Linkuri accesibilitate

Arabia Saudită elimină femeile din delegația sa olimpică la Londra


Sauditele sunt libere să concureze la Londra pe cont propriu, dacă vor, cu condiția să nu încalce legea islamică, sharia.


Au mai rămas câteva luni până la Jocurile Olimpice de Vară de la Londra. Și în vreme ce multe țări participante rezolvă probleme mai degrabă cosmetice, cum ar fi culoarea costumelor sportivilor, Arabia Saudită are probleme cu... sexul delegației. Detalii, de la Mircea Țicudean.

Șeful comitetului olimpic din Arabia Saudită a spus că țara sa nu va trimite femei la Jocurile Olimpice de la Londra. Anunțul prințului Nawaf bin Faisal a venit ca un duș rece pentru sportivele saudite care sperau într-o premieră olimpică.

Luna trecută, Comitetul Internațional Olimpic spunea că a avut o întrevedere cu oficialii saudiți și că aceștia ar fi promis că vor accepta includerea femeilor în delegația care va merge la Londra.

Dar joi prințul Nawaf bin Faisal a spus că în mod oficial, delegația nu va cuprinde sportive, adăugând însă că sauditele sunt libere să concureze la Londra pe cont propriu, dacă vor, cu condiția să nu încalce legea islamică, sharia.

Presa occidentală și arabă speculează că o singură sportivă saudită se va încumeta să meargă la Londra, anume călăreața de 18 ani Dalma Malhas. Ea a câștigat acum doi ani medalia de bronz la jocurile olimpice de tineret de la Singapore, unde a mers fără să fi fost nominalizată de autoritățile din țara sa, la invitația specială a CIO.

Știrea că saudiții nu acceptă oficial femei în delegația lor va stârni cu siguranță nemulțumirea organizațiilor internaționale pentru egalitatea în drepturi, care au urmărit cu atenție discuțiile purtate în ultima vreme pe această temă în cele mai conservatoare țări arabe.

În februarie, Human Rights Watch a dat publicității un raport în care condamna situația sportivelor din Arabia Saudită. Autorii scriau printre altele că în regatul conservator autoritățile interzic cursurile de educație fizică pentru eleve și închid săli de sport frecventate de fete și femei.

Situația sportivelor este asemănătoare în Qatar și Brunei, care alături de Arabia Saudită sunt singurele țări din lume care nu au trimis niciodată femei la Jocurilor Olimpice.
Qatarul, care vrea să organizeze Jocurile Olimpice din 2020, a anunțat că va trimite cu singuranță concurente la Londra.

Apărătorii drepturilor omului spun că necazurile sportivelor saudite reflectă situația generală deplorabilă a femeilor în societate. În Arabia Saudită femeile trebuie să obțină acordul așa-numitului „patron masculin” ca să caute de lucru, să se înscrie la cursuri, să deschidă cont bancar sau să călătorească în străinătate și li se interzice, practic, să conducă mașina.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG