Linkuri accesibilitate

„Ne confruntăm în multe cazuri cu calitatea proiectelor de lege.”


Marian Lupu
Marian Lupu

Marian Lupu: „legea va fi adoptată să nu conţină nici un element de risc pentru violarea acestor tradiţii seculare, tradiţii morale şi tradiţii creştineşti.”


Valentina Ursu a stat de vorbă cu președintele Parlamentului, Marian Lupu despre situația legislativului în momentul de față, Legea anti-discriminare și poziția adoptată de parlamentarii comuniști.

Europa Liberă: Până la sesiunea de toamnă, ce trebuie să facă actualul Legislativ? Pe masa Dumneavoastră de lucru acum ce proiecte de lege sunt?

Marian Lupu:
„Proiecte foarte importante, unul din ele fiind schimbarea sistemului de indexare a pensiilor. Acest sistem de-a lungul anilor a dus la creşterea decalajului dintre pensiile mici şi pensiile mai mari – cu 10 la sută se indexa şi pensia de 500 de lei, şi cu 10 la sută se indexa şi pensia de 3 000 de lei, sau 5 000 de lei. Cel cu pensie mică urmare a indexării primea 50 de lei, cel cu pensia de 5 000 de lei avea 500 de lei. Deci, acest proiect de lege, care vine ca o iniţiativă a unui grup de deputaţi ai Partidului Democrat, vine să propună o schimbare radicală. Dorim să punem accentele pe o indexare mai sporită a pensiilor mici. Acest proiect este propus să fie aprobat şi aplicat începând cu 1 aprilie anul viitor. Sunt şi multe alte proiecte care derivă din dialogul nostru cu Uniunea Europeană – acordul de liber schimb, liberalizarea regimului de vize.”

Europa Liberă: Dacă vorbim despre obţinerea acestui acord de liberalizare a regimului de vize, cine are mai mari restanţe – Executivul sau Legislativul?

Marian Lupu:
„Tot ce ţine de dialogul cu Uniunea Europeană, niciodată Parlamentul nu a fost în situaţia să tergiverseze un proiect sau altul. Noi ne confruntăm în mai multe cazuri cu alt gen de probleme, cu calitatea proiectelor de lege.”

Europa Liberă: Pentru că se încing spiritele acum în societate referitor la adoptarea acestei legi privind anti-discriminare, ce se poate de făcut acum ca să împăcaţi şi capra şi varza?

Marian Lupu:
„Trebuie de clamat spiritele, unu la mână.”

Europa Liberă: Cum?

Marian Lupu:
„Şi doi – de discutat la subiect şi nu de făcut speculaţii. Impresia mea este că tot ce se discută în societate n-are absolut nimic în comun cu proiectul de lege. Eu gândesc că de o manieră foarte abilă opoziţia parlamentară în această luptă controversată politică se foloseşte de acest prilej. Pe ei nici nu-i interesează adevărul. În mod evident ei au nevoie de o aţâţare de spirite în societate, de o scindare a societăţii, folosirea falsului în atingerea unor scopuri corporative politice.

Cum rezolvăm problema? Problema poate să fie rezolvată pe o singură cale: când toată lumea se calmează şi de o manieră transparentă noi promovăm prezentări largi ale acestui proiect atât pe platforma guvernamentală, cât şi pe platforma parlamentară. Eu mă angajez oficial, atunci când proiectul va fi prezentat în Parlament să nu forţez nota.”

Europa Liberă: Ce înseamnă să nu forţaţi nota?

Marian Lupu:
„Asta înseamnă că dacă azi vine proiectul, nimeni nu o să poată să insiste ca peste trei zile noi să-l examinăm în plenul Parlamentului. Voi invita feţele bisericeşti, reprezentanţii societăţii civile, reprezentanţii păturilor sociale care sunt interesate în acest proiect, îi voi aşeza la masă, voi lua proiectul de lege şi împreună îl vom citi pentru a duce adevărata informaţie despre conţinutul acestui proiect de lege, ca oamenii să înţeleagă că tot ce se vorbeşte despre propagarea homosexualismului, admiterea de formule de familie, căsătorii, adopţii, schimbarea denumirii din tată-mamă, soţ, soţie în parteneri sau părinţi sau soţi – toate lucrurile acestea nu au fost, nu sunt şi vă asigur că niciodată nu vor fi în cadrul Legislativ.”

Europa Liberă: Dar de fapt acolo am înţeles că este o singură sintagmă.

Marian Lupu:
„Cine, ce face la el acasă, ce ţine de normele vieţii private, intime îl vizează. Este treaba fiecăruia. Doi la mână: indiferent de apartenenţe pentru diverse grupuri sociale, şi când zic indiferent, mă refer la toată lumea, inclusiv şi oameni cu handicap, copii, femei, bătrâni, toţi în această ţară, în egală măsură trebuie să aibă dreptul şi accesul liber la angajarea în câmpul muncii, la educaţie, la servicii medicale şi multe alte drepturi.”

Europa Liberă: Bine, dar slujitorii bisericii pedalează doar pe această sintagmă.

Marian Lupu:
„Iar că pe calea acestei legi se vor deschide uşile pentru propagarea agresive a acestei orientări sexuale mai speciale – parade, căsătorii, adopţii de copii nu conţine acest proiect de lege.”

Europa Liberă: Şi nu cere Bruxellesul acest lucru?

Marian Lupu:
„Bruxelles-ul nici nu cere acest lucru. Doar în cinci sau şase ţări din Uniunea Europeană s-a mers mult mai departe în contextul subiectului pe care-l discutăm. Noi nu avem de gând să facem lucrul acesta şi vă spun de ce: noi trebuie să ţinem cont de tradiţii culturale, de nişte norme morale, norme creştineşti, eu aş spune tradiţii naţionale. Altminteri nici nu poate să funcţioneze Uniunea Europeană, sloganul căreia este unitate prin diversitate. Nici o valoare, cât n-ar fi de importantă ea într-o altă ţară, nu poate deveni valoare în altă ţară, ea chiar poate fi anti-valoare. Cum se întâmplă în cazul nostru. Iar legea va fi adoptată în felul în care ea nu va conţine nici un element de risc pentru violarea acestor tradiţii seculare, tradiţii morale şi tradiţii creştineşti.”

Europa Liberă: Domnule Lupu, atunci când v-am întrebat despre priorităţi şi le-aţi spus la microfonul Europei Libere, nu aţi vorbit nimic despre readucerea opoziţiei în Parlament.

Marian Lupu:
Trei fracţiuni parlamentare vin cu un mesaj consolidat. Nu credem că ceea ce face Partidul Comuniştilor face bine. PCRM-ul a mers mult prea departe într-o campanie foarte radicalistă, ideea opoziţiei şi aşteptarea lor era pentru alegeri parlamentare anticipate. S-a schimbat brusc situaţia, a fost ales preşedintele ţării şi acum tactic colegial eu undeva îi înţeleg. Să pui pe jar atâta lume, zeci şi sute de mii de oameni, să vii cu nişte mesaje false pentru a-i mobiliza. Şi acum întrebarea este: ce faci mai departe? Dacă spui: gata, am terminat această luptă şi revenim în Parlament.”

Europa Liberă: Nu, ei au zis că organizează un plebiscit, adună semnături pentru un referendum, prin care lumea să acorde vot de neîncredere actualului Legislativ.

Marian Lupu:
„Este un proiect artificial fiindcă da, calea posibilă de iniţierea unui plebiscit este colectarea de semnături, însă în ultimă instanţă decizia de „da” sau „nu” unui plebiscit o adoptă Parlamentul. Deci, opoziţia trebuie să revină în Parlament şi să se folosească de instrumentele parlamentare democratice, să se folosească legitim de platforma parlamentară. Este problema lor că s-au băgat în această capcană, declarând că Parlamentul nu este legitim, nici preşedintele nu este legitim. Dar dacă o mai continue de o asemenea manieră, eu gândesc că pe ei pot să-i aştepte chiar metamorfoze foarte puternice.”

Europa Liberă: Adică?

Marian Lupu:
„Un partid nu poate să existe în asemenea fel şi asemenea mod pentru o perioadă mai lungă de timp.”

Europa Liberă: Deci admiteţi scindarea partidului sau ce?

Marian Lupu:
„Pot fi diferite chestii, inclusiv şi această scindare, inclusiv şi anumite discuţii foarte dure pe interior. Doar menţionez că lupta politică dacă ei o vor continua utilizând aceste metode extremiste şi radicaliste, ele n-o să aducă la bine. Este timpul să fie re-evaluată filozofia luptei politice a PCRM-ului, care mereu a pus în capul mesei unui duşman, iar tot programul lor de activitate era axat pe lupta cu acest duşman. Or, timpurile se schimbă, e nevoie de o contribuţie a tuturor partidelor, inclusiv a celor de opoziţie. Pentru unitate în ţară, pentru consolidarea statalităţii, consolidarea societăţii, dezvoltarea economică şi nu poziţie distructivă.”

Europa Liberă: Deputaţii comunişti vă reproşează, în primul rând Dumneavoastră, că nici una din cele peste o sută de iniţiative legislative nu a fost pusă pe ordinea de zi a Legislativului.

Marian Lupu:
„Ultima iniţiativă a PCRM-ului privind demiterea preşedintelui Parlamentului, sau proiectul moţiune de cenzură vizând Guvernul – nimic nu i-a împiedicat pe coleg să vină în Parlament să participe la aceste dezbateri. Cu moţiunea de cenzură, da, acest proiect nici nu poate fi înregistrat din simplul motiv că regulamentul cere prezentarea acestei moţiuni de către măcar un reprezentant al fracţiunii care înaintează această moţiune în şedinţa plenului Parlamentului.”

Europa Liberă: Dar poate altele cu caracter social?

Marian Lupu:
„Nu văd nici o diferenţă dintre proiectele de legi care au fost înaintate de către opoziţie şi proiectele de legi care au fost înaintate de colegii deputaţi din diferite fracţiuni. Vreţi să vă spun un adevăr? De exemplu, colegii mei, din fracţiunea Partidului Democrat au iniţiat multe proiecte care poate în anumite condiţii sunt mai puţin comode, sau poate că vin cu viziuni puţin diferite decât viziunile pe care le au colegii şi vreau să vă zic că aceste proiecte şi până în ziua de azi sunt în proces de examinare în comisii. Însă acest fapt nu este un temei pentru mine să spun că noi suntem obstrucţionaţi, că suntem marginalizaţi. Asta înseamnă că trebuie să ne conjugăm eforturile să avem discuţii şi mai frecvente, să fim şi mai activi şi mai eficienţi pentru ori a convinge colegii ori pentru a ajunge la nişte decizii de compromis. Este o situaţie absolut firească pentru toate parlamentele din lume.”

Europa Liberă: Legea opoziţiei când va fi adoptată?

Marian Lupu:
„Ar fi firesc ca acest proiect de lege la momentul când ajunge să fie discutat să participe întregul corp de deputaţi. Un asemenea proiect de lege ar trebui să-şi facă apariţia.”

Europa Liberă: Până când să fie adoptat?

Marian Lupu:
„Nu contează, că într-o lună, că în jumătate de an, dar unul care într-adevăr vizează cu adevărat drepturile opoziţiei. Un asemenea proiect de lege fiind lansat în circuitul parlamentar poate va fi o motivaţie în plus pentru reprezentanţii opoziţiei din PCRM să revină şi să coparticipe la discuţiile şi la aprobarea acestui proiect de lege.”

Europa Liberă: A revenit în actualitate un subiect, care se discută pe parcursul mai multor luni de zile şi anume schimbarea procurorului. Domnul Ghimpu spune că PL-ului i-ar reveni această funcţie, PLDM-ul, premierul Filat zice că nu trebuie să politizăm structurile de forţă, PD-ul zice că rămânem la aceeaşi candidatură care este astăzi.

Marian Lupu:
„Avem multe discuţii vizând cadrele personalul, vizând conducerea diferitor instituţii. Credeţi-mă dacă eu voi veni şi voi scoate toate discuţiile care se referă la politica de cadre, puţin n-o să vă pară, dar gândesc că va fi greşit acest lucru. Aici pot să comentez un singur lucru: şi acest subiect, dorinţele, solicitările unor parteneri, ale altor parteneri – toate trebuie să fie discutate în cadrul Alianţei. Le discutăm şi le vom discuta şi în continuare şi sunt mai mult ca sigur că vom ajunge la identificarea unor soluţii optimale pentru guvernarea actuală, în ultimă instanţă pentru întreaga societate.”

Europa Liberă: Domnul Zubco rămâne în fruntea Procuraturii în continuare?

Marian Lupu:
„Găsiţi, vă rog, răspunsul în ceea ce v-am spus eu.”
XS
SM
MD
LG