Linkuri accesibilitate

„Ocupați Wall Street” în pierdere de relevanță sau în tranziție?


Liderii mișcării pregătesc o ofensivă de primăvară.


Judecind dupa aparente, in America, miscarea „Ocupați Wall Street” pare sa-si fi pierdut din vigoare. Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Iarna a diminuat intr-adevar considerabil intensitatea protestului, care ajunsese sa se raspindeasca in toata tara. Sa reamintim celor care ne asculta ca este vorba despre o miscare publica extrem de eterogena al carei principal obiectiv este sa denunte ingalitatile acute din societatea americana, punind in planuri opuse majoritatea-cei 99% care au forta demografica, dar nu si suficienta pondere economica-si patura de 1% a celor care controleaza finantele americane.

Acum, dupa ce iarna a trecut, liderii miscarii pregatesc o ofensiva de primavara. Ea a inceput la Washington cu un mars catre Agentia de Protectie a Mediului. Kevin Zeese, unul dintre lideri explica ca acesta e doar inceputul si ca miscarea pregateste in prezent sustinatori pentru actiuni de mai lunga durata si mai mare impact. „Corturile cu care am inceput au fost doar o tactica, nu obiectivul acestei miscari” - spune Zeese. Dar corturile despre care el vorbeste au cam disparut din marile orase cum sint New York, Oakland, Boston si Los Angeles.

Conducatorii miscarii sustin insa ca acesta nu e un semn de slabiciune si ca fenomene similare, cum a fost campania pentru drepturi civile au luat, in Statele Unite, ani de zile pina sa se manifeste eficace si amplu. „Poate ca sintem mai putin vizibili acum, dar acesta e doar inceputul” - declara Kevin Zeese. Coalitii de organizatii pregatesc membrii pentru rezistenta non-violenta de amploare, ele formulind si un apel la o greva generala la 1 Mai.

Mark Tatge, de la Universitatea DePauw din Indiana crede si el ca Ocupati Wall Street este intr-o faza de tranzitie si transformare. „Exista de-acum miscari multiple” - spune profesorul aratind ca acestea acopera chestiuni diverse intre care imigratia, predarea teoriei lui Darwin in scoli, reformarea sistemului de ingrijire a sanatatii si conflicte cu substrat rasial.

Catherine Wilson de la Universitatea Villanova este de parere ca miscarea incearca sa evolueze identificînd probleme si creind coalitii in jurul lor. Dar sint si unele voci care sint de alta parere. „Miscarea si-a pierdut relevanta” - crede strategul republican David Johnson. Acesta sustine ca odata cu vestile economice ceva mai bune, „Ocupati Wall Street” si variantele sale in diverse orase vor avea dificultati in incercarea de a-si mentine relevanta.
XS
SM
MD
LG