Linkuri accesibilitate

Scriitorul Vladimir Beșleagă onorat la Universitatea „Alecu Russo” din Bălți


Doctor Honoris Causa pentru „înnoirea discursului literar în Basarabia”.


Astăzi la Bălți scriitorul Vladimir Beșleagă a fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Pedagogice „Alecu Russo” din metropola de nord a Moldovei. A fost de față corespondenta noastră Valentina Ursu.

Scriitorul Vladimir Beşleagă a primit titlul onorific Doctor Honoris Causa din partea Universităţii ,,Alecu Russo” din Bălți în cadrul unei şedinţe festive. Laudatio a fost rostit de prorectorul Maria Sleahtiţchi, în timp ce rectorul instituţiei Gheorghe Popa a dat citire Proclamaţiei Senatului.

Gheorghe Popa: „Conferă scriitorului Vladimir Beşleagă titlul onorific Doctor Honoris Causa al Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălţi pentru următoarele contribuţii: înnoirea discursului literar în Basarabia prin aplicarea tehnicelor narative ale romanului european modern, sondarea şi valorificarea estetică a zonelor obscure ale conştiinţei şi
La ceremonia de la Bălți
La ceremonia de la Bălți
a unor complexe probleme existenţiale, crearea unei galerii de personaje ilustrând tipologii umane neordinare, promovarea prin intermediul operei artistice a idealurilor general umane, sprijinul acordat tinerilor condeieri în afirmarea unei literaturi sincronic cu evoluţia formelor literare moderne în ţară şi în străinătate, educarea mai multor generaţii de cititori în spiritul unei înţelegeri problematizate a vieţii şi a artei.”

Apoi prozatorul Vladimir Beşleaga a ţinut o prelegere în faţa celor prezenţi: „Mă simt aici ca într-un templu al culturii şi spiritualităţii româneşti la Bălţi, dar mă obligă această uniformă să fiu ceva mai academic. Eu veneam în literatură dintr-o zonă cu o atmosferă şi cu un climat lingvistic precar. Am văzut război, am văzut foamete, am văzut deportări. Profesorul nostru când urma să terminăm şcoala medie a fost furat noaptea şi nu a mai venit, gata s-a terminat cu el. Bunelul meu a fost deportat şi acolo a murit, tatăl meu, când eu am devenit student, a fost judecat pentru 20 de ani, mama a fost dată afară, nevoi, nevoi, nevoi... Dar setea de cunoaştere, setea de cultură, setea de frumos a învins toate şi visul meu din adolescenţă, când am început eu să scriu primele versuri sau primele rânduri, m-a ţinut în viaţă.”

Profesorul şi scriitorul Nicolae Leahu e de părere că această distincţie oferită lui Vladimir Beşleagă reprezintă „un modest omagiu pe care universitarii bălţeni îi aduc unuia dintre simbolurile acestei naţiuni.

Nicolae Leahu: „Trebuia să se facă lucrul acesta mult înainte, probabil că conjuncturile nu au fost suficient de favorabile acestui nume, nu numai la Bălţi, dar şi la Chişinău. Or, Vladimir Beşleagă este un scriitor care a contribuit într-un mod decisiv la aşezarea spiritului modern în literatura română din stânga Prutului şi acest nume care trebuia onorat cu titluri academice, mult mai importante decât un titlu de Doctor Honoris Causa, nu se făcuse lucrul acesta. Universitatea din Bălţi a făcut demersurile cuvenite pentru ca acest mare scriitor să-şi regăsească locul în interiorul unei comunităţi culturale, care îi face o declaraţie de dragoste şi de recunoaştere publică.”

Anatol Moraru, lector superior la Catedra de literatură română şi
universală a Universităţii din Bălți, a explicat ca acest titlu se acorda personalităților cu mari realizări: „Domnul Beşleagă este un autor foarte interesant, cel mai important scriitor dintre râuri. Este un autor care m-a format prin aceste romane, în primul rând „Zbor frânt”, un roman de la care ai ce învăţa şi ca scriitură şi ca ceea ce se numeşte topirea unei experienţe existenţiale într-o experienţă artistică memorabilă.”

Intrarea în clubul celor cu titlul de Doctor Honoris Causa este una selecta, dar meritată de scriitorul Vladimir Beşleagă au spus cei prezenţi la eveniment.
XS
SM
MD
LG