Linkuri accesibilitate

Papa i-a îndemnat pe cubanezi să caute „adevărata libertate”


În aşteptarea Papei la Santiago de Cuba.
În aşteptarea Papei la Santiago de Cuba.

Papa Benedict XVI şi-a încheiat vizita de trei zile în Cuba cu un nou apel pentru o societate mai deschisă.


Papa Benedict al 16-lea şi-a încheiat vizita de trei zile în Cuba cu un nou apel pentru o societate mai deschisă şi liberă. Dar a criticat cu această ocazie şi embargoul impus de Statele Unite imediat după revoluţia din 1959, declarând la aeroport, la plecare, că o societate modernă nu poate fi creată când pe ea „apasă presiuni din afară”.

Toţi cubanezii, a mai declarat Papa Benedict al 16-lea la plecare, în prezenţa preşedintelui Raul Castro, trebuie să aibă posibilitatea de a participa la crearea „unei societăţi deschise, bazată pe modernizare şi reconciliere”.

„Nimănui nu-i poate fi negat dreptul de a participa în acest proces fascinant – a continuat Papa – prin faptul că i se limitează drepturile de bază…dar nimeni nu se poate sustrage acestui proces invocând lipsuri materiale, care sunt din păcate adâncite de măsuri economice restrictive impuse din afară…”

Embargoul a fost impus de America în 1959 imediat după revoluţie şi întărit în 1962, sub presiunea cubanezilor exilaţi în Statele Unite , atunci când au fost naţionalizate bunurile cetăţenilor americani.

Benedict al 16-ea s-a întâlnit înainte de plecare şi cu fostul lider cubanez, Fidel Castro iar Vaticanul a vorbit despre o întrevedere „amicală şi prietenească”. Mai mult , Fidel Castro a declarat că se bucură de faptul că Maica Tereza şi Papa Ioan Paul al doilea ar urma să fie sanctificaţi „pentru că au făcut mult pentru Cuba”.

Se pare că nici în cursul acestei întrevederi nici în cursul discuţiilor avute cu Raul Castro, Papa nu a vorbit despre soarta deţinuţilor politici sau despre absenţa libertăţilor individuale – teme care au apărut însă în predici.

Sute de mii de persoane au participat la Havana, la ultima slujbă în aer liber , ţinută de Benedict al 16-lea. Papa i-a îndemnat pe cubanezi să caute „adevărata libertate” şi a pledat pentru o societate mai deschisă, bazată pe adevăr, justiţie şi reconciliere.

În cursul vizitei, mai mulţi activişti au cerut Bisericii catolice să promoveze cu mai multă hotărâre drepturile omului în Cuba.

În cursul predicii ţinute la Santiago, în estul ţării, Papa a spus că s-a rugat „pentru cei care suferă, pentru cei care şi-au pierdut libertatea şi cei care sunt separaţi de familie”.

În cursul întâlnirii cu Raul Castro , a cerut mai multă libertate pentru Biserica catolică iar în drum spre Cuba, vorbind jurnaliştilor, Papa a declarat că ideologia comunistă „nu mai corespunde timpurilor moderne „ şi i-a îndemnat pe cubanezi să creeze un alt sistem economic. Dar cu membri opoziţiei cubaneze nu s-a întâlnit.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG