Linkuri accesibilitate

Mafia cărnii și liberalizarea pieții (Economist)


Din nou despre cazul uciderii lui Vasile Boboc (Adevărul).


Lupta guvernanţilor cu „mafia cărnii” şi liberalizarea pieţei a dus în mod paradoxal la încurajarea contrabandei la importul de carne, scrie în săptămânalul „Economist” jurnalista Olga Ceaglei. Acest lucru are loc în condiţiile în care politicile statului privind susţinerea producătorului autohton sunt slabe şi incoerente, mai spune autoarea articolului. Citând dintr-un studiu Expert-Grup, ziarista conchide că „deşi „eliminarea monopolurilor” a fost unul din laitmotivele campaniei electorale din 2009, nu a fost obţinut nici un progres sesizabil în domeniul protecţiei concurenţei şi anihilării aranjamentelor anti-competitive şi controlării monopolurilor. Republica Moldova, ţară agrară, rămâne în continuare dependentă de carnea de import, ieftină şi de proastă calitate. Deşi mai ieftină, această este vândută pe piaţa internă la preţurile producătorilor autohtoni, în condiţiile unei concurenţe neloiale, crede ziarista.

În „Moldavskie Vedomosti”, Irina Krasilinikova se referă la prima apariţie în faţa mass-media după alegerea preşedintelui a şefului Delegaţiei UE în R. Moldova, dl Dirk Schuebel. Dorinţa Moldovei de a se integra în UE a trecut în categoria idealurilor, iar idealurile, oricât nu te strădui, nu le atingi. În calitate de compensaţii pentru speranţele năruite, Republicii Moldova i se propun două prime de consolare: simplificarea regimului de vize şi crearea unei zone de comerţ liber cu UE, este concluzia ziaristei după ce l-a auzit pe dl Schuebel vorbind despre nevoia adoptării legii antidiscriminare, rezolvarea problemelor ce ţin de regiunea transnistreană şi reformarea justiţiei.

Despre testul de statalitate la care l-a supus pe Nicolae Timofti liderul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, înainte de a-i oferi cele trei voturi necesare pentru alegerea sa, Gheorghe Budeanu scrie în „Timpul” că „atunci când liderul socialist i-a cerut să protejeze statalitatea R. Moldova şi neutralitatea ei militară, a făcut-o urând speranţele moldovenilor de a ajunge în UE alături de România sau să adere la NATO, condiţionând totodată ca ţara să rămână în CSI. Cerând aceasta, e ca şi cum ai da cu funingine faţa candidatului la funcţia de şef al statului, crede jurnalistul, şi încheie: nu ştiu ce o fi răspuns Nicolae Timofti atunci când a susţinut testul lui Dodon, dar deunăzi a şters funinginea inorogului politic de la Sadova (satul de baştină al lui Dodon), spunând că vorbeşte româna, chiar dacă în Constituţie scrie că limba de stat este moldovenească.

Anastasia Nani scrie în „Adevărul” despre o expertiză efectuată la Washington, care ar demonstra că poliţistul Ion Perju apare în imaginile surprinse de camerele de supraveghere de pe clădirea Guvernului în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, aplicîndu-i lui Valeriu Boboc lovitura ce i-ar fi fost fatală. Ziarista îl citează pe Valeriu Pleşca, avocatul familiei Boboc care crede că „această expertiză vine să confirme că imaginile de pe clădirea Guvernului nu sunt trucate. Ele arată clipă cu clipă ultima jumătate de oră din viaţa lui Valeriu Boboc. Articolul îl citează însă şi pe Anatol Cechir, avocatul poliţistului Ion Perju, care nu recunoaşte această analiză. „Orice jurist înţelege că asistenţa juridică internaţională poate fi acordată doar în baza unui tratat internaţional”, a spus avocatul pentru ziarul „Adevărul”.
XS
SM
MD
LG