Linkuri accesibilitate

Criza ecomomică, biserica şi şcoala


În Ungaria, biserica s-a trezit cu o șansă unică de a-și mări implicarea în educație.


O relatare de la Budapesta a agenției France Presse sintetizată de Mircea Țicudean.

Corespondentul France Presse scrie că tot mai multe orașe și sate din Ungaria rămase fără bani din cauza crizei economice descoperă că singura cale de a-și salva școlile este să le dea pe mâna bisericii. În ultimul an și-au schimbat astfel proprietarul 80 de școli publice dintr-un total de 4300, câte există în Ungaria.

Potrivit datelor Ministerului ungar al educației, numărul școlilor controlate de biserica catolică a crescut cu 20%, la evanghelici creșterea a fost de 13%, iar la reformați, de 10 la sută.

Școlarizarea rămâne gratuită, dar elevii trebuie să studieze religia: rugăciunile sunt obligatorii, iar o parte din cursuri sunt adaptate ca să reflecte mai bine „valorile creștine”. Nu toată lumea este bucuroasă de această schimbare.

Mai mulți tineri din Budapesta au declarat AFP că au plecat de la o școală după ce a fost predată bisericii evanghelice pentru că n-au înțeles de ce trebuie să se roage dacă nu cred în Dumnezeu, sau dacă sunt evrei și arabi.

AFP scrie că la Budapesta, oraș cu peste un milion de locuitori, nu e greu să schimbi școala, dacă nu-ți mai place. Dar în provincie, în orașe mici și sate unde există de multe ori o singură școală, opțiunea nu există.

Lajos Aary Tamas, avocat parlamentar pentru educație, a lansat o cercetare pentru a vedea dacă noii proprietari în sutană ai școlilor nu încalcă legea, care spune că învățământul primar trebuie să fie „neutru din punct de vedere ideologic”. Rezultatele cercetării încă nu au fost publicate.

În aceste zile, bisericile din Ungaria se află în atenția publică și din alte motive: noua Lege a cultelor, promovată de majoritatea parlamentară de dreapta. Aceasta înăsprește condițiile de înregistrare a noilor grupări religioase. Guvernul spune că vrea să descurajeze așa-numitele „biserici de afaceri”, care iau bani din bugetul de stat și dispar. Dar criticii spun că noile prevederi vor face ca bisericile mari din Ungaria: catolică, evanghelică și reformată să-și consolideze prea mult puterea.

În plus, noua lege prevede protecție specială pentru simbolurile religioase, iar adversarii ei spun că asta este o nouă formă de reducere a libertății de expresie.

Criza ecomomică, biserica şi şcoala
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:15 0:00
Link direct
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG