Linkuri accesibilitate

Raporturile americano-ruse comentate în Statele Unite pe fundal electoral


Barack Obama: într-un an electoral este extrem de complicat să se obțină sprijin larg în Congres pentru acorduri de securitate cu Rusia.


Continua reacțiile la afirmații facute de presedintele Statelor Unite, Barack Obama, surprinse de un microfon ramas deschis, in care Obama ii cere omologului sau rus, Dmitri Medvedev sa ii ofere spatiu de manevra in aceasta perioada electorala pentru ca dupa aceea sa aiba mai multa flexibilitate sa rezolve chestiuni delicate. Detalii de la corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Republicanii au reactionat imediat, candidatul la prezidentiale, fostul guvernator de Massachussets, Mitt Romney spunind ca Barack Obama isi ascunde adevaratele intentii, cu privire la scutul anti-racheta si raporturile cu Rusia, pentru a obtine cistiguri politice. Romney a continuat aratind ca Rusia este inamicul geo-strategic numarul unu al Americii, ceea ce a atras o replica acida a presedintelui rus, Medvedev care a sfatuit pe candidatii prezidentiali americani sa-si foloseasca mintea cind fac afirmatii si sa se uite la ceas pentru ca e 2012 si nu anii ʼ70.

Intrebat de un ziarist in legatura cu afirmatia suprinsa de microfonul deschis, presedintele Obama spus ca intr-un an electoral este extrem de complicat sa se obtina sprijin larg in Congres pentru acorduri de securitate cu Rusia. Obama a adaugat ca insasi reactia mediatica la afirmatiile dovedeste ca in acest an electoral este greu sa aiba loc consultari substatiale. „Cred ca va fi mai bine in 2013” - a conchis presedintele.

Republicanii au profitat de situatie, punind public, pe mai multe voci, intrebarea in ce alte domenii va recurge Obama la flexibilitatea despre care ii spunea lui Medvedev. „Presedintele Obama si-a reafirmat angajamentul de a conlucra cu Rusia pentru reducerea arsenalelor nucleare, dar pentru ca aceasta actiune sa fie posibila e nevoie de incredere si cooperare, in chestiunea scutului anti-racheta” - a spus o oficialitate de la Casa Alba.

Intr-un comentariu semnat de Charles Hurt in Washington Times se arata ca presedintele Obama nesocoteste interesele alegatorilor americani si creaza ingrijorare in rindurile unor aliati cum sint Polonia si Israel. „Intrebarea este domnule presedinte ce alte intelegeri secrete aveti cu dusmanii nostri? – intreaba Hurt.
XS
SM
MD
LG