Linkuri accesibilitate

Partidul Poporului se luptă, în sondaje, de la egal la egal, cu PDL.


În Romania, un recent sondaj de opinie arată că populismul este în plin succes şi că o astfel de retorică poate aduce imediat voturi mai multe. Sabina Fati relatează.

Populismul devine stindardul de lupta al partidelor romanesti inaintea alegerilor locale din iunie si se manifesta nu doar in rindul partidelor extremiste, ci si in formatiunile parlamentare.

Ascensiunea cea mai neasteptata o are Partidul Poporului, fondat de Dan Diaconescu, patronul OTV, care in fiecare seara improasca noroi atit inspre putere, cit si spre opozitie.

Institutul de Marketing si Sondaje IMAS nu l-a masurat pe liderul populistilor romani sau nu a dat publicitatii date despre popularitatea sa, in schimb, partidul pe care il patroneaza a ajuns la 17 procente, egalind astfel principalul partid aflat la guvernare in Romania: PDL.

Cercetarile IMAS scot astfel la iveala ca la alegerile generale acest partid format in jurul unei televiziuni tabloide ar putea intra in parlament cu un scor important. Nu este inca destul daca Partidul Poporului reuseste sa-si faca infrastructura in toata tara in asa fel incit sa poata stringe voturi uniform sau daca nu cumva exista pericolul sa devina un partid surogat, care sa fie sustinut de una din marile formatiuni de pe scena politicii romanesti.

Altfel spus, Partidul Poporului, care in sondaje se lupta de la egal la egal cu PDL, ar putea obtine scorul din cercetarile sociologice doar daca este ajutat de una dintre formatiunile cu structuri solide in teritoriu sa-si inregistreze candidati in toate judetele.

O situatie asemanatoare s-a intimplat in Romania in 2000, cind socialistii aflati atunci in Opozitie au sprijinit partidul extremist Romania Mare, iar acesta a reusit un scor de 25 la suta, tot dupa o guvernare a unei coalitii de dreapta. Dupa alegeri, extremistii au sustinut guvernul socialistilor printr-o intelegere necontractuala.

Istoria s-ar putea repeta si acum, dar nu e inca limpede cine isi va adjudeca Partidul Poporului, care creste pe spezele povestilor pe care le spune in fiecare noapte la OTV Dan Diaconescu, un ziarist care a fost rind pe rind omul de casa al fostului presedinte Ion Iliescu si al sefului conservartorilor romani, Dan Voiculescu, cel care patroneaza trustul Antenelor si Jurnalul National.

Consiliul National al Audiovizualului a anuntat acum o saptamina ca i-a injumatatit licenta de difuzare canalului patronat de liderul informal al Partidului Poporului pentru publicitate politica in afara campaniei electorale. Astfel incit licenta OTV va expira la sfiristul lunii septembrie chiar inaintea inceperii campaniei pentru scrutinul parlamentar. Populistii au insa o solutie de rezerva: postul DDTV, adica Dan Diaconescu TV.

Partidul Poporului face promisiuni nerealiste, spune ca ofera sume de bani oamenilor sarmani, dar in acelasi timp ii ameninta pe cei aflati la putere sau in opozitie cu inchisoarea. Succesul acestei formatiuni este incurajat de partidele clasice care la rindul lor promoveaza persoane care alearga pe acelasi culoar.
XS
SM
MD
LG