Linkuri accesibilitate

Legea opoziţiei parlamentare


Parlamentul în şedinţă plenară
Parlamentul în şedinţă plenară

Socialiştii vor mai multe drepturi pentru opoziţie, opoziţia comunistă nu e încântată.


După ce a votat un preşedinte al majorităţii, socialistul Igor Dodon îi cere sefului de stat să onoreze promisiunea de a iniţia adoptarea unei legi care ar instituţionaliza drepturile opoziţiei parlamentare. Igor Dodon spune că Nicolae Timofti s-a angajat să facă acest lucru în schimbul celor trei voturi ale socialiştilor. În consecinţă, Dodon s-a oferit să pregătească textul legii după care să o pună la dispoziţia preşedintelui Timofti ca s-o promoveze în parlament.

Socialiştii vor ca opoziţia să aibă un cuvânt de spus nu doar în parlament, ci şi în conducerea unor instituţii importante, între care CEC-ul, Curtea de Conturi sau CCA-ul, condiţie care să devină normă legală şi nu doar o cutuma parlamentară. Igor Dodon:

„Cel puţin o dată în lună sau o dată la două luni să fie în mod obligatoriu incluse în ordinea de zi proiectele de lege pregătite de către partidele opoziţiei, indiferent dacă vor fi sau nu ele adoptate. Să fie măcar auzite argumentele pro sau contra. De când sunt deputat, am venit cu zeci de proiecte de legi care nici nu au ajuns să fie incluse pe ordinea de zi a parlamentului. În al doilea rând, unele organe de sub control parlamentar să fie în mâinile opoziţiei. Spre exemplu – Curtea de Conturi, audiovizualul, comisia electoral centrală.”

Igor Dodon mai spune că a discutat asupra acestei idei cu mai multe partide extraparlamentare aflate astăzi în opoziţie, nu însă şi cu opoziţia comunistă, care aşa cum se ştie îl tratează cu ostilitate după plecarea sa din acest partid şi votarea unui preşedinte nedorit de comunişti.

Tocmai acest amănunt, căruia socialistul Igor Dodon încearcă să-i minimalizeze importanţă, nu-i scapă alianţei. Sau cel puţin unei componente a acesteia, Partidul Liberal. Iată ce ne-a spus despre iniţiativa socialiştilor liberalul Victor Popa, preşedinte al comisiei parlamentare juridice, pentru numiri şi imunităţi:

„Legea cu privire la opoziţie fără participarea opoziţiei este imposibilă. Nu poate majoritatea parlamentară să le aducă o lege care să-i favorizeze fără participarea lor. Nu putem în absenţa lor să pornim această discuţie. Iar Dodon nu este opoziţia, ci un apendix de la opoziţie.”

Mai mulţi comentatori, printre care expertul Vitalie Catană, au apreciat drept „inutilă” legea pe care o vor socialiştii, ba chiar în măsură să distorsioneze procesele democratice:

„Nu putem obliga majoritatea să voteze legile propuse de minoritate, pentru că legea este expresia unei majorităţi guvernamentale, în ideea de a asigura o anumită coerenţă actului de guvernare. Eu cred că prin aceasta s-ar distorsiona mecanismele unei democraţii normale. Dacă iniţiativele lor nu ajung să fie votate, nu au decât să le facă publice, să convingă opinia publică că legea este bună, iar puterea este rea, urmând ca la alegeri partidul acesta să câştige în baza iniţiativelor propuse.”

Cât despre argumentul vehiculat frecvent că până şi fosta guvernare comunistă ar fi oferit opoziţiei pârghiile de conducere în anumite instituţii, ceea ce nu se grăbeşte să facă actuala guvernare, Vitalie Catană spune că nu a fost decât o mimare a unui comportament democratic:

„Practica a arătat că o astfel de formulă nu este eficientă. Pentru că ce s-a întâmplat? Li s-a dat, conform unui acord despre care noi nu ştim, între PPCD şi PCRM, anumite funcţii PPCD-ului. Dar nu ştiu dacă putem vorbi în acel caz de opoziţie. Pentru că PPCD s-a regăsit ulterior în importante funcţii guvernamentale – Iurie Roşca a fost vicepremier în guvernul Greceanîi.”

Totuşi, au de gând oare comuniştii să sprijine iniţiativa socialiştilor? Primele reacţii arata ca ei se desolidarizează, cel puţin deocamdată, de revendicarea lui Dodon. Si asta pentru ca să nu-i asigure pista de reabilitare, cum spun unii observatori, după ce a jucat de partea adversarilor Partidului Comuniştilor.
Previous Next

XS
SM
MD
LG