Linkuri accesibilitate

Mesajul Urbi et Orbi al Suveranului Pontif cu ocazia Sfintelor Paşti


Zeci de mii de creştini au ascultat predica Papei Benedict în piața Sf. Petru de la Roma.

Creştinii de rit catolic şi protestant celebrează astăzi Sfintele Paşti.

Papa Benedict a rostit tradiționalul mesaj Urbi et Orbi în fața pelerinilor adunați la Roma.

Sfântului Părinte a spus „fie ca Învierea lui Crist să dea speranță Orientului Mijlociu şi să dea tuturor grupurilor etnice, culturale şi religioase din acea regiune puterea să acționeze împreună pentru a face ca bunul simț şi respectul pentru drepturile omului să prevaleze”.

Şeful bisericii catolice a cerut regimului sirian să pună capăt vărsărilor de sânge în conflictul care a început acum un an, şi a vorbit despre deterioarea situației din Nigeria şi Mali, țări care au comunități creştine.

La Slujba de Înviere de sâmbătă seara, celebrată la Bazilica Sf. Petru, Papa Benedict a exprimat temerea că „omenirea bâjbâie în întuneric, incapabilă să separe binele de rău”.

Subiectul predicii sale a fost contrastul dintre întuneric şi lumină.

Ceremonia de sâmbătă a început mai devreme de miezul nopții din cauză că Suveranul Pontif, în vârstă de 84 de ani, este slăbit.

Suveranul Pontif a fost adus într-un pe o platformă mobilă în nava centrală a Bazilicii Sf. Petru, care era în întuneric, purtând o lumânare aprinsă, simbolizând Învierea lui Isus Cristos.

Bazilica s-a luminat lent, pe măsură ce credincioşii prezenți şi-au aprins lumânările.

„Întunericul în care e învăluit Dumnezeu şi care ascunde valorile este adevărata amenințare la adresa existenței noastre şi a lumii în general”, a spus Papa.

„Dacă Dumnezeu şi valorile morale, diferența dintre bine şi rău rămân în întuneric, atunci toate celelalte lumini, care ne pun la dispoziție atât de incredibile performanțe tehnice, nu sunt doar progres dar şi periculoase, şi ne pun pe noi şi lumea în risc”.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG