Linkuri accesibilitate

„Din inimă - branduri de Moldova”


Despre campania de rebranding a produselor moldoveneşti.

Pentru că moldovenii nu se prea dau în vânt după produsele autohtone, cu susţinerea Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională, a fost lansat proiectul „Din inimă - branduri de Moldova”. Detalii despre proiect ni le-a oferit în ajun vice-directoarea proiectului Creşterea Copetitivităţii şi Dezvoltarea Întreprinderilor, Doina Nistor.

Doina Nistor: „Noi, ca proiect al Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională lucrăm cu industria de confecţii de mai bine de şase ani şi ajutăm companiile din acest sector să atingă un alt nivel de competitivitate. Scopul acestui proiect a fost de a aduce consumatorului la cunoştinţă că avem branduri de calitate şi în Moldova.”

Europa Liberă: Spuneţi că aţi lucrat cu multe companii moldoveneşti. Ce le-ar lipsi producătorilor locali?

Doina Nistor:
„Chiar zilele acestea desfăşurăm un nou seminar cu un instructor din Ucraina şi el a spus aşa o frază: „Astăzi nu mai este important ceea ce vinzi, dar este important cum vinzi”. Aceeaşi frază am auzit-o de la un designer din Marea Britanie pe care l-am invitat să lucreze cu companiile autohtone, să-şi perfecţioneze capacitatea de design. El mi-a zis că lucrul în sine este bun, designerii sunt talentaţi, lucrurile sunt bune, problema este în magazine, cum sunt ele amenajate şi cum sunt ele comunicate consumatorului. La acest capitol considerăm noi că companiile noastre mai au de perfecţionat.”

Europa Liberă: Dvs vă referiţi, de fapt, la mentalitate?

Doina Nistor:
„Posibil, dar pe de altă parte încă de pe timpul sovietic şi mai recent noi nu am avut parte de cunoştinţe de marketing şi deoarece noi nu avem istoric aceste cunoştinţe necesită timp ca să le acumulăm. Noi, ca proiect finanţat de USAID, ne concentrăm eforturile ca să aducem aceste cunoştinţe şi să lucrăm cu producătorii noştri ca să-şi refacă magazinele la standarde europene, să putem concura cu mărcile europene.”

Europa Liberă: Dar, să presupunem că unii dintre ascultătorii noştri sunt şi tineri producători care vor să pună pe picioare o afacere în Republica Moldova. Care ar fi primele sfaturi pe care le-aţi da Dvs?

Doina Nistor: „Să aibă grijă de produs, după ce au avut grijă că au un produs bun, să pună marketingul pe primul plan, este foarte important ca astăzi să vinzi consumatorului nu doar produsul, ci şi o anumită satisfacţie, o emoţie care însoţeşte acest produs. Combinaţia aceasta dintre produs şi emoţie e cheia succesului în vânzări, pe o piaţă unde consumatorul vrea nu doar să-şi cumpere o haină, dar să o cumpere cu anumită emoţie.”

Europa Liberă: Dacă ar fi vorbim despre mentalitatea consumatorilor, cum vă explicaţi Dvs că o bună parte dintre ei preferă să dea aceeaşi bani pe un produs venit din China, de exemplu, decît pe un produs similar, din Republica Moldova?

Doina Nistor:
„Dacă e să vorbim de unele produse cu calitate mai joasă şi consumatorii care preferă aceste produse, atunci eu nu mă bucur pentru aceşti consumatori. Eu sper că ei mai devreme sau mai târziu vor înţelege că procurînd produsele autohtone ei procură o calitate mai înaltă la un preţ avantajos. Dacă e să vorbim de brandurile europene care sunt un concurent foarte dur pentru produsele noastre, din ceea ce am văzut eu, feedbackul de la consumatori a fost foarte pozitiv, lumea a aşteptat această campanie, lumea vrea să cunoască brandurile autohtone, ar vrea să aibă în garderobă şi produse europene şi produse autohtone. Cred că astăzi mulţi dintre producătorii noştri au reuşit să ofere un produs atractiv pentru consumatori. De exemplu, campania de rebranding la Zorile, pe mine m-a frapat foarte mult. E o campanie extraordinară şi un produs care merită şi este la nivelul celui european.”

Europa Liberă: Cum să le explici oamenilor acest lucru, dacă ei ţin minte că pantofii de produşi de compania pe care aţi menţionat-o Dvs erau pe timpul sovietic făcuţi aşa cum erau făcuţi şi acum cînd merg pe lângă magazine se uită sceptic la vitrine?

Doina Nistor:
„Companiile trebuie să nu uite de consumator şi în fiecare zi trebuie să le comunice că, uite, noi ne-am schimbat, produsul nostru este diferit, mai bun, mai modern, mai calitativ acum. Partea aceasta de marketing şi comunicare este foarte, foarte importantă.”

Europa Liberă: Doamnă Nistor, acum Republica Moldova încearcă să ajungă pe piaţa Uniunea Europeană. Cum credeţi, cum pot concura producătorii moldoveni cu cei străini?

Doina Nistor: „Noi suntem în Uniunea Europeană. Uniunea e un clilent al nostru fidel, noi avem în Moldova peste 440 de întreprinderi care activează în industria uşoară şi doar 10 la sută din produsele fabricate de aceste companii se vând sub marca proprie, inclusiv pe piaţa autohtonă, iar celelalte 90 % sunt livrate către clienţii din Europa. Însă în Europa noi livrăm sub marca companiilor europene şi aici Moldova produce pentru mărci foarte prestigioase. Pentru ca să produci pentru un astfel de brand trebuie să ai o producere foarte calitativă şi uite faptul că clienţii europeni au încredere şi contractează producătorilor moldoveni producerea hainelor pentru aceste branduri demonstrează că noi avem nişte servicii de calitate şi putem să facem mărci de calitate.”

Europa Liberă: Dar mai este valabil stereotipul potrivit căruia producătorii moldoveni ar face lucruri bune pentru export şi mai puţin bune pentru piaţa internă?

Doina Nistor:
„Nu cred, pentru că aceeaşi linie de cusut care a cusut pentru producătorul din Europa, coase şi în acel produs care este lansat pe piaţa eutohtonă sub brandul propriu al întreprinderii. Eu cred că acesta este doar un stereotip şi produsele sunt la un nivel de calitate echivalent.”

Europa Liberă: În final, cum spuneţi Dvs, ce ar avea de câştigat consumatorul din Republica Moldova, dacă atunci cînd alege să-şi cumpere o pereche de pantofi merge la un magazin al unui producător local şi nu dă o raită la piaţa centrală sau în alte locuri?

Doina Nistor:
„În primul rînd, consumatorul cumpără un produs de calitate la un preţ avantajos. În al doilea rînd, să nu uităm că această industrie angajează preponderent femei şi creează foarte multe locuri de muncă şi la sat şi la oraş. Este a doua industrie dacă nu greşesc sau chiar prima cea mai mare industrie exportatoare din Moldova, după industria produselor alimentare şi unul angajatorii de bază. Al doilea motiv de satisfacţie ar fi un motiv social, deci cu fiecare bani pe care îl cheltui susţinînd un produs autohton tu susţii un loc de muncă la tine în ţară. Haideţi să ne uităm la mândria cu care un neamţ îşi cumpără produse nemţeşti sau un cetăţean al Marii Britanii îşi cumpără produse britanice. Ei ştiu de factorul acesta social şi economic atunci cînd susţin producătorii autohtoni. Ştiu nu doar la nivel de Guvern, dar fiecare cetăţean înţelege acest lucru.”
XS
SM
MD
LG