Linkuri accesibilitate

Securitatea nucleară în centrul reuniunii la vîrf de la Seul


Summitul de la Seul a fost continuarea unei prime conferințe de acest fel ținută la Washington în 2010.


În capitala Coreei de Sud se încheie astăzi un summit global pe tema securității nucleare. Printre cei peste 50 de lideri prezenți la Seul se numără președintele Statelor Unite, Barack Obama, și președintele Rusiei, Dmitrii Medvedev. Detalii are Mircea Țicudean.

Una din temele principale discutate la summitul de la Seul a fost pericolul ca materialul nuclear „neasigurat” să ajungă în mâinile teroriștilor. Președintele Statelor Unite, Barack Obama, a spus că în lume există încă prea mulți răufăcători în căutare de material nuclear, iar acesta se găsește încă în locuri „vulnerabile” din lumea întreagă.

Președintele sud-coreean Lee Myung-bak a spus că eliminarea pericolului de care a vorbit Barack Obama este posibilă numai prin cooperare internațională. Liderul sud-coreean a spus că e nevoie de mecanisme internaționale pentru reducerea cantităților de uraniu și plutoniu cu grad mare de îmbogățire, ca și pentru urmărirea și anihilarea tranzacțiilor ilegale cu materiale nuclare.

Președintele Chinei, Hu Jintao, a spus că pericolul terorismului nuclear poate fi înlăturat numai prin eforturi de pace globale. În opinia lui Hu Jintao, comunitatea internațională ar trebui să adere la principiile cartei ONU și să creeze un nou concept de securitate globală bazat pe încredere reciprocă, egalitate și cooperare.

Prima zi a summitului de la Seul a fost umbrită de planurile Coreei de Nord, comuniste, de a lansa în spațiu un satelit cu o rachetă cu rază lungă de acțiune. Fenianul vrea să marcheze astfel luna viitoare aniversarea fondatorului regimului comunist din nordul Coreei, dar occidentul se teme că evenimentul va fi de fapt un test militar mascat.

În remarcile sale din prima zi a summitului de la Seul, președintele Statelor Unite, Barack Obama, a avertizat Coreea de Nord și Iranul că lumea nu le va permite să-și împlinească ambițiile nucleare. Obama a promis de asemenea că va promova în cooperare cu Rusia noi reduceri ale arsenalelor nucleare, spunând că Statele Unite au mai multe focoase nucleare decât ar fi nevoie.

Summitul de la Seul este de fapt continuarea unei prime conferințe de acest fel ținută la Washington în 2010. Acea reuniune avea loc la un an după ce într-un discurs rostit la Praga, Barack Obama și-a expus viziunea asupra unei lumi lipsite de arme nucleare.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG