Linkuri accesibilitate

Un vox pe străzile Chişinăului despre rolul şi locul opoziţiei într-o democraţie.


Unde e locul opoziţiei? Preşedintele principalului partid de opoziţie din Moldova, Partidul comuniştilor a declarat recent că deputaţii săi nu vor reveni în parlament decât dacă se va discuta despre organizarea de alegeri anticipate. Premierul Vlad Filat declarase Europei Libere în aceasta dimineaţa că deşi deputaţii comunişti nu pot fi sancţionaţi administrativ că nu vin la şedinţele parlamentului, totuşi ar trebui să nu li se permită să facă, ceea ce premierul a numit „turism parlamentar”, adică să facă parte din delegaţiile parlamentare care merg cu diferite ocazii în străinătate. Ce cred oamenii de pe stradă? Unde ar fi, în opinia lor, locul opoziţiei într-o democraţie? Alla Ceapai a umblat cu microfonul pe străzile din centrul capitalei.

„Trebuie să rezolve întrebările ţării, dar nu să protesteze. Dacă te-a ales poporul înseamnă că trebuie să vii şi să lucrezi, dar nu stai să protestezi, să boicotezi.”

„Benevol să se ducă să lucreze în parlament, dar dacă consideră că sunt mintioşi tare şi nu vor să ajute poporul să iasă din încurcătură... Stau ca paraziţii pe spinarea oamenilor în loc să ajute în Parlament să scoată ţara asta din haos, ei stau şi... Salariu nu le-aş da.”

„Ce le va da lor să iasă de 1 mai, ce vor ei să facă, iar să facă cum a fost la 7 aprilie?”

„Ar trebui să-i pedepsească totuşi în Parlament, să nu le dea leafă pentru ceea ce fac ei, ar trebui să-i pună la punct.”

„Nu vor să lucreze, nici salariu nu le trebuie.”

„Las să vină în Parlament şi să facă ceva, dar ce folos că ies în stradă şi nu fac nimic.”

„Asta se numeşte iar stagnare, stagnarea lucrului Parlamentului. „Eu nu înţeleg ce vor ei, din nou alegeri, iar cheltuieli, aceştia sunt bani colosali, milioane care se duc din bugetul statului, cu care trebuie să dezvoltăm, să ridicăm salariile la învăţători, la profesori, la pensionari. Ei vor alegeri anticipate, cui îi trebuie ele.”

„Ei nu se pot conforma cu gândul că sunt în opoziţie, vor înapoi la putere, vor mai departe să-şi bată joc de oameni.”

„E bine că ei ies la manifestări de acest gen pentru că îi pun pe politicienii care au venit să lucreze, ca să nu piardă şi ei tronul.”

„La noi se primeşte aşa că noi i-am ales, dar nu ştiu care mai de care să împartă acolo puterea de stat.”

„Bineînţeles că ei ar trebui să lucreze, să participe la conducere, ar trebui să promoveze legi, să contribuie la dezvoltarea economică şi socială a ţării.”

„Să participe când trebuie de adoptat nişte legi într-adevăr importante pentru ţară, ca să ne mişcăm din loc, să mergem înainte.”

„Doar ar trebui să contribuie pentru stat, dar nu doar să facă demagogii de-a lor.”

„Eu cred că protestele în stradă sunt ultima soluţie la care ar trebui să recurgă un partid serios care vrea să vină la putere, care a fost la putere şi care a avut puterea în mâni. Asta e ultima soluţie a lor.”

„Reieşind din faptul că pentru ei şi-au dat votul o bună parte din electorat, ca şi pentru ceilalţi aleşi ai poporului, deci locul lor este în Parlament, pentru că ei ne apără interesele noastre.”

Europa Liberă: Dar, pe de altă parte, ei spun că la ce bun să vină în Parlament dacă iniţiativele lor nu sunt luate în consideraţie?

„Dacă Alianţa lansează iniţiative şi ei nu le susţin, de unde ar veni şi feed-back-ul din partea Alianţei sau a celorlalţi deputaţi ca să susţină iniţiativele opoziţiei. Ar trebui să fie un dialog constructiv şi atunci, cred că, ar fi susţinute proiecte comune.”

„Probabil că ar trebui totuși, fiind şi ei oameni înţelegători, să găsească un compromis şi să lucreze împreună, pentru că pentru de asta i-am ales, să lucreze, dar nu să boicoteze.”
XS
SM
MD
LG