Linkuri accesibilitate

Preţul energiei de la Cuciurgan a crescut cu 13%


Directorul ANRE, Victor Parlicov, spune că majorarea tarifelor la energie electrică este inevitabilă.


O dispută privind preţul energiei electrice între Republica Moldova şi furnizorii ucraineni şi ruşi care acoperă în proporţie de 80 la sută necesarul economiei moldoveneşti se apropie de deznodământ, dar îngrijorarea că tarifele pentru consumatori să crească semnificativ în urma acordurilor renegociate cu aceşti furnizori devin tot mai întemeiate. Amănunte are Liliana Barbăroşie:

Acordurile de livrare a curentului electric le negociază întreprinderile care se ocupă apoi de distribuirea energiei electrice către consumatori. Din trei distribuitori, unul privat şi doi de stat, doar cel privat – Gaz Union Fenosa - a reuşit să-şi soluţioneze disputa cu furnizorii privind preţul curentului. Acordul la care s-a ajuns cu Centrala de la Cuciurgan, la două zile de la expirarea vechilor contracte, prevede o majorare de 13 la sută faţă de preţul de până acum, de la 6,1 la 6,9 cenţi americani pentru un kilowatt. Această informaţie a fost difuzată mai întâi de presa rusă, dar confirmată ulterior şi la Chişinău, de către directorul autorităţii de reglementare în energetică, Victor Parlicov:


Victor Parlicov
„Din contractul semnat de Centrala de la Cuciurgan şi Gaz Union Fenosa, preţul a crescut până la 6,9 cenţi. La moment însă acest preţ nu poate fi luat ca bază în calcularea tarifelor, întrucât celelalte reţele nu au încheiat încă negocierile.”, a spus Europei Libere Directorul ANRE.

Victor Parlicov mai spune că celelalte două companii –RED Nord şi RED Nord-Vest, continuă să poatre negocieri extrem de complicate cu furnizorii de curent, iar creşterea ulterioară a tarifelor pentru consumatorii finali ar părea deja iminentă:

„Dacă şi acordurile lor vor prevede o majorare, atunci majorarea tarifelor pentru consumatori evident că va fi inevitabilă”.

Solicitaţi de noi, cei doi distribuitori au refuzat să ne dea detalii.

„Negocierile continuă. Claritate va fi peste o zi-două, atât”, ne-a spus unul dintre directorii de la Red-Nord, Gheorghe Solomon.

Ceea ce doresc furnizorii ucraineni şi ruşi, de la care Republica Moldova primeşte 80 la sută din necesarul de curent, este creşterea tarifelor, o creştere pe care ei o motivează prin scumpirea costului de producere a energiei în urma scumpirii gazelor naturale. La început, aceştia pretindeau la o majorarea de 20 la sută, dar ulterior au mai cedat din preţ, mulţumindu-se cu 13 la sută. Numai că Chişinăul nu este gata să accepte nici această creştere. Iată ce spunea săptămâna trecută şeful executivului de la Chişinău, premierul Vlad Filat:

„Dacă mergeam pe formula să acceptăm majorarea de tarif, contractele erau demult semnate. Dar sarcina pe care am transmis-o către autorităţi este să nu acceptăm majorarea.”

Premierul mai sugera că ar considera suspectă această creştere atât de mare cerută concomitent de furnizorii ruşi şi ucraineni. O aluzie pe care directorul ANRE o explică în felul următor:

„Pentru noi pare dubios faptul că negocierile par să se fi purtat în mod coordonat între cei doi furnizori mari. Asta este ceea ce ni se comunică în mod neoficial, dar noi aşteptăm procesele verbale ale negocierilor ca să fie clar – este vorba de o înţelegere, sau este vorba despre doi agenţi economici independenţi.”

Imediat ce s-au văzut cu contractele expirate, mai întîi compania ucraineană Power Trade, iar mai apoi şi Centrala de la Cuciurgan controlată de grupul rus Inter RAO EES au anunţat încetarea livrărilor de curent electric către Republica Moldova. Presa rusă i-a citat ulterior pe responsabili de la compania ucraineană că republica Moldova ia în prezent ilegal curent din sistemul energetic ucrainean, cu care este interconectată în regim sincron.

Autorităţile de la Chişinău s-au ferit să comenteze această declaraţie, dar au dat totodată asigurări că nu există niciun risc ca ţara să rămână fără lumină.
Previous Next

XS
SM
MD
LG