Linkuri accesibilitate

Rusia şi Ucraina cer acelaşi preţ la curentul electric. O coincidenţă?


Iurie Gotişan
Iurie Gotişan

Iurie Gotişan: o altă problemă este capacitatea de cumpărare a populaţiei.


În vizita lui săptămânală la studioul Europei Libere din Chișinău, economistul Iurie Gotișan a abordat subiectul perspectivelor energetice ale Moldovei, după expirarea recentă a două importante contracte pentru electricitate. Valentina Ursu l-a întrebat mai întâi dacă Rusia și Ucraina fac presiuni pentru mărirea tarifelor.

Iurie Gotișan: „Este dificil de spus dacă ar fi fost o înţelegere dintre Kiev şi Moscova privind majorarea costului pentru energia electrică livrată, totuşi aparent această tocmeală, dacă putem spune așa, nu poate fi exclusă. Or, dacă urmăm o logică firească a lucrurilor, atât furnizorul din Ucraina, cât şi Centrala de la Cuciurgan, proprietatea căreia este în posesia acţionarilor din Rusia, au luat decizii despre potenţiala majorare practic în acelaşi timp, adică cu 23 la sută şi 20 la sută, respectiv. Pe de altă parte, trebuie sa recunoaştem că contractul cu Centrala de la Cuciurgan expira la sfârşit de martie, respectiv trebuia să se intuiască o eventuală majorare, cu toate că furnizorul mai întâii de toate este în drept să înştiinţeze consumatorul despre asta.”

Europa Liberă: Dar de fapt cine trebui să negocieze tarifele sau preţurile?

Iurie Gotișan: ,,De regulă negocierea preţurilor de furnizare este misiunea principalilor furnizori, pe de o parte, şi a distribuitorilor, pe de altă parte. În cazul în care aceştia nu se pot înţelege, se merge pe linie ministerială. Dacă şi aici apar crampe majore, deja se cere implicarea la nivel de prim-miniştri sau preşedinţi, situaţii care de altfel am avut de-a lungul anilor. Una peste alta, negocierile tarifelor sau preţului agenţilor energetici de multe ori nu sunt aduse la cunoştinţa publicului larg. Mai mult, implicarea unor intermediari de furnizare sau distribuţie şi de o parte şi de alta, care încearcă să scoată un preţ sau tarif mai convenabil pentru ei, de asemenea îngreunează acest proces.”

Europa Liberă: S-a tot vehiculat că Chișinăul ar putea să solicite curent electric de peste Prut, din Romania. E posibil?

Iurie Gotișan: ,,E posibil, dar eu nu cred că România ar livra energie electrică cu mult mai ieftină decât Ucraina sau centrala de la Cuciurgan. Sigur că avem conexiune şi tehnic este posibil, s-a vorbit de liniile de tensiune înaltă Vulcăneşti-Isaccea la Sud şi Costeşti-Stânca la Nord. Dar, iarăşi, dacă mergem pe un simplu raţionament economic, pare cam absurd să vinzi curent electric în afară la un preţ mai mic decât furnizezi consumatorilor tăi proprii, mă refer aici la România sau Ucraina. Bun, în cazul în care sunt careva înţelegeri la nivel de guvern, asta s-ar putea întâmpla. Mai mult, dacă nu greşesc, preţul curentului livrat consumatorilor din Ucraina este ceva mai mare decât cel din Moldova, astfel că o majorare este chiar inevitabilă, după cum a spus şi ministrul Economiei.”

Europa Liberă: Centrala de la Cuciurgan a majorat deja cu 13 la sută preţul de livrare. Acum tarifele cum se vor calcula? Cine ne va spune cât trebuie să achităm?

Iurie Gotișan: ,,Preţul final sau tariful pentru consumatorii casnici, că pe noi de fapt asta ne interesează, ar putea fi cunoscut doar după ce distribuitorii finali, ca de exemplu Union Fenosa, Red-Nord și Nord-Vest vor finaliza negocierile şi vor conveni asupra preţului de livrare, astfel că acestea să fie direcționate Agenției pentru Reglementări în Energetică. Iar aceasta în cele din urmă să le aprobe tarifele. Indiferent de rezultatele acestora, tariful va creşte, din păcate.”

Europa Liberă: Cu cât?

Iurie Gotișan: ,,Cu 7,5 la sută, însă de fapt nu este nivelul final.”

Europa Liberă: E real cu 7,5 la sută?

Iurie Gotișan: ,,E real, destul de real. Respectiv, vom avea de plătit mai mult, inclusiv mă refer la consumatorii casnici. Însă trebuie să ţinem cont de faptul că cheltuielile de producere și livrare a energiei au crescut exponenţial, mai ales în actuala conjunctură. Pe de altă parte nu ar trebui de fapt să se pună problema în majorare sau preţuri mai mari, că oricum nu vom scăpa mai devreme sau mai târziu de aceste majorări. Problema este cred eu în capacitatea de cumpărare a populaţiei care este foarte mică, mă refer la salarii şi alte venituri sociale. Aici ar trebui să se chibzuiască şi să recurgă la măsuri urgente de remediere, ţinând pasul câtuşi de puţin cu tendinţele din regiune.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG