Linkuri accesibilitate

La Casa Alba se speră că principalul aliat al Siriei, Rusia, va face presiuni asupra lui Assad.


In pragul a ceea ce ar trebui sa fie inceperea retragerii fortelor siriene din zone locuite de civili din tara, regimul Bashar al-Assad nu da semne ca ar opri represiunea impotriva celor care i se opun. Care sint reactiile in America? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Au trecut 20 de zile de cind Consiliul de Securitate ONU a aprobat planul Annan, de solutionare a situatiei de criza din Siria. Acum opt zile, domnul Annan a spus ca planul a fost aprobat si de regimul sirian si ca acesta s-a obligat ca pina la 10 aprilie sa retraga armament greu din orase. Acum cinci zile, Consiliul de Securitate ONU a ratificat termenul stabilit.

Dar regimul Assad nu s-a oprit, criticii planului Annan sustinind ca acesta a oferit dictatorului mai mult timp sa zdrobeasca opozitia. Aceasta sustine ca de la 21 martie incoace peste o mie de civili au fost ucisi in Siria, citeva sute doar in weekendul trecut. Annan s-a aratat „socat” de continuarea macelului.

Intr-un editorial aparut in Washington Post se arata ca administratia Obama - a carei ambasadoare la ONU a spus ca planul Annan este cea mai buna cale de a pune capat violentei - nu are nici o scuza pentru acceptarea naiva a acestui plan. Editorialul arata ca de la bun inceput a fost clar ca Assad nu are de gind sa opreasca focul si sa permite libera asociere, pentru ca daca o face regimul sau se prabuseste.

Editorialistul scrie ca intrebarea care se pune acum este cum sa se reactioneze la cacialmaua lui Assad. O solutie ar fi ca dictatorului sa-i fie dat mai mult timp, dar in acest caz crimele vor continua. Surse de presa arata ca la Casa Alba se spera ca principalul aliat al Siriei, Rusia, va face presiuni asupra lui Assad sa ajunga la un acord cu opozitia. Dar ce interes are Rusia ca in Siria sa fie instaurat un regim democratic?

Editorialul din Washington Post este de parere ca Assad va continua sa ucida pina cind oponentii sai vor fi mai bine inarmati. Aceasta optiune-arata editorialul, la care pina acum administratia Obama a opus rezistenta este inarmarea opozitiei siriene si-n cele din urma amenintarea unei interventii NATO. Barack Obama incepe sa incline in aceasta directie, sprijinind livrarile de arme saudite si din Qatar catre rebelii sirieni. Editorialul din Post crede ca ar trebui creata o zona de protectie unde sa se adune refugiati si unde Armata Siriana Libera se poate pregati. Turcia pare sa fie dispusa sa se implice in acest sens, dar are nevoie de sprijin aliat, in special din Statele Unite.
XS
SM
MD
LG