Linkuri accesibilitate

Naționalismul dement revărsat de la tribuna Partidului Poporului (România liberă).


Perioada de gratie a premierului Mihai Razvan Ungureanu s-a incheiat. Presa nu si-a schimbat opinia asupra domniei sale, dar pur si simplu nu-l mai observa, capturata fiind de miscarile sinucigase ale partidului Democrat Liberal, de declaratiile demagogice ale liderilor Uniunii Social-Liberale si de cifrele din ultimul sondaj de opinie.

Forul de conducere al PDL a votat pentru excluderea din partid a europarlamentarului Cristian Preda, unul dintre cei mai vocali reformisti, si care a criticat nominalizarea facuta pentru primaria generala a Bucurestiului. Sorin Ionita, de la Evenimentul zilei, crede ca PDL se acopera de ridicol dispensandu-se Preda si preferandu-l pe Silviu Prigoana si pe cei care-I sustin.

Elena Udrea, care l-a impus pe Prigoana in cursa pentru Bucuresti, ar devenit in opinia lui Grigore Cartianu de la Adevarul – „o piatra de moara de gatul PDL”. Si Dan Tapalaga recomanda apasat PDL-ului, intr-un comentariu scris pentru Hotnews, sa se debaraseze urgent de Udrea, care ar focaliza chiar ura colegilor de partid, nemaivorbind de adversarii din opozitie.

Cel mai recent sondaj realizat de IMAS la comanda ziarului Adevarul, plaseaza opozitia in fruntea clasamentului, cu 48% din intentiile de vot pentru Uniunea Social Liberala, dar cu sanse inca nesigure de a putea forma o majoritate parlamentara. PDL este in usoara crestere - are 18% - si este foarte aproape de Partidul Poporului, fondat de patronul OTV Dan Diaconescu. Aceasta formatiune este cotata in sondaj cu 16%.

Gabriel Bejan reaminteste in Romania libera o declaratie din 2009 a lui Dan Diaconescu, care explica atunci succesul televiziunii OTV: „Aduc oameni cu audiente bune. Cum ii definiti? - Dau din maini, tipa, vorbesc colorat si in dezacorduri, se potrivesc cu telespectatorii ” - a sunat lectia de marketing a lui Diaconescu si pe care comentatorul o vede deja aplicata in politica. Din pacate, nu e numai o problema de gust. „De la tribuna Partidului Poporului se revarsa un nationalism dement, valuri de injuraturi si calomnii mizerabile la adresa adversarilor reali sau imaginari ai lui Dan Diaconescu, iar toate astea, in loc sa revolte, sunt pe placul unei bune parti a populatiei”.

Despre acelasi personaj politic in ascensiune avertizeaza si Sabin Orcan, in Adevarul. Amenintarea cu suspendarea licentei pentru postul de televiziune OTV nu va face decat sa-I aduca voturi lui Dan Diaconescu: schema victimizarii a dat rezultate in ultimii ani, iar exemplele evocate de acest comentator sunt Corneliu Vadim Tudor, „martirul patriot”, Gigi Becali, „martirul penal”, si Traian Basescu, „martirul mogulilor”.

Revenind la sondajul de opinie, ziarul Adevarul comenteaza pe marginea cifrelor: greva parlamentara nu a fost un succes pentru opozitie, care a pierdut procente, dupa cum nici instalarea lui Mihai Razvan Ungureanu la cârma guvernului nu a reusit sa ridice decat cu un firav procent cota partidului aflat la guvernare.
XS
SM
MD
LG