depozitare destul de masive, capital statutar de opt milioane de lei, ş.a.m.d.”

Europa Liberă: Lucru ştiut: atunci când sunt majorate preţurile la carburanţi urmează în lanţ scumpiri şi la alte mărfuri. Acum transportatorii insistă asupra majorării tarifului pentru biletele de călători.

Iurie Gotişan: „Nemulţămirea transportatorilor vine urmare a scumpirii carburanţilor. Or, costul unui litru de benzină sau motorină, care variază între 17-18 lei sau echivalentul la 1,2 euro, este similar celui practicat pe piaţa carburanţilor în unele state din regiune, cum ar fi Romania, Polonia sau Bulgaria. Este cert că companiile petroliere de la noi acumulează venituri din contul consumatorilor care de cele mai multe ori sunt nevoiţi să plătească preţuri nejustificat de înalte. Şi cererea transportatorilor, inclusiv a celor de pasageri cred că este justificată şi vădită, ţinând cont de faptul că în ultimii cinci-şase ani preţurile au rămas nemodificată. Preţul final al benzinei în Moldova este net inferior celor din Uniunea Europeană, preţul fără impozite la nivelul mediu din Uniunea Europeană şi chiar superior sau similar cu multe state net importatoare de produse petroliere.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG