Linkuri accesibilitate

Traficantul de arme Viktor Bout condamnat la 25 de ani închisoare


Fost ofiter al aviației militare sovietice, Bout conducea o rețea de traficanți care a vîndut arme rețelei Al Qaeda.


Viktor Bout, un traficant rus de armament a fost condamnat la 25 de ani inchisoare de un tribunal din New York. Detalii legate de sentinta de la corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Viktor Bout a fost arestat in Tailanda, in 2008 in urma unei operatiuni-capcana pusa la cale de Agentia Americana pentru Controlul Traficului cu Droguri. Procesul de extradare in Statele Unite a durat nu mai putin de doi ani si jumatate, timp in care Rusia s-a opus cu inversunare.

Dupa trei saptamini de audieri si deliberari la New York, tribunalul l-a condamnat pe Bout la 25 de ani inchisoare pentru incercarea de a vinde arme unor agenti sub acoperire, arme care ar fi urmat sa ajunga la Fortele Armate Revolutionare din Columbia, o organizatie terorista.

Juriul a fost convins ca Bout a crezut ca organizatia careia incerca sa-i vinda arme intentiona sa ucida americani. Bout urma sa vinda, conform intelegerii cu agentii sub acoperire, zeci de mii de pusti automate, avioane usoare si alte echipamente militare.

Un fost ofiter al aviatiei militare sovietice, Bout conducea o retea de traficanti care a vindut arme retelei Al Qaeda, talibanilor afgani si in razboaie civile din Africa. Experti cred ca Viktor Bout avea legaturi cu servicii de informatii rusesti.

El si-a sustinut nevinovatia, chiar si dupa ce a fost condamnat. Avocatii lui Bout au sustinut ca acesta nu a comis nici un delict si ca intreaga afacere are substrat politic, fiind orchestrate de administratia de la vremea respective, a presedintelui George W. Bush.

Avocatul Albart Dayan a spus „cazul prezentat de tara noastra a fost atit de slab, ar fi trebuit achitat”. Se asteapta ca avocatii lui Bout sa faca recurs. Procurorii federali au sustinut intr-un memorandum de 20 de pagini ca o sentinta obligatorie, pentru delictele respective este insuficienta.

Procurorii Anjan Sahni si Brendan McGuire au aratat ca s-ar impune inchisoare pe viata, argumentind ca Viktor Bout era gata sa devina furnizor permanent de arme, traficant financiar si oferea pregatire militara pentru o organizatie terorista. Procurorii au aratat „Desi Bout s-a descris des drept nimic mai mult decit un om de afaceri, el era un om de afaceri dintre cei mai periculosi”.
XS
SM
MD
LG