Linkuri accesibilitate

Simboluri şi sentimente exploatate de Opoziţie


Igor Boţan
Igor Boţan

Igor Boţan: „Așa a fost întotdeauna, se ridică o flamură, iar simbolul deja evocă sentimentele pe care le au cetățenii.”


Igor Boțan: ,,Partidul Comuniștilor a pierdut lupta pentru alegerile parlamentare anticipate, însă dorește să-și mențină consolidat electoratul și de aceea recurge la noi stratageme. De curând a anunțat că va încerca să organizeze un referendum, care să pună în prim plan votul de neîncredere în actuala guvernare.”

Europa Liberă: Între timp și cu drapelele face mici șicane, chiar dacă se detașează de voința consiliilor care au votat arborarea bicolorului improvizat. Și la fel se detașează de congresul civic.

Igor Boțan: ,,Această simbolică nu este una întâmplătoare. Ei vor să pună în prim plan faptul că Partidul Comuniștilor este apărător al suveranității și independenței Republicii Moldova, lăsând să se înțeleagă prin aluzii că Alianța pentru Integrare Europeană ar submina independența și suveranitatea Republicii Moldova. Adică mesajul este simplu, foarte, foarte clar, iar modul în care procedează Partidul Comuniștilor este tehnologizat. Congresul civic a fost convocat la prima întrunire, dacă putem spune așa, la 10 decembrie și laitmotivul acestei întruniri a fost unul pur social. Congresul civic a acuzat Alianța că merge într-o albie trasate de către Fondul Monetar Internațional, ignorând necesitățile sociale ale populației. După care Partidul Comuniștilor chipurile a aderat la acest congres, invocând uzurparea puterii de stat din cauza că Alianța nu a știut cum să aleagă șeful statului în termenii stabiliți.”

Europa Liberă: Pardon, aici vreau să fac o paranteză: rezultă că Partidul Comuniștilor ca și cum nu are nici o atribuție la congres și nu el l-a fondat.

Igor Boțan: ,,Partidului Comuniștilor îi convine să pună evidență faptul că congresul civic ar fi o acțiune a cetățenilor, a societății civile.”

Europa Liberă: O inițiativă de jos.

Igor Boțan: ,,Da, a societății civile, la care Partidul Comuniștilor a aderat din cauză că cerințele congresului civic ar coincide cu necesitățile societății și sunt susținute de Partidul Comuniștilor.”

Europa Liberă: Seamănă foarte mult cu formula lui Putin.

Igor Boțan: ,,De aceea și spuneam că sunt niște activități tehnologizate și foarte bine regizate, scopul fiind menținerea mobilizării maxime a electoratului Partidului Comuniștilor.”

Europa Liberă: Și comuniștii în sensul acesta sunt vulnerabili. Ei au avut timp suficient să se ocupe de Tricolorul, care nu-l mai agreează, atunci când erau la putere și aveau o majoritate confortabilă pentru a schimba drapelul, la fel cum socialistul Dodon, care insistă pe bicolor riscă să intre pe un subiect, care nu aduce dividende imediate.

Igor Boțan: ,,Igor Ddon a nimerit într-o situație extrem de neplăcută pentru că 16 martie pentru Igor Dodon este echivalentul lui 4 aprilie pentru Partidul Popular Creștin-Democrat.”

Europa Liberă: Dar și socialiștii, și comuniștii în aparență luptă pentru niște simboluri fetișizate, în loc să lupte pentru factură, cum luptă de exemplu Șelin. În loc să lupte pentru prețuri mai joase, de fapt iarăși scot în vileag niște simboluri care nu sunt aducătoare de profit politic imediat.

Igor Boțan: ,,Oh, eu nu cred așa. Simbolurile fac apel la sentimentele oamenilor, iar sentimentele oamenilor sunt exploatate atunci când Partidul Comuniștilor și congresul civic invocă închiderea școlilor, a dispensarilor, creșterea prețurilor și alte lucruri care se întâmplă în societatea moldovenească, inclusiv din cauza crizei economice internaționale.”

Europa Liberă: Adică formula psihologică ar fi următoarea, spuneți Dumneavoastră: mai întâi se acreditează în capul omului secera și ciocanul, după care pe acest simbol poți să promovezi oricare alt mesaj.

Igor Boțan: ,,Exact, exact. Așa a fost întotdeauna, se ridică o flamură, iar simbolul deja evocă sentimentele pe care le au cetățenii, mai ales atunci când aceste atitudini ale cetățenilor sunt articulate de o forță politică care se pricepe la astfel de lucruri. Deci, din punct de vedere tehnologic, ale tehnologiilor politice totul este făcut cu iscusință.”

Europa Liberă: Și totuși ,,rebeliunea” împotriva simbolurilor naționale este doar un spectacol sau are o țintă politică, polit-tehnologică mai concretă și mai radicală?

Igor Boțan: ,,Cu certitudine aceste simboluri pe care le elaborează și le etalează Partidul Comuniștilor sunt cu bătaie lungă. Deocamdată Partidul Comuniștilor vorbește despre nesupunerea civică, de asemenea destul de bine elaborată și promovată.”

Europa Liberă: Unii observatori sunt de părere că planul comuniștilor este să enerveze coaliția de guvernare, sau cel puțin s-o încerce de minte.

Igor Boțan: ,,Asta este adevărat, dar enervarea autorităților este derivată de la scopul mult mai clar – mobilizarea electoratului, pentru că Partidul Comuniștilor se află oarecum într-o situație destul de dificilă. Dacă rămân în opoziție în condiții de normalitate, atunci electoratul acestei formațiuni se va disipa, există astfel de temeri. Și atunci Partidul Comuniștilor este angajat în această luptă permanentă, la început pentru alegerea șefului statului, dizolvarea Parlamentului, după care nesupunerea civică, periclitarea activității instituțiilor statului, după care convocarea congresului și lansarea unui referendum, referendum care cel mai probabil nu va avea loc, dar care va permite mobilizarea grupurilor de inițiativă pentru colectarea semnăturilor. Cu certitudine știm că nici președintele Timofti, nici Parlamentul nu va declara desfășurarea acestui referendum, dar oamenii sunt angajați în acest proces, comunică, articulează probleme pentru a urma sentimente stabile negative față de actuala guvernare. Deci, sunt tehnologii la suprafață.”

Europa Liberă: Deci, comuniștii vor să dovedească prin referendum că este un regim antipopular și că trebuie dat jos.

Igor Boțan: ,,Nu sunt convins că ei vor ca acum acest regim să cadă. Ei acum au sarcina cea mai importantă să-și mențină mobilizat electoratul și să speculeze greșelile Alianței pentru Integrare Europeană. Că această Alianță va avea de înfruntat mari probleme știe oricine. De aceea atunci când va veni sorocul Partidul Comuniștilor vrea s fie gata pentru a da lovitura de grație acestei Alianțe. Va reuși sau nu?

Europa Liberă: Dar când va veni sorocul? Când este apogeul acestei nemulțumiri?

Igor Boțan: ,,Depinde de modul în care va activa Alianța. Dacă Alianța va putea promova reformele care sunt foarte dureroase și toată lumea înțelege că reformele costă scump, iar Alianța a comis foarte mult greșeli. Partidul Comuniștilor acum vrea să speculeze pe aceste greșeli, ei știu și care este reversul medaliei – cu cât Partidul Comuniștilor presează mai mult, cu atât Alianța se consolidează.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG