Linkuri accesibilitate

Washingtonul cere Teheranului angajamente clare


Hillary Clinton
Hillary Clinton

Hillary Clinton şi-a exprimat speranţa că iranienii vor înţelege că continuarea programului nuclear nu este în interesul lor naţional.


Secretarul de stat american, Hillary Clinton s-a referit ieri la optiunile comunitatii internationale in chestiunea nucleara iraniana. Ce a avut de spus sefa diplomatiei americane? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Hillary Clinton a aratat ca atit un Iran inarmat nuclear, cit si optiunea unui conflict pentru a impiedica o astfel de eventualitate au potentialul sa destabilizeze regiunea. Secretarul de Stat a cerut Teheranului ca la apropiatele convorbiri sa formuleze angajamente clare, care sa convinga comunitatea internationala ca nu incearca sa se inarmeze nuclear.

In conditiile in care Israelul isi pierde rabdarea cu Iranul, sefa diplomatiei americane a spus ca sanctiunile americane fac presiuni asupra conducerii Iranului, dar a avertizat ca misiunea convorbirilor cu participarea a sase tari este una dificila. „Nu exista o cale bine conturata”, a spus Clinton, continuind: „Stim ca un Iran nuclear ar fi extrem de destabilizator in regiune si dincolo de ea. Dar la fel de destabilizator este si un conflict generat de problema nucleara iraniana”.

Secretarul de stat a aratat ca optiunile avute in vedere sint ambele neclare si cu consecinte imprevizibile.

Aceste afirmatii au fost facute in timpul vizitei sale de o zi la comandamentul NATO din Statele Unite, aflat in localitatea Norfolk, statul Virginia.

Hillary Clinton care a vizitat la sfirsitul saptaminii Turcia si Arabia Saudita si-a exprimat temerea ca pericolul iranian va declansa o cursa a inarmarilor in regiune. Clinton a spus ca delegatia americana va comunica temerile legitime ale comunitatii internationale, adaugind ca un Iran inarmat nuclear va face ca tari din regiune sa incerce sa-si procure si ele armament similar.

Convorbirile cu Iranul ar urma sa demareze la 13 aprilie cu participarea Marii Britanii, Chinei, Frantei, Germaniei, Rusiei si Statelor Unite – primele negocieri in interval de un an. Numai ca Rusia a anuntat ca data si locul intilnirii nu sint inca stabilite, Washingtonul interpretind ca Iranul trimite semnale amestecate cu privire la disponibilitatea de a negocia. Initial, Clinton spusese ca convorbirile vor demara la 13 aprilie la Istanbul, dar acum a spus doar ca spera ca ele sa demareze in citeva saptamini. Ea si-a exprimat speranta ca iranienii vor intelege ca continuarea programului nuclear nu este in interesul lor national.
XS
SM
MD
LG