Linkuri accesibilitate

Gazprom ar putea cumpăra companiile românești Oltchim si Arpechim (Evenimentul zilei)


Un portret al lui Pan Halippa (România liberă).


O stire din Evenimentul zilei, care citeaza Unimedia si Agerpres, informeaza despre decizia consiliului local din orasul Balti, unde majoritari sunt comunistii, de a oficializa drapelul bicolor rosu-albastru, folosit de PCRM la mai multe manifestatii de protest. Simultan, o masura asemanatoare a fost luata si la Cahul, in sudul tarii. Evenimentul zilei adauga ca, in presa de la Chisinau, s-a vorbit despre intentia Partidului Comunistilor de a propune schimbarea drapelului national al Republcii Moldova cu drapelul cu cap de bour in centru. Comisia Nationala de Heraldica a comunicat deja ca drapelul nu este inregistrat oficial si ca arborarea lui este ilegala, iar premierul Vlad Filat a declarat ca asemenea decizii, precum cea de la Balti sau Cahul, urmeaza sa fie abrogate, fiind doar „ultimele zvacniri ale acestei formatiuni.

Romania libera publica, sub semnatura lui Claudiu Padurean, un portret al lui Pantelimon Halippa, al carui rol in Unirea de la 27 martie 1918 a fost esential. Fostul presedinte al Sfatului tarii a ajuns in inchisorile de la Sighet, Aiud si a fost deportat in Siberia. Destinul lui este comparabil, cu al lui Iuliu Maniu, arata jurnalistul.

Companiile romanesti Oltchim si Arpechim ar putea fi cumparate la pachet de Gazprom, scrie Evenimentul zilei. Gazprom este singura propunere facuta in acest fel, iar vanzarea la pachet a ambelor companii, dintre care Arpechim a fost de mai multa vreme inchisa, este considerata singura solutie. Fabricile n-ar valora aproape nimic una fara alta.

In acelasi cotidian, editorialul se ocupa de marea dezertare din Partidul Democrat Liberal a prim-vicepresedintelui Sorin Frunzaverde. Fara sa nege ca poate constitui un dezatru pentru partid, Mircea Marian prefer sa detecteze nemultumiri paradoxale chiar in interiorul Uniunii Social-Liberale, pe care o va reprezenta de acum inainte politicianul din Caras-Severin. El va deveni vicepresedinte al Partidului National Liberal si se aude ca va trage dupa el 38 de primari pedelisti din judet. Liberalii anunta deja ca, de saptamana viitoare, USL va avea majoritate in Senat si va renunta la greva parlamentara in care se afla de luni de zile. Aceasta racolare izbutita fara tam-tam prealabil de Crin Antonescu ar fi de natura sa sape in relatia sa cu Victor Ponta, liderul social-democratilor, crede editorialistul de la Evenimentul zilei.

In plus, in PNL, membri mai vechi ar fi deja frustrati ca Frunzaverde vine cu pretentii, pentru el si pentru clientela de care vine inconjurat. Dezvoltand in acest sens, comentatorul ajunge la concluzia ca Uniunea Social-Liberala va rezista pana la alegerile parlamentare din toamna, dar nicio zi mai mult.
XS
SM
MD
LG