Linkuri accesibilitate

R.Moldova nu mai are nici o scuză pentru reforme slabe


Dirk Schuebel
Dirk Schuebel

Şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Dirk Schuebel, despre întâlnirea cu preşedintele ales Nicolae Timofti.


Premierul Vlad Filat se află astăzi şi mâine la Bruxelles, unde are mai multe întrevederi cu importanţi oficiali europeni, inclusiv cu preşedintele Parlamentului european Martin Schulz. La Chişinău, însă, noul preşedinte, magistratul Nicolae Timofti a avut dimineaţă o primă întâlnire oficială cu reprezentantul Uniunii Europene la Chişinău, Dirk Schuebel. Amănunte de la conferinţa de presă susţinută de ambasadorul Schuebel după ce l-a cunoscut pe noul şef de stat, are Liliana Barbăroşie:

Acum, când are în sfârşit un şef de stat, Republica Moldova nu ar mai avea nici o scuză pentru reforme slabe, a ţinut să puncteze de la bun început reprezentantul Uniunii Europene la Chişinău, Dirk Schuebel. Mai ales în justiţie, a adăugat ambasadorul şi a continuat: într-un moment în care reformele cele mai necesare sunt cele din justiţie şi organele de drept, nici că se putea o alegere mai potrivită decât un magistrat în fruntea statului.

„Am avut o primă discuţie cu Nicolae Timofti despre reformele care trebuie înfăptuite şi am fost bucuros să aud că domnia sa este de acord cu aceste reforme, mai ales avându-se în vedere justiţia şi organele de drept care trebuie să se reformeze cu paşi mai viguroşi”, a spus Dirk Schuebel.

Ambasadorul spune că a discutat cu proaspătul şef de stat şi despre relaţiile puterii cu opoziţia. Aceasta trebuie readusă în parlament, este convins reprezentantul Uniunii Europene la Chişinău.

Întrebat de Europa Liberă cum ar putea deveni posibilă o conciliere în situaţia în care opoziţia continuă să insiste în a acuza guvernarea de uzurpare a puterii, iar preşedintele - că ar fi ilegal ales, aceste acuzaţii părând a fi pentru moment o barieră insurmontabilă, cel puţin de pe poziţiile PCRM, ambasadorul Schuebel a răspuns:

„Churchill a spus o dată: ceea ce mă deranjează cel mai mult este lucrul stupid pe care l-am spus ieri. Toţi pot greşi, şi opoziţia, şi puterea, dar acum este timpul ca toţi să se uite înainte, nu înapoi. Criza constituţională s-a terminat. Alianţa trebuie acum să întindă o mână opoziţiei, iar opoziţia ar fi bine să accepte această mână întinsă.”

Dar cea mai mare problemă pe care o are în prezent Republica Moldova în raporturile sale cu UE este legislaţia anti-discriminare, a ţinut să specifice ambasadorul Schuebel. Neadoptarea acesteia este singurul lucru care întârzie în acest moment negocierile pe marginea scoaterii vizelor pentru moldoveni, a lăsat, a câta oară, de înţeles reprezentantul UE la Chişinău.

„Eu cred că Parlamentul Republicii Moldova va trebui să aprobe la un anumit moment această lege, pentru ca negocierile pe marginea acordului de liberalizare a vizelor să avanseze. Ştiu că este complicat, dar de ea au nevoie cetăţenii, nu UE”, a încheiat oficialul.
Previous Next

XS
SM
MD
LG