Linkuri accesibilitate

Rusia și studiul Holocaustului


La o ceremonie la Moscova cu ocazia Zilei de amintire a Holocaustului
La o ceremonie la Moscova cu ocazia Zilei de amintire a Holocaustului

Ministrul Educaţiei din Rusia a anunţat că studierea Holocaustului va fi obligatorie, fiind în curs de elaborare manuale specializate.


Intr-un concurs de televiziune din Rusia, de la începutul anului, doua gemene, studente laUniversitatea tehnica Kosîghin de la Moscova, ar fi putut să cîştige 500 de ruble, dacă ştiau să răspundă la întrebarea „Ce a fost Holocaustul?”. Nu au ştiut, ba mai mult, au recunoscut că „acest cuvînt nu le spune nimic”. Inregistrarea video a acestor răspunsuri candide, plasată pe YouTube a fost văzută de sute de mii de oameni. Relatarea serviciului rusesc al postului nostru de radio este rezumată de Oana Serafim.

Xenia si Yevghenia sunt frumoase şi fără complexe. Sunt studente cu note bune la Universitatea tehnică din Moscova şi au pierdut şansa de a ciştiga 500 de ruble într-un concurs de televiziune pentru că nu ştiau nimic despre Holocaust. Şi cuvîntul Holocaust nici nu le spunea nimic. Colegii nostri de la Serviciul rusesc le-au invitat pe cele două frumoase gemene la o discuţie despre Holocaust cu Alla Gerber, preşedinta Fundaţiei
Alla Gerber
Alla Gerber
Holocaustului din Rusia. In convorbire, cele două fete au spus că nu prea le-a interesant în timpul şcolii nici istoria şi nici geografia.

„Ca să fiu cinstită, subiectele astea la şcoală erau plicticoase. Nu pentru că profesorul a fost prost – el ştia despre ce vorbeşte –, dar eu nu vreau să îmi consacru viaţa acestui subiect; nu mi-am pus în minte să studiez la vreun institut care are de-a face cu istoria, sau ceva similar. Aşa că, în timpul acestor ore, eu îmi vedeam de ale mele. Scriam poezii. Acum scriem muzică – suntem în domeniul muzical…”

Holocaust: un termen puțin cunoscut studenților ruși
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:51 0:00


Ca urmare a acestei abordări, nici una dintre fete nu a putut spune ceva despre Auschwitz şi habar n-aveau că peste 6 milioane de evrei au fost omorîţi de nazişti în timpul celui de-al doilea război mondial.

Cuvîntul „Holocaust” nu a fost folosit in cărţile de istorie din şcolile sovietice, dar despre persecuţiile la care au fost supuşi evreii şi slavii în Estul Europei şi in fosta URSS, s-a învăţat; dar detaliile au fost puţine şi informaţia manipulată. Abia în ultimii 20 de ani, odată cu prăbuşirea URSS, lucrurile au început să se mai indrepte, dar fără rezultate notabile, aşa cum o arată limpede cazul celor doup studente de la Moscova.

Luna trecută Ministrul Educaţiei din Rusia a anunţat că studiul Holocaustului va fi obligatoriu şi se lucrează la noile manuale de
La memorialul Yad Vashem de la Ierusalim
La memorialul Yad Vashem de la Ierusalim
istorie. In 2009, organizaţia israeliană pentru memoria Holocaustului, Yad Vashem, a primit un grant de 4 milioane de dolari pentru a promova studiul Holocaustului la vorbitorii de limbă rusă. Programul este desfăşurat împreună cu Centrul Holocaustului de la Moscova.

In 2007 un grup de experţi ai Academiei Ruse de ştiinte au studiat 34 de manuale de istorie după care se predă această disciplină în Federaţia Rusă. „Unele dintre ele nici măcar nu menţionau Holocaustul”, se arată în raportul comisiei de experti.
In 2002, după ce o femeie din Rusia a fost rănită grav ca urmare a faptului că a încercat să inlăture nişte lozinci antisemite, preşedintele de atunci al Rusiei, Vladimir Putin vorbea despre pericolul mare pe care il reprezintă pentru Rusia şovinismul şi extremismul.

Militanţi pentru drepturile omului şi organizaţii ale evreilor subliniază că există o legătură clară între interpretarea tendenţioasă a Holocaustului şi manifestările antisemite şi de intoleranţă. Dar lipsa de cunoştinţe şi indiferenţa faţă de istoria recentă a lumii înconjurătoare şi faţă de suferinţa unei naţiuni nu le împiedică de loc pe frumoasele gemene studente de la Moscova să îşi facă planuri de viitor şi să viseze la cariere impresionante. Xenia speră să ajungă artistă şi să fie pe scenă. Si amindouă privesc cu încredere spre viitor, fără să le pese de trecut…
XS
SM
MD
LG