Linkuri accesibilitate

Pedeapsa cu moartea, aplicată tot mai des


Protest organizat de Amnesty International Moldova, în faţa ambasadei Chinei la Chişinău, 30 martie 2011

Amnesty Internaţional susţine că cei mai mulți oameni, mai mulți decât în toată lumea la un loc, sunt executați în China.

Organizația Amnesty International spune că numărul execuțiilor în lume a crescut brusc anul trecut mai ales din cauza condamnărilor la moarte care au devenit mai frecvente în Orientul Mijlociu.

Într-un studiu dat publicității astăzi, organizația care se ocupă de drepturile deținuților spune că cel puțin 676 de oameni au fost executați anul trecut în 20 de țări ale lumii față de 527 în 23 de țări cu un an mai devreme.

Datele cunoscute arată că pedeapsa cu moartea este folosită cel mai des în țări ca Iranul, Irakul și Arabia Saudită. Numărul execuțiilor în Orientul Mijlociu a crescut cu 50 la sută anul trecut.

Dar Amnesty crede că cei mai mulți oameni, mai mulți decât în toată lumea la un loc, sunt executați în China. Organizația nu mai publică date din China care reprezintă secret de stat, dar crede că ar fi vorba de mii de execuții anual.

Metodele pentru execuția condamnaților peste tot în lume includ decapitarea, spânzurarea, împușcarea sau injectarea substanțelor letale.

În total, în închisorile lumii își așteptau pedeapsa cu moartea anul trecut cel puțin 18.750 de condamnați.

Secretarul general al Amnesty, Salil Shetty a declarat că, de la lansarea acestor studii în 1961, nouă țări au abolit pedeapsa cu moartea. Anul trecut, au practicat execuții numai 20 din cele 198 de țări ale lumii.

Țările menționate deja sunt urmate după numărul execuțiilor în 2011 de Statele Unite, aflate pe locul cinci, sigura țară din grupul G8 care a practicat pedeapsa cu moartea, unde au fost executați anul trecut 43 de condamnați. În Japonia, nu a avut loc nici o execuție anul trecut, pentru prima dată în 19 ani.

Republica Belarus este singura țară europeană și din CSI care a practicat execuții în 2011. Pe lângă două execuții anul trecut, altele două au avut loc luna aceasta, când au fost executați doi tineri condamnați pentru atacurile cu bombă în metroul de la Minsk.

Amnesty International precizează că datele publicate astăzi pot fi imprecise pentru că adunarea informațiilor a fost complicată de revoltele din lumea arabă sau de regimuri închise ca Iranul. Republica islamică practică cele mai multe execuții în Orientul Mijlociu, iar Amnesty bănuiește că, pe lângă cele 360 anunțate oficial anul trecut, au mai avut loc alte cel puțin 270. Cele mai multe persoane executate fuseseră condamnate pe baza unei noi legi antidrog. Dar activiștii sirieni bănuiesc că legea este folosită împotriva oponenților politici ai regimului.
XS
SM
MD
LG