Linkuri accesibilitate

Feţele lui Voronin


Vladimir Voronin la 1 mai 2011 la Chișinău
Vladimir Voronin la 1 mai 2011 la Chișinău

Citindu-l pe Vladimir Voronin nu mai înţelegi mare lucru.



În seara zilei de joi am urmărit, la Publika TV, o emisiune al cărei invitat era liderul PCRM, Vladimir Voronin. Glumeţ sau neaoş, categoric sau lehămetit, încruntat sau nedumerit, preşedintele comuniştilor a avut în linii mari o prestaţie decentă, ba chiar a reuşit să descreţească frunţile telespectatorilor cu sintagme memorabile cum e „zdrasite, babuşka!

Fireşte, el a blamat din nou Alianţa pentru Integrare Europeană, a vorbit despre uzurparea puterii, dar nu a fost foarte agresiv, întregul lui chip exprimînd o grijă profundă pentru soarta telespectatorilor şi un soi de complicitate. Era ca şi cum toate gesturile lui spuneau: „Uzurpatorii m-au obligat să recurg la mitinguri şi la drapele bicolore, iar tot ce fac e pentru binele tău, simplule muritor!”

A doua zi, adică vineri, am citit, în Comunistul, cuvîntarea aceluiaşi Vladimir Voronin rostită la recenta plenară a CC al PCRM şi... am remarcat că Voronin din Comunistul era mult mai agresiv şi mai categoric decît Voronin de la Publika. Se vedea de la o poştă că discursul din ziar era adresat unor tovarăşi de idei cărora li se putea spune totul pe şleau.

Zice Vladimir Voronin: „Ei, Filat, Ghimpu, Lupu, Plahotniuc şi Dodon s-au dovedit a fi mai ticăloşi decît ne puteam închipui. Ei s-au dovedit capabili de o mai mare crimă decît aceea care se înscrie în cadrul celor mai dubioase legi ale lumii interlope.” Aşadar, ce vrea să ne spună liderul comunsit? Că lumea interlopă e floare la ureche în comparaţie cu actualii guvernanţi? Eu nu zic că guvernanţii sînt perfecţi, dar nici modul ăsta de a vorbi despre oponenţii politici nu mi se pare acceptabil.

Discursul lui Vladimir Voronin din Comunistul are următorul titlu: „Noi am reuşit să obţinem ca lupta cu regimul să fie dusă nu de un singur partid, ci de întregul popor”. Uite aşa, stimaţi ascultători. E ca şi cum întregul popor s-a situat pe baricadele comuniste. Nici mai mult, nici mai puţin.

Mărturisesc că am mari dubii în această privinţă. Unde mai pui că Voronin însuşi se contrazice în acelaşi discurs: „Pentru a-i învinge pe aceşti distrugători şi uzurpatori, trebuie să ne asigurăm cu sprijinul întregului popor, al întregii societăţi civile”. Păi, cum stau lucrurile de fapt? Aţi atras deja întregul popor de partea voastră sau abia urmează să-i obţineţi sprijinul? Citindu-l pe Vladimir Voronin nu mai înţelegi mare lucru.
XS
SM
MD
LG