Linkuri accesibilitate

Evenimentele din aprilie 2009 și rolul ulterior al procurorilor (Timpul)


Scumpirile de carburant și beneficiile unor companii apropiate de oameni politici (Adevărul).


Alături de un editorial a lui Constantin Tănase care critică decizia deputaților de a marca la 7 aprilie Ziua Libertății fără a elucida evenimentele din aprilie 2009, Pavel Păduraru publică pe site-ul timpul.md articolul „Adevărul despre aprilie 2009, îngropat de către unii procurori”, bazându-și concluzia din acest titlu în mare parte pe spusele procurorului municipiului Chișinău, Ion Diacov.

După ce a studiat dosarele intentate în primele zile de după revolte și clasate deja, procurorul formulează următoarea concluzie: Moldova nu va afla adevărul despre 7 aprilie atâta timp cât foştii torţionari comunişti vor fi avansaţi în funcţii de către actuala guvernare. Diacov îl are în vedere în primul rând pe fostul șef al secţiei urmărire penală pe cazuri excepţionale a PG, Igor Popa, acum procuror al sectorului Râșcani al capitalei. „Cunoscut ca executantul celor mai scandaloase cauze penale politice din timpul lui Voronin, acesta ar fi condus atunci ancheta Procuraturii care trebuia să demonstreze că s-a încercat o lovitură de stat”, notează Pavel Păduraru. Popa rămâne și acum, așa cum se afirmă în articol, o figură importantă în Procuratură, se pare datorită nașului său, la fel procuror, considerat mâna dreaptă a actualului șef al PG, Valeriu Zubco.

În schimb, singurul procuror care a avut curajul atunci să i se împotrivească, Ion Vicol, şi el fost viceprocuror de Chişinău, a fost demis din funcție imediat după venirea lui Valeriu Zubco în fruntea Procuraturii Generale.

Adevărul.md scrie că un film anonim despre care procurorul Valeriu Zubco a și declarat în cadrul unei emisiuni televizate că ar conține și multe adevăruri, răstoarnă ipotezele vehiculate până în prezent cu privire la protestele violente de acum trei ani. Potrivit acestuia, comunistul Mark Tkaciuk ar fi fost cel care a pus la cale „revoluţia" din centrul Capitalei, ajutat de reprezentanţii serviciilor speciale ruseşti. Fostul consilier prezidenţial al lui Vladimir Voronin l-ar fi angajat şi pe bloggerul rus Eduard Baghirov căruia i-ar fi promis 500.000 de dolari SUA. Baghirov ar fi spus la un post rusesc de radio City FM că deputatul comunist nu şi-ar fi respectat promisiunea, plătindu-i mai puţin.

Solicitat de Adevărul, Tkaciuk a spus că "cu siguranţă este o provocare pusă la care de cei care au organizat cu adevărat acele evenimente, adică cei care se află azi la putere".

Alături de știrea despre scumpirea benzinei și motorinei, Adevărul publică și informația că în anul 2011, cele mai mari creşteri pe piaţa petrolieră le-au avut companii apropiate de politicieni. Printre aceștia ar fi companii identificate cu deputatul democrat Oleg Sărbu, dar și cu liderul liberal Mihai Ghimpu, care ar fi avut anul trecut și creșteri duble în raport cu alți ani de activitate.
XS
SM
MD
LG