Linkuri accesibilitate

Prințul Harry la prima sa vizită în România


Prinţul Harry
Prinţul Harry

Prințul Harry al Marii Britanii a stat la Castelul Kálnoky, unde a luat parte la tradiţiile sărbătoririi Paştelui catolic.


Unul din tinerii membri ai familiei regale britanice, prințul Harry și-a petrecut Paștele de rit occidental într-un sat din România, într-o zonă din apropierea Brașovului unde Casa Regală britanică investește de ani de zile pentru a conserva tradițiile. Relatează Sabina Fati:

Printul Harry al Marii Britanii, fiul cel mic al familiei si-a petrecut sfirsitul de saptamina in Transilvania, urmind traditia tatalui sau, care a cumparat mai multe case in vestul tarii si care patroneaza citeva fundatii prin care incearca sa conserve traditii, obiceiuri, locuinte si chiar retete culinare.

Printul Harry de 28 de ani a stat in Castelul Kálnoky din Miclosoara, un sat aflat in depresiunea Brasovului, in judetul Covasna. Contele Tibor Kalnoky si-a recuperat acum citiva ani castelul, un monument arhitectonic construit in 1500, care combina stilurile baroc, renascentist si neoclassic si care a fost refacut pe cheltuiala proprietarului. Tibor Kalnoky spune ca fiul mostenitorului coroanei regale a luat parte la traditiile sarbatoririi pastelui catolic si a avut ocazia sa cunoasca zona.

La Miclosoara au fost reconstruite mai multe case vechi de catre Tibor Kalnoky, care a dezvoltat o afacere turistica extrem de profitabila, pornind de la faptul ca occidentalii isi doresc sa traiasca, fie si pentru citeva zile, in ambientul secolului al 17-lea.

Printul Harry nu s-a multumit se pare doar cu aceasta ambianta, construita de Kalnoky in jurul propriei sale legende, potrivit careia in secolul al 13-lea un localnic maghiar i-ar fi salvat viata regelui Ungariei in timpul unei vinatori, tintind cu sageata ursul care-l atacase pe monarh. Dupa aceasta fapta de vitejie stramosul lui Kalnoky a fost inobilat si a primit ca semn de recunostinta mosia de la Miclosoara. In padurea acestei mosii, printul Harry al Marii Britanii a incercat o motocicleta de teren, iesind in acest fel din rindul turistilor care vin in cautarea mitului vampirilor si a povestilor legate de Dracula.

Reprezentantul familiei regale britanice a venit cu un avion low cost pina la Tirgu Mures, dar va pleca totusi cu o cursa de linie din Bucuresti, unde s-ar putea sa aiba si o intilnire neoficiala cu unul din liderii puterii din Romania.

Mai tacut decit tatal sau si mai putin sociabil, dupa cum au spus taranii transilvaneni cu care s-a intilnit, printul Harry ar putea sa se ataseze la rindul sau de aceasta zona. Printul Charles a venit in Transilvania prima data in 1993 si de atunci face investitii serioase si programe prin care ajuta satele transilvanene din centrul Romaniei sa se modernizeze, pastrindu-si in acelasi timp farmecul istoric. Prin Fundatia Mihai Eminescu, mostenitorul coroanei britanice incearca sa conserve 25 de sate transilvanene, unde finanteaza reabilitarea vechilor case si in paralel finanteaza consturirea unor mici fabrici de lapte si de conserve, unde sa se foloseasca retetele traditionale.
XS
SM
MD
LG